• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 56 57 58 59 60 … 92 Dalej »

Wino z winogron, problem z moszczem.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z winogron, problem z moszczem.
bzykq Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2015
#1
19-09-2015, 13:35
Witam,

Przejdę od razu do rzeczy.

Wczoraj moje 8dniowe fermentowanie w miazdze dobiegło końca, przyszło mi oddzielić części stałe od tej pełnowartościowej cieczy ( :) ). Dodam, że nie zaopatrzyłem się w specjalny do tego sprzęt, więc robiłem to jak to mówią, pełną amatorszczyzną. (nie będę się rozczulał nad tym dlaczego nie mam, bo może o tym kiedyś). To moje trzecie z kolei wyrabianie wina, nie wiem co mnie zaćmiło, ale miazgę przelałem przez durszlak do wiadra, pozostałą pulpę wycisnąłem przy pomocy gazy. i teraz mam swój błąd - zamiast jeszcze raz ciecz przecisnąć przez gazę, cokolwiek innego, wlałem to do balonu i doprawiłem.

Dziś się właśnie opamiętałem co zrobiłem... wlałem calutką ciecz z tym drobnym "syfem" w środku. Dziś patrzę na mój balon, a tam (oczywiście fermentacja zaczęła się na dobre) 8, może 10cm warstwa tego właśnie "syfu" na górze.

Jeżeli nie potraficie sobie tego zobrazować - mogę zrobić zdjęcie.

I moje pytanie brzmi -> zlewać z balonu i odfiltrować ten syf, czy zostawić go z nadzieją, że opadnie po jakimś czasie ?

Dodam, że jest w 34l balonie, około 30l czerwonej cieczy...

:pomocy::pomocy::pomocy:
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#2
19-09-2015, 14:20
Zostaw jak jest. Jeszcze nie raz będziesz zlewał.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
bzykq Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2015
#3
19-09-2015, 14:36
(19-09-2015, 14:20)TEQUILA napisał(a): Zostaw jak jest. Jeszcze nie raz będziesz zlewał.

Tak myślałem też, ale chciałem się upewnić czy moja teza jest prawidłowa..

Martwiło mnie tylko to, żeby czasami nie zachciało mu się wykipieć, bo będzie trochę sprzątania.. ale od 4 godzin stoi ten 'syf' w miejscu, nie podnosi się, więc chyba nic już mi nie grozi ze strony balonu.


Tylko takie zasadnicze pytanie, te farfocle po czasie zjadą na dno, czy będą pływać?
Szukaj
Odpowiedz
Goger Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 555
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2014
Nastrój: bo nastroje
#4
19-09-2015, 14:52
Zejdą na dno, zlewając znad osadu nie możesz zbytnio mieszać nastawem bo te farfocle nie są ubite, wiadomo że troche zaciągniesz no ale tylko jednego obciąg robił nie będziesz.
Szukaj
Odpowiedz
bzykq Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2015
#5
25-09-2015, 16:28
Witam po prawie tygodniu. Sytuacja się nie zmieniła, wciąż w górze unoszą się farfocle. Stąd ponawiam pytanie, czy one naprawdę opadną, czy będę musiał użyć jakichś innych środków ?
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#6
25-09-2015, 16:34
Cierpliwość jest podstawową cechą winiarza.
Szukaj
Odpowiedz
bzykq Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2015
#7
25-09-2015, 17:08
:). Jestem cierpliwy. Tylko nigdy mnie takie coś nie spotkało, i się zwykle w świecie martwię - bo szkoda by mi było składników.


Pytanie - mieszać balonem od czasu do czasu ? Bo raz nim zamieszałem, to myślałem, że woda z rurki po prostu wykipi.. :)
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 56 57 58 59 60 … 92 Dalej »

Wino z winogron, problem z moszczem.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 21-06-2025, 18:17 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa