02-07-2018, 08:25
Kurczę u ciebie to wygląda super schludnie Ja mam jeden wieli busz ogławiałem w zeszłym tygodniu po już mnie sięgały podłoża łozy.
Zdrowy rozsądek przede wszystkim
Pozdrawiam
Wiktor
Pozdrawiam
Wiktor
MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
|
02-07-2018, 08:25
Kurczę u ciebie to wygląda super schludnie Ja mam jeden wieli busz ogławiałem w zeszłym tygodniu po już mnie sięgały podłoża łozy.
Zdrowy rozsądek przede wszystkim
Pozdrawiam Wiktor
03-07-2018, 23:15
No niestety. Trochę czasu trzeba im poświęcić. U mnie około 15 minut dziennie, na same zabiegi z latoroślami i pasierbami... No i oczywiście, moje to VV - nieco wolniej rosną... Ponadto zauważyłem w tym roku, po podwyższeniu rusztowania o 30cm, że mam dużo mniej pasierbów...
Zweigelt - starszaki, zaczynają iść w objętość grona. Jednoroczniaki trochę mniej ale i tak po Veraison uciacham im te odnogi na górze grona. Będą jak znalazł, na zapas kwasu. Pinot Noir starszaki i jednoroczniaki - różnica dużo mniejsza.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...
Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER. Filmy uprawa: SADZENIE, CIĘCIE DWULATKÓW, CIĘCIE TRZYLATKÓW Filmy winifikacja: POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU, POMIAR KWASOWOŚCI WINA, POMIAR WOLNEGO SO2
11-07-2018, 22:40
Jest przebarwianie na Regent:
Chloroza na krzewie Pinot Noir zahamowana; - 05 22, 05 26 (Chloroza Stop, Micro Fert, Micro Plus), - 06 03 (Alkalin KB+Si). Po tych trzech zabiegach - spora poprawa ale jeszcze nie w 100%. - 06 10, 06 13 (Chloroza Stop). - 06 25, 05 29 (Chloroza Stop, Micro Fert, Micro Plus) Krzew na początku chlorozy. Krzew obecnie. Trochę to trwało ale ważne, że żaden liść nie zasechł i nie spadł. W zeszłym roku podobnie próbowałem ratować od chlorozy, dwie inne sztuki PN ale jak sądzę popełniałem błąd, dając Chloroza Stop, Micro Fert i Micro Plus razem z Alkalinem.
Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER. Filmy uprawa: SADZENIE, CIĘCIE DWULATKÓW, CIĘCIE TRZYLATKÓW Filmy winifikacja: POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU, POMIAR KWASOWOŚCI WINA, POMIAR WOLNEGO SO2
16-07-2018, 00:46
Veraison na Pinot Noir i Zweigelt. Miesiąc wcześniej, w stosunku do zeszłego roku.
Potomek jest wdrażany do pracy w winnicy (oczywiście to zasilanie dolistne...):
16-07-2018, 06:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2018, 06:22 przez Dolnoslonzok.)
I dobrze. Może młodzian rozwinie kiedyś uprawę z wiedzą ojca.
Co do winorośli, to Macieju, u Ciebie wcześniej niż u mnie. Pinot Noir zielone, jak i inne ciemne. Jedynie wybarwia się Oberlin1, który ma już w części granatowe owoce.
17-07-2018, 14:00
Maćku, czy aby nawożenie, nie zaszkodzi krzewom? Winorośl przecież musi radzić sobie sama...
Pozdrawiam
Narc Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
17-07-2018, 16:21
(17-07-2018, 14:00)narc81 napisał(a): Maćku, czy aby nawożenie, nie zaszkodzi krzewom? Winorośl przecież musi radzić sobie sama... Nie prowokuj
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\" ......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
17-07-2018, 20:55
Maciek pewnie sam Potasem pryska ;-)
17-07-2018, 21:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2018, 21:21 przez maciek19660714.)
Narc, przyznaję się; pomagam trochę winorośli... Na przykład, wczesną wiosną ściąłem łozy na dwa pąki, a potem pryskałem olejem. Aklalinem też...
Michał, rozwinie rozwinie - za pięć lat, będzie miał ze dwa hektary do obróbki.
