• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Uprawa winorośli › Uprawa winorośli v
1 2 3 4 5 … 16 Dalej »

MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa

Strony (111): « Wstecz 1 … 47 48 49 50 51 … 111 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 9 głosów - średnia: 3.78
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
maciek19660714 Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 8.355
Liczba wątków: 161
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
#1.201
27-08-2017, 12:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2018, 23:58 przez maciek19660714.)
WIOSNA 2017 (sierpniowe dywagacje)

Nie studiowałem jeszcze zasad konstrukcji młynkoodszypułkowarki ale wydaje mi się, że jest nieco bardziej skomplikowana niż prasa. Nie wiem czy się na to porwę. Na pewno nie w tym roku...

Zresztą, do białego potrzebny mi będzie tylko młynek, który jest prosty w budowie. W tym roku - ręce. Dobrze, że jagody PN i ZW odrywają się z szypułek jednym ruchem ręki, pękając jednocześnie.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#1.202
27-08-2017, 14:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-08-2017, 14:34 przez vanKlomp.)
Kupowanie młynkoodszypułkowarki przy kilkudziesięciu krzewach różnych odmian to już fanaberia.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Szukaj
Odpowiedz
Piotr77 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 821
Liczba wątków: 2
Dołączył: 05 2017
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
#1.203
27-08-2017, 15:16
Podejdźmy do sprawy inaczej - od ilu kilogramów zasadnym jest wydatkowanie się na młynkoodszypułkowarkę?

Pozdrawiam
Piotr
Szukaj
Odpowiedz
Zbyszek T Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.714
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
#1.204
27-08-2017, 18:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-08-2017, 18:19 przez Zbyszek T.)
Rondo - znakomicie się odszypułkowuje, jagody grube, same odpadają. Wydaje mi się, że spokojnie 1 osoba w godzinę to z 50 kg obleci.

Regent - tragedia, jagody małe, ciężko się obrywają - 1 osoba w godzinę to może z 10 kg zrobi.

Białe odmiany - Solaris, Seyval - łatwo. Hibernal - trudno.


PS. Maciek - tacka pod prasą wyjmowana jest? Jak nie, to trudno będzie nasypywać owoców, przetrenuj to, bo mi właśnie to sprawia problem (mimo, że tackę wysuwam na bok).
Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 8.355
Liczba wątków: 161
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
#1.205
27-08-2017, 22:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-08-2017, 07:51 przez maciek19660714.)
Zbyszek, tacka pod prasą jest przyspawana ale dosyć miejsca, do wsypywania owoców jest po zdjęciu dekla. Tu lepiej widać ( można powiększyć): https://photos.google.com/share/AF1QipNZ...FNVUZnUVZ3. Moim zdaniem, spokojnie można nasypać prosto z wiadra lub rozgniatać jagody nad koszem.
Jak zadziała to w praktyce - napiszę. Dzięki za uwagi.

Wspomniany wcześniej młynek do rozgniatania jagód - po skonstruowaniu w przyszłym roku - będzie usytuowany, na szczycie ramy. Oczywiście po odkręceniu tłoka. To co zostanie rozgniecione przez walce, będzie wpadać bezpośrednio do kosza.

PS. Dodam jeszcze do Twojego podsumowania Leon Millot i MF, bo miałem jeszcze niedawno okazję - 2kg tych małych kuleczek na godzinę...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Szukaj
Odpowiedz
wodzulol Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 741
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Skawina(Rzozów)
Nastrój: Melancholijny
#1.206
28-08-2017, 00:40
Ja cały czas planuje zakup lub konstrukcję;) ale cały czas wydaje mnie się że mam jeszcze za mało owoców. W tym roku tylko 61 gron;P
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :)

Pozdrawiam
Wiktor
Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 8.355
Liczba wątków: 161
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
#1.207
29-08-2017, 22:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2017, 00:00 przez maciek19660714.)
He, he. Wiesz co... miałem podobny dylemat - czy warto robić tę prasę w tym roku, przy około dwudziestu krzewach, dla Białe 2017. Skonstatowałem jednak, że przy białym winie, szybsze i dokładniejsze ciśnięcie przez worek/filtr da być może, odrobinę lepszy efekt. W sensie, że wyjdzie stricte białe, a nie "białe" klasyfikowane w kategorii różowych. A i rączki, będą raczej... mniej eksploatowane.
Co do objętości, to... wykorzystam w pełni, pewnie dopiero za dwa lata... Ważne, że w tym czasie poćwiczę i zapewne, dokonam kilku modyfikacji tego procesu.

Dzisiaj połowa Veraison, na Pinot Noir i Zweigelt. Wykonałem zabieg Swith.

