16-07-2015, 18:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2016, 08:39 przez drajla.
Powód edycji: Poprawiłem tytuł.
)
Witam, po dość dłuższej przerwie. Moim dzisiejszym tematem będzie wino wiśniowe. Postanowiłem o tym napisać ponieważ jest teraz świetna pora na zbiory tych wspaniałych owoców. Dzisiaj zakupiłem około 16 kg wiśni i zabrałem się od razu do pracy. Przeczytałem kilkanaście postów na temat drylowania i stwierdziłem, że warto posłuchać "starszych" kolegów i dałem spokój z odzieraniem wiśni z pestek. Starannie wymyłem i odszypułkowałem wiśnie i wrzuciłem do fermentatora. Prędzej przygotowałem syrop z 4 l wody i około 1,5 kg cukru. Kilka szczegółów BLG soku z wiśni około13, po dodaniu syropu BLG wzrosło do 22. Całość chcę zamknąć w 25 litrowej butli. Zdecydowałem się na drożdże aktywne FERMIVIN. Docelowo celuję w wino 15%.
Pytanie brzmi po co ten post? Odpowiedz jest prosta jestem wciąż amatorem, który robi wina dość okazjonalnie. Liczę na sugestie i podpowiedzi. Mam nadzieje że kilka osób też trafi na ten post i skorzysta z niego robiąc swoje wino.
Z góry dziękuję.
Pytanie brzmi po co ten post? Odpowiedz jest prosta jestem wciąż amatorem, który robi wina dość okazjonalnie. Liczę na sugestie i podpowiedzi. Mam nadzieje że kilka osób też trafi na ten post i skorzysta z niego robiąc swoje wino.
Z góry dziękuję.