• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
1 2 3 4 5 … 16 Dalej »

Wiśniowe klasycznie

Strony (3): « Wstecz 1 2 3
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wiśniowe klasycznie
tasmol Offline
zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.677
Liczba wątków: 245
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
#51
11-08-2016, 17:54
Ja czasami zlewam wino znad osadu przed dodaniem kolejnej partii cukru (  przy założeniu , że większa część założonych % już się wytworzyła ). Oczywiście nie należy lać pod sam korek przy dodawaniu cukru bo można mieć ślady wina na ścianach ( po tylu latach doświadczeń niestety nie doceniłem "pracowitości" drożdży ).
Ogólna zasada jest taka : dosładzamy gdy Blg zejdzie do 0 i nie przekraczamy dawki cukru aby uzyskać 5 Blg.

Nadwyżek wina nie trzymam w lodówce ( szczególnie tych po pierwszym zlaniu ) a robię sobie z tego ocet winny.
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
OTTO Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 72
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Katowice
#52
11-08-2016, 20:06
A co z pobraniem próbki do BLG, obojętnie z której partii dymiona za sam ? Góra czy dół ?
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#53
11-08-2016, 21:28
(11-08-2016, 20:06)OTTO napisał(a): A co z pobraniem próbki do BLG, obojętnie z której partii dymiona za sam ? Góra czy dół ?

Jeśli dosładzasz syropem to zamieszaj i nie ma znaczenia skąd pobierzesz próbkę.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Mikael Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 606
Liczba wątków: 6
Dołączył: 11 2013
Lokalizacja: Lubelskie
Nastrój: Imbirowy
#54
11-08-2016, 21:30
U, a to ciekawe.
Wszelkie próbki, jakie się bada w laboratoriach, powinny być uśrednione, jesli chcesz to zmierzyć perfekcyjnie. Nie mówię o winie wyłącznie. Tu uśrednisz przez zamieszanie balonem.
Nie wydaję mi się, żeby alkohol czy cukry miały jakieś ulubione miejsce w nastawie, acz mogę się mylić - różny mają c.w niż woda i chyba zależne od temperatury to jest, ale ewentualny błąd pomiarowy jest nieistotny w naszych amatorskich działaniach jak sądzę.
W małych dymionach zlewam do naczynia, żeby zbadać blg. W dużych używam dużej strzykawy z silikonowym wężykiem, bo ciężko nalać do zbadania - wtedy pobieram ze środka.
Szukaj
Odpowiedz
OTTO Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 72
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Katowice
#55
12-08-2016, 13:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2016, 20:47 przez OTTO.)
No dobra, zmierzyłem BLG= 0
Czyli mogę śmiało zlać trochę wina i rozmieszać te 1,7 kg cukru i wlać.

Dałem 2 kg i BLG podskoczyło do 10-12 więc jest spoko, nastaw delikatnie uszył
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#56
12-08-2016, 22:15
(12-08-2016, 13:58)OTTO napisał(a): Dałem 2 kg i BLG podskoczyło do 10-12 więc jest spoko, nastaw delikatnie uszył

No może nie być spoko. Końcowe dawki cukru dodaje się takie żeby nie przekroczyć powiedzmy 5 blg. Dosłodziłeś na 12 blg a drożdże przerobią jeszcze tylko 1 blg i zostaniesz z przesłodzonym winem .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
OTTO Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 72
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Katowice
#57
13-08-2016, 05:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2016, 05:51 przez OTTO.)
(12-08-2016, 22:15)TEQUILA napisał(a):
(12-08-2016, 13:58)OTTO napisał(a): Dałem 2 kg i BLG podskoczyło do 10-12 więc jest spoko, nastaw delikatnie uszył

No może nie być spoko. Końcowe dawki cukru dodaje się takie żeby nie przekroczyć powiedzmy 5 blg. Dosłodziłeś na 12 blg a drożdże przerobią jeszcze tylko 1 blg i zostaniesz z przesłodzonym winem .

