Liczba postów: 6
Liczba wątków: 2
Witam. Chcę zrobić wino z soku porzeczek czerwonych i jabłek. Niestety nie mogę znaleźć proporcji. Znalazłem jedynie przepisy na wino albo z jabłek albo porzeczek. Mam balon 15l, przy czym chciałbym otrzymać 12l wina. Jabłka w stosunku do porzeczek chcę dać 4:1. Pytanie ile powinienem dodać do soku wody i cukru aby otrzymać wino o mocy 17-18% ?
Początkowo próbowałem sobie sam to wszystko policzyć, ale pogubiłem się i dziwne rzeczy zaczęły wychodzić, więc chciałbym prosić o pomoc.
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
A*B*17=C gdzie A to ile nastawu będziesz nastawiał w litrach, B to planowana moc wina, 17 to stała, a C to jest ilość potrzebnego cukru do osiągnięcia planowanego % w danym nastawie. Od C odejmujesz jeszcze ilość cukrów z owoców (soku).
Co do proporcji wody, to ja bym na początku nie dawał więcej niż 2-3L, potem jak uznasz, że jest za bardzo koncentratowe to bym dolewał więcej wody. Przemyśl też jeszcze raz moc wina, słabsze jabłkowe są lepsze, wtedy mniej wody dodajesz.
Wyszło mi niecałe 3,5kg cukru, który muszę dodać. W tym ma być zawarty cukier z soku z owoców. Czyli zorientuję się ile cukru mają jabłka i porzeczki i odliczę go.
Nie wiem czemu wcześniej nie znalazłem tego wzoru. Teraz to wydaje się banalne. Dzięki.
Co do mocy wina to planuję mocniejsze, żeby trwalsze było, a że nie siarkuję nigdy to im więcej % tym trwalsze.
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Piro i tak trochę sypnij, aby drożdże wymordować i dodać coś co będzie przeciwdziałało utlenianiu.
Przepuściłem jabłka i porzeczki przez wyciskarkę i zrobił się miąższ, który nie chciał się rozwarstwić. W efekcie powstała gęsta papa. Wlałem to do balona i dolałem póki co 2l wody z 1kg cukru. Miąższ osiadł na dnie, a jego druga część na górze. Woda, którą wlałem stoi pomiędzy w środku. Wygląda na to, że nie obejdzie się bez dolania większej ilości wody, bo w ten sposób to może 2l wina będę miał. Smak jest intensywny, więc chyba nie zaszkodzi zmienić nieco proporcje i dodać więcej wody.