• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Uprawa winorośli › Uprawa winorośli v
1 2 3 4 5 … 16 Dalej »

MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa

Strony (111): « Wstecz 1 … 97 98 99 100 101 … 111 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 9 głosów - średnia: 3.78
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
maciek19660714 Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 8.355
Liczba wątków: 161
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
#2.451
16-10-2021, 23:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-10-2021, 23:51 przez maciek19660714.)
Ja również trzymam kciuki za Twoje wino.
U mnie zapewne nie będzie nic wielkiego, bo to przecież... jednoroczniaki młodziutkie.
Szczerze mówiąc, martwi mnie trochę ta pomarańczowa poświata. Może jednak trochę za długa maceracja była.
Hmm najwyżej pomarańczowe wyjdzie... Z drugiej strony... Narc mówi, że też tak w zeszłym roku miał i ten kolorek w końcu drożdże "zjadły". No zobaczymy...

Kolejne losy:

JC 2021 wino białe (Johanniter, Chardonnay)

2021 10 14 - Winobranie
2021 10 14 - Odszypułkowanie, rozgniatanie, 1g piro(0,1g x 10l miazgi)
2021 10 14 - Pobranie próbki do pomiarów i sedymentacja próbki
2021 10 14 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 2g(0,2g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie bentonit Topgran 8g(0,8g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - POMIARY (3,2pH)(8,5TA)(21Blg)
2021 10 15 - Tłoczenie (moszcz 8,3l)
2021 10 15 - SEDYMENTACJA w lodówce (temp 6C)
2021 10 15 - Zlewanie po sedymentacji (8l moszczu)(ogrzewanie do temp pokojowej)
2021 10 15 - Dodanie pożywki Spring Arom 2,4g(0,3g x 8l)(13:00)
2021 10 15 - POMIARY po maceracji i sedymentacji (3,2pH)(7,0TA)(21Blg)
2021 10 15 - DROŻDŻE - HD T18 (14:00)
2021 10 15 - START FERMENTACJI (22:00)
2021 10 16 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy (02:00)

2021 10 16 - Dodanie pożywki Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,6g(0,2g x 8l)(07:00)
2021 10 16 - Dodanie pożywki Spring Ferm 1,6g(0,2g x 8l)(07:00)
2021 10 16 - Przeniesienie do lodówki i fermentacja w temp 8C)(08:00)


Zmierzyłem dzisiaj po raz pierwszy Zweigelt + Pinot Noir (mierzone razem) (3,2pH)(11,2TA)(21Blg)
No, no... Czerwone w tym roku mają ciężko! Oczywiście zostawiam - niech wiszą. Grona zdrowe, bez oznak SzP. Trochę pomarszczeń (mufinek) ale w skali całości owoców - bardzo mało.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Szukaj
Odpowiedz
narc81 Offline
Winiarski Arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.836
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
#2.452
17-10-2021, 14:40
Parametry fajniutkie!

Może kiedyś zredukuję Johanittera i nazbiera więcej cukry...;)
U mnie przy domu ok.3.3kg z krzewu.Brix 20.5 kwasu zapomniałem zmierzyć,zmierzę po fermentacji.

Co do koloru,to nie ma co się martwić.Wejdź na moją stronkę i porównaj sok i fermentację,do efektu końcowego a dodam,że to jeszcze bez filtracji i z dużą ilością chipsów akacjowych.Zresztą delikatnie słomkowy,nawet jeśli by wyszedł,to chyba nie tragedia...?
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 8.355
Liczba wątków: 161
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
#2.453
18-10-2021, 00:22
3,3kg z krzewu to z pewnością efekt bardzo dobrze przygotowanej gleby. No i super terroir oczywiście! Widziałem Twoje monstrualne grona...
Myślę, że słomkowy kolor byłby super.