30-07-2018, 20:10
Jednoroczniaki Zweigelt 16Bx. Na tym samym gronie, jagody jeszcze zielone mają 10Blg. Ciężko będzie wycelować...
01-08-2018, 22:41
Grona odsłonięte. Poszedł Switch - mniej więcej - w połowie Veraison. Jutro rozkładam siatkę.
Jednoroczniaki Zweigelt troszkę przed pięciolatkami. Podobnie młode Pinot Noir, wyprzedzają nieco starszaki. Dwa krzewy PN, na 125AA duuużo w tyle - SO4 u mnie wygrywa... Liście czyste - zero infekcji. Co ważniejsze... po dwóch latach zmian na jagodach, które - jak sądzę - okazały się być MRz na szypułkach, udało mi się opanować ten problem.
05-08-2018, 18:26
Siatki powieszone. Część pd - Pinot Noir, część wsch - Zweigelt, część pn - Regent.
Pierwszy zapas kwasu z Regenta zebrany = 2,7pH, 14Blg.
05-08-2018, 21:29
Maciek, czy zmierzyłeś kwasowość w zapasie? Dobrze byłoby dodać ten parametr do pozostałych danych.
Pozdrawiam Piotr
06-08-2018, 08:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2018, 20:21 przez maciek19660714.)
Ten zapas jest jakby... przypadkowy. Nie byłem przygotowany z NaOH, ponieważ tenże zapas powstał podczas odsłaniania gron - gdzieniegdzie znalazłem przeoczone potrójne lub zbyt cienką latorośl z gronem bez szans. Teraz roztwór jest już zamówiony i następne zapiski będą z trzema parametrami.
Zapas główny będę zbierał po Veraison. Czyli na Regencie jutro/pojutrze, a na PN i ZW myślę, że za tydzień/dwa.
06-08-2018, 20:27
Regent 17Bx
Zweigelt 16,5 Bx Pinot Noir 15,5 Bx
06-08-2018, 20:44
Nasz forumowy Kolega Feliks też zebrał kwasy, o ile pamiętam (najwyżej mnie poprawi) z następującymi parametrami:
Brix 12 pH 2,9 Kwas 18gr/l Piszę, aby na podstawie podawanych danych, zbierać zgodnie z założeniami. P.S. Pod koniec tygodnia będę mierzył parametry owoców w winnicy u Kolegi Jacka z Witkowa. Mnie szczególnie interesuje Aurora ( trochę kupię do przerobienia ). Jakbyś reflektował na jakieś, to daj znać. Pozdrawiam Piotr
06-08-2018, 21:46
Aurora to fajne wino, a nawet bardzo dobre ale do dwóch/trzech miesięcy po winifikacji. Potem zostaje daleko w tyle za peletonem... Zatem dziękuję ale nie. To oczywiście moja wiedza w ocenie trunku... Natomiast w uprawie - pękalska jest strasznie po deszczach.
Jeżeli jednak... zaskoczysz mnie w marcu - dam znać w przyszłym roku.
07-08-2018, 05:27
A co, boisz się wyzwania za 2,5zł/kg?
Sadzić Aurory nie zamierzam, ale Jacek będzie miał w tym roku b. dużo owoców z różnych odmian i wszystkiego sam nie przerobi. Dlatego korzystam z okazji, co by nie mieć za mało. A jak wiadomo, ten rok dobrym jest. Pozdrawiam Piotr
U mnie (Mazowsze-Podlasie) rośnie 15-letnia Aurora. Owocuje systematycznie i hojnie, a owoc jest smaczny. Wcześnie startuje i dobrze się regeneruje po przymrozkach.
Z lekką dozą niepewności potwierdzam opinię Maćka, że wino do wypicia jest tylko zaraz po zrobieniu, nie może leżeć. W trakcie winifikacji i ściągania było dość aromatyczne. Po pół roku leżenia nie nadawało się już raczej do picia. W tym roku puściłem Aurorę samopas po pergoli. Owoców w bród, na razie cukru mają bardzo mało.
07-08-2018, 18:05
Po tym, co piszecie, przekonaliście mnie do jej winifikacji i stwierdzam, że Aurora ma jednak coś w sobie - powalczę.