Kilka mufinek zoczyłem ale tylko kilka...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Szukaj
Odpowiedz
narc81 Offline
Winiarski Arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.836
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
#1.208
30-08-2017, 05:48
Dobrze zrobiłeś, będziesz miał spokój w przyszłym roku...:)
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Szukaj
Odpowiedz
wodzulol Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 741
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Skawina(Rzozów)
Nastrój: Melancholijny
#1.209
30-08-2017, 07:14
Ja planuję w tym roku z moich paru gron zrobić pełno prawne różowe :) A w prasę się pewnie zaopatrzę w przyszłym roku :)
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :)

Pozdrawiam
Wiktor
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#1.210
30-08-2017, 10:11
Dlaczego akurat różowe?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Szukaj
Odpowiedz
wodzulol Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 741
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Skawina(Rzozów)
Nastrój: Melancholijny
#1.211
30-08-2017, 12:16
Nade wszystko Marquette będzie stanowił 80% surowca. Jego raczej wysokie kwasy myślę że idealnie będą się komponować w jasnym winie do tego będzie 10% Regenta oraz 10%Seyval Blanc ;)
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :)

Pozdrawiam
Wiktor
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#1.212
30-08-2017, 12:58
Na jakich drożdżach masz to zamiar robić?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Szukaj
Odpowiedz
Dziadek2 Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.053
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: Rybnik
#1.213
30-08-2017, 13:32
Pewnie na aktywnych ;) , reszta to chyba dopiero po jakichś pomiarach, choćby organoleptycznych.
Krzysztof, masz na myśli jakieś konkretne przetestowane "na różowo"?
przyjmuję bana bez ostrzeżenia
pozdrawiam Roman
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#1.214
30-08-2017, 14:47
Romanie takich pewniaków nie mam. Robiłem na St. Georges S101 ale wyszło średnio. A pytałem pod kontem tych 80% Marquette.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Szukaj
Odpowiedz
Dziadek2 Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.053
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: Rybnik
#1.215
30-08-2017, 19:23
Właśnie dlatego wspomniałem o pomiarach - dużo zależy od przebiegu pogody, ale przy 20% dodatku innych odmian (o niższych kwasach), no i dodatkowo różowe, o jednak akceptowalnym wyższym kwasie, nie powinno stwarzać zbyt dużych problemów w winifikacji.
przyjmuję bana bez ostrzeżenia
pozdrawiam Roman
Szukaj
Odpowiedz
wodzulol Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 741
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Skawina(Rzozów)
Nastrój: Melancholijny
#1.216
30-08-2017, 19:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2017, 19:48 przez wodzulol.)
Tak Jak Roman wspomniał mam nadzieję że różowe i domieszka innych odmian będzie kluczem do różu:)

a jeśli chodzi o drożdże to takie ciekawe bayanusy zakupiłem:

[Obrazek: IMAG0038.jpg]
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :)

Pozdrawiam
Wiktor
Szukaj
Odpowiedz
Zbyszek T Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.714
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
#1.217
30-08-2017, 19:54
Do różowego drożdże jak do białego - UCLM lub Aroma White. Fermentacja w zimnym i cała technologia jak dla białego.
Ja od 3 lat robię różowe z Ronda. W tym roku chyba zrobię i z Ronda i z Regenta, bo czerwone wychodzi mi słabe.
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#1.218
30-08-2017, 20:06
Wiktor do gronowego bayanusy? :glupek: 
Mózgotrzepa chcesz zrobić?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Szukaj
Odpowiedz
wodzulol Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 741
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Skawina(Rzozów)
Nastrój: Melancholijny
#1.219
30-08-2017, 20:30
Po zakupie zorientowałam się że to Bayanusy ale opis był kwiecisty i chce z nich spróbować ;)
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :)

Pozdrawiam
Wiktor
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#1.220
30-08-2017, 20:33
Reklama dźwignią handlu. Dalej twierdzę, że bayanusy nie nadają się do gronowego. Ale każdy musi się przekonać na własnej skórze.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Szukaj
Odpowiedz
wodzulol Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 741
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Skawina(Rzozów)
Nastrój: Melancholijny
#1.221
30-08-2017, 20:36
"LittoLevure Pink to drożdże stworzone z myślą o nowoczesnym, międzynarodowym stylu win różowych. Wina charakteryzują się żywym i wytrawnym, owocowym smakiem. Kolor jest modny, różowo-czerwony, z odcieniami fioletu. Wina rozwijają kwiatowe aromaty, nuty malin i czerwonych owoców oraz szlachetne, delikatne smaki."

Taki opis aż wino samo się robi ;P
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :)

Pozdrawiam
Wiktor
Szukaj
Odpowiedz
Dziadek2 Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.053
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: Rybnik
#1.222
30-08-2017, 20:37
Albo w miarę niski cukier i całkiem wytrawne, albo grappa ;)
przyjmuję bana bez ostrzeżenia
pozdrawiam Roman
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#1.223
30-08-2017, 21:36
(30-08-2017, 20:36)wodzulol napisał(a): "...... Kolor jest modny, różowo-czerwony, z odcieniami fioletu....

Oczywiście. Kolor wina od rodzaju drożdży zależy najbardziej :)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
wodzulol Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 741
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Skawina(Rzozów)
Nastrój: Melancholijny
#1.224
30-08-2017, 22:06
Te odcienie fioletu myślę że 10% regenta załatwi;D
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :)

Pozdrawiam
Wiktor
Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 8.355
Liczba wątków: 161
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
#1.225
30-08-2017, 23:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-08-2017, 22:19 przez maciek19660714.)
Wiktor, napisz istotną informację; ile zamierzasz - w swoim planowanym różowym - zostawić cukru resztkowego. Rodzaj drożdży, odcienie i kwieciste opisy na etykiecie, to rzecz drugorzędna...

PS. Tequila, tytuł Dioniozos zobowiązuje... Spróbuj swoje, takowe istotne uwagi, przekazywać w formie porad - nie ironii. Dasz radę?
Grzecznie proszę...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (111): « Wstecz 1 … 47 48 49 50 51 … 111 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Uprawa winorośli › Uprawa winorośli v
1 2 3 4 5 … 16 Dalej »

MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 23:22 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa