20-07-2015, 11:14
Witam, mam zamiar zrobić ~15 litrowe wino z mieszanki czerwonych porzeczek, wiśni oraz czerwonego agrestu
Moc - 16 %
Mój plan:
5.5 kg porzeczek ~4l soku
1.5 kg wiśni ~1l soku
0.7 kg agrestu ~ 0.5l soku
Do tego mam zamiar dodać:
4.7 kg cukru
~ok 7 litrów wody
Proszę o sprawdzenie proporcji soku/cukru/wody
Nigdy nie robiłem tego typu mieszanek, czy mam na coś szczególnego uważać? Czy np może nie dawać agrestu bo z jakiegoś względu nie pasuje?
Jak czytałem to powinno łączyć się czerwone owoce z czerwonymi i próbować, ale tak dla pewności zakładam ten temat.
Pozdrawiam

Moc - 16 %
Mój plan:
5.5 kg porzeczek ~4l soku
1.5 kg wiśni ~1l soku
0.7 kg agrestu ~ 0.5l soku
Do tego mam zamiar dodać:
4.7 kg cukru
~ok 7 litrów wody
Proszę o sprawdzenie proporcji soku/cukru/wody

Nigdy nie robiłem tego typu mieszanek, czy mam na coś szczególnego uważać? Czy np może nie dawać agrestu bo z jakiegoś względu nie pasuje?
Jak czytałem to powinno łączyć się czerwone owoce z czerwonymi i próbować, ale tak dla pewności zakładam ten temat.
Pozdrawiam