Tym bardziej, że w tym roku przeprowadzam ostatni z wielkich testów winifikacyknych, który jest związany z aromatycznością wina - będzie jak znalazł Pozdrawiam Piotr
07-08-2018, 22:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2018, 22:43 przez maciek19660714.)
Piotr, wyzwań to ja się nie boję ale jakby już coś kupować to raczej w Hiszpani, Francji lub z we Włoszech. Poza tym, priorytety w tym roku są inne...
PS. Powodzenia w teście winifikacyjnym i powodzenia z Aurorą.
09-08-2018, 19:06
Jeszcze chwilę tych upałów i dostanę świra! Czuję się jak w Rzymie, gdzie pracowałem w wakacje, w studenckich czasach. Z tą różnicą, że tam nie było cienia... Generalnie od marca, padało chyba - tak mniej więcej - jakieś 24 godziny. Na przykład wczoraj - miała być burza, pioruny i takie tam, a kropiło 10 minut. Jakiś ewenement w Szczecinie...
No ale czego się nie robi dla winorośli; Regent 18Bx Zweigelt 18Bx Pinot Noir 17Bx Dzisiaj dotarły drożdże, jutro zapewne przyjdzie NaOH z buforami i przy dziewiętnastu Bx trzeba będzie coś pomierzyć...
09-08-2018, 21:01
Rozumiem, że polujesz na różowe z numerem 19...
Pomysł bdb, ale Brixy w tym roku oszukują i dla tego pomysłu trzeba patrzeć na pH i kwasy. W zeszłym roku zbierałem późno ( 22.10 ) na różowe przy 10,2 kwasu, a po fermentacji było 7,6 - idealnie przy wysokiej ekstraktywniości ( trzymałem 12h w miadze ). W tym roku, a także u Ciebie, inaczej się to rozegra... Pozdrawiam Piotr
11-08-2018, 01:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-08-2018, 01:13 przez maciek19660714.)
Nie poluję, a "wypolowałem"... To raczej normalne w tym roku, że tak to się rozegra...
NaOH dotarł dzisiaj i w porę. Próbka z jednoroczniaków Zweigelt została pobrana. Pomiary; - 19Blg - 3,0pH - 8g/l W niedzielę zbieram tę partię + wiszący jeszcze zapas kwasów. Ciężko będzie wycelować ale jest do zrobienia.
15-08-2018, 00:42
Różowe 2018 ZM (Zweigelt Młodziaki)
2018 08 11 - Pomiary przed zbiorem (19Bx)(8g,l)(3pH) 2018 08 12 - Zbiór, odszypułkowanie TŁOCZENIE + 0,5g Piro(0,1g x 5l) 2018 08 12 - POMIARY (19,5Blg)(8,5g.l)(3,1pH), SEDYMENTACJA 2018 08 13 - Zlewanie po sedymentacji (4l) 2018 08 13 - DROŻDŻE - UCLM S325 2018 08 13 - START FERMENTACJI 2018 08 13 - Dodanie zapasu kwasów (zapas light) 1000ml (18Bx)(12g.l)(2,9pH) 2018 08 13 - POMIARY po dodaniu zapasu (10g.l)(3,0pH) Czerwone 2018 PZR (Pinot Noir, Zweigelt, Regent)(PN i Zw - wytłoki po Różowe 2018) 2018 08 12 - Zbiór Regent, odszypułkowanie + wytłoki Zw + 1,5 Piro(0,1g x 15l) 2018 08 12 - POMIARY (20Blg)(7g.l)(3,2pH) 2018 08 13 - DROŻDŻE - UCLM S377 2018 08 13 - START FERMENTACJI 2018 08 13 - Dodanie zapasu kwasów (zapas max) 300ml (11Bx)(25g.l)(2,7pH) 2018 08 14 - POMIARY po dodaniu zapasu (9,8g.l)(3,4pH) Tak Piotr. Zdecydowałem się zebrać zapas max i dodałem go do czerwonego nastawu. Zobaczę co zacz...
Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER. Filmy uprawa: SADZENIE, CIĘCIE DWULATKÓW, CIĘCIE TRZYLATKÓW Filmy winifikacja: POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU, POMIAR KWASOWOŚCI WINA, POMIAR WOLNEGO SO2 |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|