Liczba postów: 6
Liczba wątków: 2
Dołączył: 06 2015
Witam. Chcę zrobić wino z soku porzeczek czerwonych i jabłek. Niestety nie mogę znaleźć proporcji. Znalazłem jedynie przepisy na wino albo z jabłek albo porzeczek. Mam balon 15l, przy czym chciałbym otrzymać 12l wina. Jabłka w stosunku do porzeczek chcę dać 4:1. Pytanie ile powinienem dodać do soku wody i cukru aby otrzymać wino o mocy 17-18% ?
Początkowo próbowałem sobie sam to wszystko policzyć, ale pogubiłem się i dziwne rzeczy zaczęły wychodzić, więc chciałbym prosić o pomoc.
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
A*B*17=C gdzie A to ile nastawu będziesz nastawiał w litrach, B to planowana moc wina, 17 to stała, a C to jest ilość potrzebnego cukru do osiągnięcia planowanego % w danym nastawie. Od C odejmujesz jeszcze ilość cukrów z owoców (soku).
Co do proporcji wody, to ja bym na początku nie dawał więcej niż 2-3L, potem jak uznasz, że jest za bardzo koncentratowe to bym dolewał więcej wody. Przemyśl też jeszcze raz moc wina, słabsze jabłkowe są lepsze, wtedy mniej wody dodajesz.
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 2
Dołączył: 06 2015
Wyszło mi niecałe 3,5kg cukru, który muszę dodać. W tym ma być zawarty cukier z soku z owoców. Czyli zorientuję się ile cukru mają jabłka i porzeczki i odliczę go.
Nie wiem czemu wcześniej nie znalazłem tego wzoru. Teraz to wydaje się banalne. Dzięki.
Co do mocy wina to planuję mocniejsze, żeby trwalsze było, a że nie siarkuję nigdy to im więcej % tym trwalsze.
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
Piro i tak trochę sypnij, aby drożdże wymordować i dodać coś co będzie przeciwdziałało utlenianiu.
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 2
Dołączył: 06 2015
Przepuściłem jabłka i porzeczki przez wyciskarkę i zrobił się miąższ, który nie chciał się rozwarstwić. W efekcie powstała gęsta papa. Wlałem to do balona i dolałem póki co 2l wody z 1kg cukru. Miąższ osiadł na dnie, a jego druga część na górze. Woda, którą wlałem stoi pomiędzy w środku. Wygląda na to, że nie obejdzie się bez dolania większej ilości wody, bo w ten sposób to może 2l wina będę miał. Smak jest intensywny, więc chyba nie zaszkodzi zmienić nieco proporcje i dodać więcej wody.