W międzyczasie - pomiędzy pierwszą pożywką, a drugą - "etykiety" na butelkach Zweigelt 2020 i odłożenie do dojrzewania. Na razie na półce pod sufitem, ponieważ piwnica stricte winiarska, nadal niestety w planach... Na razie jest "kącik" winiarski i ważny jest jedynie fakt, że posiada on stałą temperaturę około piętnaście stopni w ciągu całego roku...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Szukaj
Odpowiedz
narc81 Offline
Winiarski Arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.836
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
#2.454
19-10-2021, 17:49
Znaczy się i w polu i przy mieszkaniu obciążenie podobne...;)

To te grona Johannitera z pola:
   

Winiarnia musi być,nie ma opcji!
U Ciebie zawsze wszystko poukładane,powoli i u mnie robi się bardziej czytelnie.
Owocowanie testowe więc
"tylko" 2.400 kg udało się zebrać w tym roku... :pijemy:
Wszystko ładnie drewnieje,czekam na kolejny sezon(bezniespodziankowy!).

   
   

Na krzewach został Riesling,od tygodnia zero zmian z trzech znanych nam najważniejszych parametrów.
Jak pogoda pozwoli powisi jeszcze.

To fotki chyba z lipca jakoś.
    ,     
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#2.455
19-10-2021, 18:17
No, no Włodek! Piękne grono. Ja u siebie nigdy takich nie miałem. Super miejscówka.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Szukaj
Odpowiedz
narc81 Offline
Winiarski Arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.836
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
#2.456
20-10-2021, 15:49
Krzysiek grona jak grona,wiesz,że wino musi być dobre...;)

Miejscówka super wiem,dzięki.

Przed przymrozkami w 2020 obroniła się(raptem kilka sadzonek,które I tak odbiły).
2021 to już kilkanaście czy kilkadziesiąt spalonych listków na Solaris,i tak odbiły

Zobaczymy co kolejne lata przyniosą....;)
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 8.355
Liczba wątków: 161
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
#2.457
23-10-2021, 22:26
Będzie dobrze!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 8.355
Liczba wątków: 161
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
#2.458
29-10-2021, 02:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2021, 02:36 przez maciek19660714.)
ZP 2021 wino czerwone (Zweigelt, Pinot Noir)

2021 10 28 - Winobranie (owoce Zw i PN całkiem zdrowe)
2021 10 28 - Odszypułkowanie, rozgniatanie, 2,8g piro(0,1g x 28l miazgi).
2021 10 28 - Pobranie próbki do pomiarów i sedymentacja próbki.
2021 10 28 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie Springcell Color 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - POMIARY (3,4pH)(9,0TA)(21Blg)
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Szukaj
Odpowiedz
daniel.pomidor Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 100
Liczba wątków: 3
Dołączył: 12 2019
Lokalizacja: Łódź
#2.459
29-10-2021, 21:47
Maciek ile tego zebrałeś w każdej z odmian?

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka
Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 8.355
Liczba wątków: 161
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
#2.460
30-10-2021, 23:26
Nie operuję kilogramach. Mierzę w butelkach wina na krzew oraz w gronach na latorośl i w latoroślach na krzew.
Standardowo u mnie jest 8-10 latorośli na krzew.
W zeszłym roku na Zweigelt zostawiłem dużo podwójnych gron na latoroślach (Pinot Noir osypał się prawie w całości) więc wyszły 1,5 butelki na krzew. Jak pokazał ten rok, było to trochę za dużo dla czterolatków Zweigelt, bowiem standardem był jeden kwiat na latorośl. Nawet tam gdzie były dwa - usunąłem jeden. W tym sezonie - oceniając na podstawie miazgi - będzie butelka na krzew.


Dalsze losy nastawów;

ZP 2021 (Zweigelt, Pinot Noir)
2021 10 28 - Winobranie, 2,8g piro(0,1g x 28l miazgi)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie Springcell Color 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - POMIARY (3,4pH)(9,0TA)(21Blg)
2021 10 29 - DROŻDŻE HD S135
2021 10 29 - START FERMENTACJI
2021 10 30 - Dodanie pożywki Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 30 - Dodanie pożywki Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)


JC 2021 (Johanniter, Chardonnay)
2021 10 15 - START FERMENTACJI
2021 10 28 - stoi sobie w lodówce (8C) i powoli fermentuje.
Zapach OK. Pomarańczowy odcień już zanika. Będzie słomkowy!

Narc mam pytanie; jak długo fermentowałeś swojego Johanna w zeszłym roku w lodówce? Do ilu Blg dały radę "zejść" drożdże w niskiej temperaturze? Pytam, ponieważ zastanawiam się czy przypadkiem, w takich trudnych warunkach nie przyjdzie im do głowy robić... czegoś niedobrego.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Szukaj
Odpowiedz
narc81 Offline
Winiarski Arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.836
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
#2.461
01-11-2021, 22:26
Maciek,było na minusie,ale ile to nie wiem,odpowiednio zapewne.Fermentował ok.miesiąca.Żadnych niepożądanych aromatów nie miałem.
Na niespodzianki typu h2s można liczyć bardziej przy słabych zdrowotnie owocach,braku odżywki,itp.

Johann z 2020: 11.5%, TA 6.5, pH 3.43 ,Cukier resztkowy 3.7


8st.C to trochę nisko,w sensie będzie bulkać pół roku...podkręć na 15.
Pytanie jeszcze czy te drożdże mogą pracować w niższej temperaturze?

Co do koloru to 99,9% będzie biały ostatecznie.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 8.355
Liczba wątków: 161
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
#2.462
02-11-2021, 22:16
Okazuje się, że drożdże dały radę przy ośmiu stopniach.

JC 2021 wino białe (Johanniter, Chardonnay)
2021 10 14 - Winobranie, odszypułkowanie, rozgniatanie, 1g piro(0,1g x 10l miazgi)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 2g(0,2g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie bentonit Topgran 8g(0,8g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - POMIARY (3,2pH)(8,5TA)(21Blg)
2021 10 15 - Tłoczenie (moszcz 8,3l)
2021 10 15 - SEDYMENTACJA w lodówce (temp 6C)
2021 10 15 - Zlewanie po sedymentacji (8l moszczu)
2021 10 15 - Dodanie pożywki Spring Arom 2,4g(0,3g x 8l)
2021 10 15 - POMIARY po maceracji i sedymentacji (3,2pH)(7,0TA)(21Blg)
2021 10 15 - DROŻDŻE - HD T18
2021 10 15 - START FERMENTACJI
2021 10 16 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy
2021 10 16 - Dodanie pożywki Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,6g(0,2g x 8l)
2021 10 16 - Dodanie pożywki Spring Ferm 1,6g(0,2g x 8l)
2021 10 16 - Fermentacja w temp 8C

2021 11 02 - POMIAR (0Blg) dodałem więc 0,48g piro(0,06g x 8l wina)

- Kolor jak pisałeś jest już biały.
- Zapach słaby,  na pierwszym planie drożdże.
- Na języku brzoskwinie i bardzo miła kwasowość.
- Zero Blg, czyli około 10g resztkowego fajnie współgra z kręgosłupem...

Dodałem piro i z powrotem do lodówki. Teraz klarowanie...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Szukaj
Odpowiedz
narc81 Offline
Winiarski Arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.836
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
#2.463
03-11-2021, 11:03
Maciek przy "0" to raczej (nic pewnego,) ale 20g/l słodyczy.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 8.355
Liczba wątków: 161
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
#2.464
11-11-2021, 23:34
Dokładnie tak - nic pewnego. Zależy jaki był start... Według mojej wiedzy pomiędzy -2Blg, a 1Blg w Polsce traktowane jest jako wino wytrawne i do 10g/l.

Kolejne zdarzenia ZP 2021 (Zweigelt, Pinot Noir)
2021 10 28 - Winobranie, 2,8g piro(0,1g x 28l miazgi)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie Springcell Color 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - POMIARY (3,4pH)(9,0TA)(21Blg)
2021 10 29 - DROŻDŻE HD S135
2021 10 29 - START FERMENTACJI
2021 10 30 - Pożywka Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 30 - Pożywka Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 01 - Pożywka Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 01 - Pożywka Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 11 - WYCISKANIE
2021 11 11 - POMIARY (3,7pH)(7,7TA)(-1Blg)
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Szukaj
Odpowiedz
narc81 Offline
Winiarski Arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.836
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
#2.465
12-11-2021, 09:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-11-2021, 16:51 przez narc81.)
Tylko badanie laboratoryjne potwierdzi dokładnie zawartość cukru,tak to strzelanie w płot...;)

Wytrawne w Polsce to max 9g/l.


Podlinkowuję:
Dużo ciekawych i zarazem merytorycznych informacji winiarskich.Polecam wszystkim adeptom sztuki.

https://paragrafwkieliszku.pl/tag/wino-wytrawne/
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 8.355
Liczba wątków: 161
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
#2.466
26-11-2021, 00:09
Tak czy siak... najważniejsze, że w białym goryczki brak.
W nosie piękne brzoskwinie, a na języku jest melon.

Czerwone ma też już ładny zapach. Zastanawiam się czy dodać bakterie, czy też... może lepiej nie. Pomiary 3,6pH 8,5TA
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Szukaj
Odpowiedz
narc81 Offline
Winiarski Arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.836
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
#2.467
27-11-2021, 11:47
Pomiary TA młodego wina to ciężki temat.Z reguły CO2 rozpuszczony w winie zawyża wynik.
Ja bym szedł w kierunku,że początkowe 9 dało po fermentacji do 7- 7.5g/l.Czyli tragedii nie ma.
Pytanie jeszcze ile przy wymrożeniu wytrąci się winowego?Napewno będzie dobre.
Jeszcze tylko musisz zapytać siebie czy chcesz wino z ciut zmienionym profilem aromatycznym?
Nuty maślane,jogurtowe po fjm.
Wszystkie owocowe aromaty nie znikają z wina,dochodzą jedynie dodatkowe,a wino staje się stabilne mikrobiologicznie,delikatniejsze.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 8.355
Liczba wątków: 161
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
#2.468
28-11-2021, 01:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2021, 23:59 przez maciek19660714.)
Podobne zawyżenie miałem w zeszłym roku w przypadku ZW 2020 (Zweigelt)
2020 11 04 - WYCISKANIE POMIARY (3,4pH)(8,25TA)
a już dwa dni później...
2020 11 06 - POMIARY (3,4pH)(8,6TA)
a po niby "nieudanym" - tak jak teraz analizuję - dodaniu i starcie bakterii...
2020 11 11 - POMIARY (3,4pH)(8,25TA)
Więc ja się pytam i zastanawiam... Czy jednak bakterie coś tam zdziałały? Czy tak jak piszesz, wynik z 11 06 był zawyżony?
Sam nie wiem, jak można by odpowiedzieć na takie pytanie.
Tak czy siak ZP 2021 stoi bez piro w niskiej temp i czeka na decyzję... Raczej dodam bakterie przed wigilią... Trzeba powalczyć o delikatniejsze!


ZP 2021 (Zweigelt, Pinot Noir)
2021 10 28 - Winobranie, 2,8g piro(0,1g x 28l miazgi)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie Springcell Color 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - POMIARY (3,4pH)(9,0TA)(21Blg)
2021 10 29 - DROŻDŻE HD S135
2021 10 29 - START FERMENTACJI
2021 10 30 - Pożywka Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 30 - Pożywka Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 01 - Pożywka Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 01 - Pożywka Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 11 - WYCISKANIE POMIARY (3,7pH)(7,7TA)(-1Blg)
2021 11 23 - I ZLANIE POMIARY (3,6pH)(8,5TA)(-2Blg)

JC 2021 wino białe (Johanniter, Chardonnay)
2021 10 14 - Winobranie, odszypułkowanie, rozgniatanie, 1g piro(0,1g x 10l miazgi)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 2g(0,2g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie bentonit Topgran 8g(0,8g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - POMIARY (3,2pH)(8,5TA)(21Blg)
2021 10 15 - Tłoczenie (moszcz 8,3l)
2021 10 15 - SEDYMENTACJA w lodówce (temp 6C)
2021 10 15 - Zlewanie po sedymentacji (8l moszczu)
2021 10 15 - Pożywka Spring Arom 2,4g(0,3g x 8l)
2021 10 15 - POMIARY po maceracji i sedymentacji (3,2pH)(7,0TA)(21Blg)
2021 10 15 - DROŻDŻE - HD T18
2021 10 15 - START FERMENTACJI
2021 10 16 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy
2021 10 16 - Pożywka Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,6g(0,2g x 8l)
2021 10 16 - Pożywka Spring Ferm 1,6g(0,2g x 8l)
2021 10 16 - Fermentacja w temp 8C
2021 11 02 - POMIAR (0Blg) 0,48g piro(0,06g x 8l)
2021 11 04 - I ZLANIE Dodanie 1,13g Sorb.Pot.(0,15g x 7,5l)
2021 11 23 - II ZLANIE POMIARY (3,2pH)(7,0TA)(0Blg)
2021 11 23 - Butla 5l 0,3g piro(0,06 x 5l) oraz buteleczki 6 x 300ml (bez piro)

Butli 5l JC 2021 nie będę ruszał do czerwca, a buteleczki będą sukcesywnie degustowane.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Szukaj
Odpowiedz
narc81 Offline
Winiarski Arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.836
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
#2.469
28-11-2021, 10:21
Niewyjśnione sprawy pewnie już takie pozostaną,nie ma co gdybać...;)

Mój PN rose,baza na wino musujące przy zbiorze miał 12.75 TA.
Na dziś to 9.9 TA.
pH z 3.18 podskoczyło na 3.3.
Fjm w pełni.
Mam nadzieję,że ten tydzień to jej koniec.
"Baza" bardzo ciekawa.Mam wrażenie,że owocowość została jeszcze bardziej "podkręcona".Nuty maślane wyraźne.
Za min.1,5 roku będzie pierwsze wino musujące w moim wykonaniu.
100% PINOT NOIR.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 8.355
Liczba wątków: 161
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
#2.470
28-11-2021, 11:09
Dom Narcyzom...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Szukaj
Odpowiedz
narc81 Offline
Winiarski Arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.836
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
#2.471
28-11-2021, 14:59
Nad nazwą jeszcze pomyślimy...;)
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#2.472
28-11-2021, 15:11
Żeby tytułować Dom to trzeba habit założyć. :D
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Szukaj
Odpowiedz
narc81 Offline
Winiarski Arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.836
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
#2.473
28-11-2021, 15:19
Nie widziałem żeby Dom Bliskowice ,czy Dom Jantoń biegali w habitach...;)
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#2.474
28-11-2021, 16:06
Ale tu chodzi o musujące a Dom Perignon był zakonnikiem.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Szukaj
Odpowiedz
narc81 Offline
Winiarski Arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.836
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
#2.475
28-11-2021, 17:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2021, 17:54 przez narc81.)
Krzysiek tak,to jasne,ale Dom Jantoń,to głównie wina musujące,dlatego nawiązałem.;)
Zresztą...gdybym mógł sprzedawać po ich cenach(Moët rzecz jasna),to szczerze,bez problemu w habit wskakuję... :D
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (111): « Wstecz 1 … 97 98 99 100 101 … 111 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Uprawa winorośli › Uprawa winorośli v
1 2 3 4 5 … 16 Dalej »

MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-05-2025, 08:25 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa