01-06-2015, 20:04
Cześć,
jestem właśnie po butelkowaniu mojego pierwszego cydru. Oczywiście był to cydr jabłkowy. Wytargałem z piwnicy balon rodziców no i jakoś poszło. Zastanawiam się nad kolejnym napojem cydropodobnym, a konkretniej nad smakiem. Interesuję mnie smak bananowy/morelowy/brzoskwiniowy/arbuzowy. Czy ktoś z was miał okazję próbować którykolwiek z w/w lub mieszanki? Jak to przygotować? Czytałem, na zagranicznych forach, że najpierw powinno się pokroić owoce, następnie zalać niewielką ilością wody i gotować. Kolejno, wrzucić wszystko do balonu/fermentatora i przejść do fermentacji burzliwej. Po fermentacji odciągnąć trunek, i znów zostawić na 2-4 tygodnie z rurką fermentacyjną. Po tym okresie zabutelkować, odczekać 2 tygodnie i można pić. Czy ktoś może ocenić poprawność w/w planu? Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
jestem właśnie po butelkowaniu mojego pierwszego cydru. Oczywiście był to cydr jabłkowy. Wytargałem z piwnicy balon rodziców no i jakoś poszło. Zastanawiam się nad kolejnym napojem cydropodobnym, a konkretniej nad smakiem. Interesuję mnie smak bananowy/morelowy/brzoskwiniowy/arbuzowy. Czy ktoś z was miał okazję próbować którykolwiek z w/w lub mieszanki? Jak to przygotować? Czytałem, na zagranicznych forach, że najpierw powinno się pokroić owoce, następnie zalać niewielką ilością wody i gotować. Kolejno, wrzucić wszystko do balonu/fermentatora i przejść do fermentacji burzliwej. Po fermentacji odciągnąć trunek, i znów zostawić na 2-4 tygodnie z rurką fermentacyjną. Po tym okresie zabutelkować, odczekać 2 tygodnie i można pić. Czy ktoś może ocenić poprawność w/w planu? Z góry dzięki.
Pozdrawiam.