Ale to tylko taka ewantualnosc nie konoecznosc???
Dotychczas walilem na starcie 5 kg cukru i wino zawsze sie udalo.
Zasugerowalwm sie instrukcja z cukromierza, gdzie jest podzialka dla win deserowych i stolowych.
Szukaj
Odpowiedz
OTTO Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 72
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Katowice
#58
17-09-2016, 13:00
Dziś zrobiłem pierwsze zlanie z nad osadu , BLG wyszło "0"
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#59
17-09-2016, 17:22
Teraz musisz się zastanowić czy słodkość Ci odpowiada, bo dosładzać trzeba ostrożnie, aby nie zrobić wina przesłodzonego, tak jak pisał TEQUILA góra 5 blg.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
OTTO Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 72
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Katowice
#60
17-09-2016, 19:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2016, 19:29 przez OTTO.)
Ale dosłodzić mogę przy następnym zlaniu ?
Bo teraz nie miałem czasu nawet pokosztować :)
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#61
17-09-2016, 20:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2016, 20:41 przez TEQUILA.)
Dosłodzić możesz jak ubijesz drożdże. Dosłodzenie w przypadku aktywności drożdży spowoduje dalsze przerabianie cukru do momentu osiągnięcia granicznego poziomu alkoholu.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
OTTO Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 72
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Katowice
#62
18-09-2016, 13:10
Czyli dodanie teraz drożdży spowoduje wzrost mocy alkoholowej ?
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#63
18-09-2016, 13:15
Tak, jeśli drożdże mają zakres wydolności.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#64
18-09-2016, 14:03
(18-09-2016, 13:10)OTTO napisał(a): Czyli dodanie teraz drożdży spowoduje wzrost mocy alkoholowej ?

Na pewno drożdży chcesz dodać ? Czy jednak o cukrze myślałeś ?
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
OTTO Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 72
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Katowice
#65
18-09-2016, 21:43
Oczywiście o cukrze, dzięki za poprawkę ;)

Jeśli teraz go trochę dodam, to o ile drożdże nie padły z głodu powinno ruszyć i jeszcze przybędzie % ?
Jednak argumentem dodania cukru pozostaje fakt, że wyda mi się zbyt cierpkie.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#66
19-09-2016, 13:44
(17-09-2016, 17:22)lech.kuba napisał(a): ..... dosładzać trzeba ostrożnie, aby nie zrobić wina przesłodzonego, tak jak pisał TEQUILA góra 5 blg.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
OTTO Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 72
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Katowice
#67
30-10-2016, 09:02
Dziwne, od kilku tygodnie BLG=0 i wino nie pracowało, wczoraj zlałem z nad osadu i znów ruszyło.
Co powoduje wznowienie fermentacji skoro niczego nie dodaję ?
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#68
30-10-2016, 09:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-2016, 09:19 przez lech.kuba.)
A z czego wnioskujesz że ponownie ruszyło, bo jeżeli Ci puszcza bańki rurką to wcale nie świadczy że ruszyło, po prostu może się odgazowuje, zlewałeś, mieszałeś, może temperatura nieco się zmieniła.:niewiem:
Jedynym wskaźnikiem jest zmiana blg w czasie, poczekaj kilka dni i zmierz ponownie, jeżeli się nie zmieni to znaczy że nie pracuje.:)
Lech
Szukaj
Odpowiedz
OTTO Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 72
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Katowice
#69
30-10-2016, 09:24
No tak bąbelkuje, może i masz racje że to gazu uchodzi ;)
Szukaj
Odpowiedz
Jannowak Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Tarnów
Nastrój: pozytywnie nastawiony do ż
#70
27-03-2017, 17:44
A mnie też wyszło w zeszłym roku nie wyciągałem pestek
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (3): « Wstecz 1 2 3

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
1 2 3 4 5 … 16 Dalej »

Wiśniowe klasycznie


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-06-2025, 06:52 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa