Ocena wątku:
  • 8 głosów - średnia: 4,13
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Ja również trzymam kciuki za Twoje wino.
U mnie zapewne nie będzie nic wielkiego, bo to przecież... jednoroczniaki młodziutkie.
Szczerze mówiąc, martwi mnie trochę ta pomarańczowa poświata. Może jednak trochę za długa maceracja była.
Hmm najwyżej pomarańczowe wyjdzie... Z drugiej strony... Narc mówi, że też tak w zeszłym roku miał i ten kolorek w końcu drożdże "zjadły". No zobaczymy...

Kolejne losy:

JC 2021 wino białe (Johanniter, Chardonnay)

2021 10 14 - Winobranie
2021 10 14 - Odszypułkowanie, rozgniatanie, 1g piro(0,1g x 10l miazgi)
2021 10 14 - Pobranie próbki do pomiarów i sedymentacja próbki
2021 10 14 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 2g(0,2g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie bentonit Topgran 8g(0,8g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - POMIARY (3,2pH)(8,5TA)(21Blg)
2021 10 15 - Tłoczenie (moszcz 8,3l)
2021 10 15 - SEDYMENTACJA w lodówce (temp 6C)
2021 10 15 - Zlewanie po sedymentacji (8l moszczu)(ogrzewanie do temp pokojowej)
2021 10 15 - Dodanie pożywki Spring Arom 2,4g(0,3g x 8l)(13:00)
2021 10 15 - POMIARY po maceracji i sedymentacji (3,2pH)(7,0TA)(21Blg)
2021 10 15 - DROŻDŻE - HD T18 (14:00)
2021 10 15 - START FERMENTACJI (22:00)
2021 10 16 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy (02:00)

2021 10 16 - Dodanie pożywki Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,6g(0,2g x 8l)(07:00)
2021 10 16 - Dodanie pożywki Spring Ferm 1,6g(0,2g x 8l)(07:00)
2021 10 16 - Przeniesienie do lodówki i fermentacja w temp 8C)(08:00)


Zmierzyłem dzisiaj po raz pierwszy Zweigelt + Pinot Noir (mierzone razem) (3,2pH)(11,2TA)(21Blg)
No, no... Czerwone w tym roku mają ciężko! Oczywiście zostawiam - niech wiszą. Grona zdrowe, bez oznak SzP. Trochę pomarszczeń (mufinek) ale w skali całości owoców - bardzo mało.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Parametry fajniutkie!

Może kiedyś zredukuję Johanittera i nazbiera więcej cukry...;)
U mnie przy domu ok.3.3kg z krzewu.Brix 20.5 kwasu zapomniałem zmierzyć,zmierzę po fermentacji.

Co do koloru,to nie ma co się martwić.Wejdź na moją stronkę i porównaj sok i fermentację,do efektu końcowego a dodam,że to jeszcze bez filtracji i z dużą ilością chipsów akacjowych.Zresztą delikatnie słomkowy,nawet jeśli by wyszedł,to chyba nie tragedia...?
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...



Skocz do: