Liczba postów: 8.196
Liczba wątków: 160
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
16-10-2021, 23:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-10-2021, 23:51 przez maciek19660714.)
Ja również trzymam kciuki za Twoje wino.
U mnie zapewne nie będzie nic wielkiego, bo to przecież... jednoroczniaki młodziutkie.
Szczerze mówiąc, martwi mnie trochę ta pomarańczowa poświata. Może jednak trochę za długa maceracja była.
Hmm najwyżej pomarańczowe wyjdzie... Z drugiej strony... Narc mówi, że też tak w zeszłym roku miał i ten kolorek w końcu drożdże "zjadły". No zobaczymy...
Kolejne losy:
JC 2021 wino białe (Johanniter, Chardonnay)
2021 10 14 - Winobranie
2021 10 14 - Odszypułkowanie, rozgniatanie, 1g piro(0,1g x 10l miazgi)
2021 10 14 - Pobranie próbki do pomiarów i sedymentacja próbki
2021 10 14 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 2g(0,2g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie bentonit Topgran 8g(0,8g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - POMIARY (3,2pH)(8,5TA)(21Blg)
2021 10 15 - Tłoczenie (moszcz 8,3l)
2021 10 15 - SEDYMENTACJA w lodówce (temp 6C)
2021 10 15 - Zlewanie po sedymentacji (8l moszczu)(ogrzewanie do temp pokojowej)
2021 10 15 - Dodanie pożywki Spring Arom 2,4g(0,3g x 8l)(13:00)
2021 10 15 - POMIARY po maceracji i sedymentacji (3,2pH)(7,0TA)(21Blg)
2021 10 15 - DROŻDŻE - HD T18 (14:00)
2021 10 15 - START FERMENTACJI (22:00)
2021 10 16 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy (02:00)
2021 10 16 - Dodanie pożywki Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,6g(0,2g x 8l)(07:00)
2021 10 16 - Dodanie pożywki Spring Ferm 1,6g(0,2g x 8l)(07:00)
2021 10 16 - Przeniesienie do lodówki i fermentacja w temp 8C)(08:00)
Zmierzyłem dzisiaj po raz pierwszy Zweigelt + Pinot Noir (mierzone razem) (3,2pH)(11,2TA)(21Blg)
No, no... Czerwone w tym roku mają ciężko! Oczywiście zostawiam - niech wiszą. Grona zdrowe, bez oznak SzP. Trochę pomarszczeń (mufinek) ale w skali całości owoców - bardzo mało.
Liczba postów: 2.745
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
Parametry fajniutkie!
Może kiedyś zredukuję Johanittera i nazbiera więcej cukry... 
U mnie przy domu ok.3.3kg z krzewu.Brix 20.5 kwasu zapomniałem zmierzyć,zmierzę po fermentacji.
Co do koloru,to nie ma co się martwić.Wejdź na moją stronkę i porównaj sok i fermentację,do efektu końcowego a dodam,że to jeszcze bez filtracji i z dużą ilością chipsów akacjowych.Zresztą delikatnie słomkowy,nawet jeśli by wyszedł,to chyba nie tragedia...?
Pozdrawiam
Narc
Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Liczba postów: 8.196
Liczba wątków: 160
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
3,3kg z krzewu to z pewnością efekt bardzo dobrze przygotowanej gleby. No i super terroir oczywiście! Widziałem Twoje monstrualne grona...
Myślę, że słomkowy kolor byłby super.
W międzyczasie - pomiędzy pierwszą pożywką, a drugą - " etykiety" na butelkach Zweigelt 2020 i odłożenie do dojrzewania. Na razie na półce pod sufitem, ponieważ piwnica stricte winiarska, nadal niestety w planach... Na razie jest "kącik" winiarski i ważny jest jedynie fakt, że posiada on stałą temperaturę około piętnaście stopni w ciągu całego roku...
Liczba postów: 2.745
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
Znaczy się i w polu i przy mieszkaniu obciążenie podobne...
To te grona Johannitera z pola:
Winiarnia musi być,nie ma opcji!
U Ciebie zawsze wszystko poukładane,powoli i u mnie robi się bardziej czytelnie.
Owocowanie testowe więc
"tylko" 2.400 kg udało się zebrać w tym roku... 
Wszystko ładnie drewnieje,czekam na kolejny sezon(bezniespodziankowy!).
Na krzewach został Riesling,od tygodnia zero zmian z trzech znanych nam najważniejszych parametrów.
Jak pogoda pozwoli powisi jeszcze.
To fotki chyba z lipca jakoś.

,
Pozdrawiam
Narc
Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Liczba postów: 3.541
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: Covidowy
No, no Włodek! Piękne grono. Ja u siebie nigdy takich nie miałem. Super miejscówka.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Liczba postów: 2.745
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
Krzysiek grona jak grona,wiesz,że wino musi być dobre...
Miejscówka super wiem,dzięki.
Przed przymrozkami w 2020 obroniła się(raptem kilka sadzonek,które I tak odbiły).
2021 to już kilkanaście czy kilkadziesiąt spalonych listków na Solaris,i tak odbiły
Zobaczymy co kolejne lata przyniosą....
Pozdrawiam
Narc
Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Liczba postów: 8.196
Liczba wątków: 160
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
Liczba postów: 8.196
Liczba wątków: 160
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
29-10-2021, 02:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2021, 02:36 przez maciek19660714.)
ZP 2021 wino czerwone (Zweigelt, Pinot Noir)
2021 10 28 - Winobranie (owoce Zw i PN całkiem zdrowe)
2021 10 28 - Odszypułkowanie, rozgniatanie, 2,8g piro(0,1g x 28l miazgi).
2021 10 28 - Pobranie próbki do pomiarów i sedymentacja próbki.
2021 10 28 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie Springcell Color 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - POMIARY ( 3,4pH)(9,0TA)(21Blg)
Liczba postów: 100
Liczba wątków: 3
Dołączył: 12 2019
Lokalizacja: Łódź
Maciek ile tego zebrałeś w każdej z odmian?
Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka
Liczba postów: 8.196
Liczba wątków: 160
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
Nie operuję kilogramach. Mierzę w butelkach wina na krzew oraz w gronach na latorośl i w latoroślach na krzew.
Standardowo u mnie jest 8-10 latorośli na krzew.
W zeszłym roku na Zweigelt zostawiłem dużo podwójnych gron na latoroślach (Pinot Noir osypał się prawie w całości) więc wyszły 1,5 butelki na krzew. Jak pokazał ten rok, było to trochę za dużo dla czterolatków Zweigelt, bowiem standardem był jeden kwiat na latorośl. Nawet tam gdzie były dwa - usunąłem jeden. W tym sezonie - oceniając na podstawie miazgi - będzie butelka na krzew.
Dalsze losy nastawów;
ZP 2021 (Zweigelt, Pinot Noir)
2021 10 28 - Winobranie, 2,8g piro(0,1g x 28l miazgi)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie Springcell Color 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - POMIARY (3,4pH)(9,0TA)(21Blg)
2021 10 29 - DROŻDŻE HD S135
2021 10 29 - START FERMENTACJI
2021 10 30 - Dodanie pożywki Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 30 - Dodanie pożywki Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)
JC 2021 (Johanniter, Chardonnay)
2021 10 15 - START FERMENTACJI
2021 10 28 - stoi sobie w lodówce (8C) i powoli fermentuje.
Zapach OK. Pomarańczowy odcień już zanika. Będzie słomkowy!
Narc mam pytanie; jak długo fermentowałeś swojego Johanna w zeszłym roku w lodówce? Do ilu Blg dały radę "zejść" drożdże w niskiej temperaturze? Pytam, ponieważ zastanawiam się czy przypadkiem, w takich trudnych warunkach nie przyjdzie im do głowy robić... czegoś niedobrego.
Liczba postów: 2.745
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
Maciek,było na minusie,ale ile to nie wiem,odpowiednio zapewne.Fermentował ok.miesiąca.Żadnych niepożądanych aromatów nie miałem.
Na niespodzianki typu h2s można liczyć bardziej przy słabych zdrowotnie owocach,braku odżywki,itp.
Johann z 2020: 11.5%, TA 6.5, pH 3.43 ,Cukier resztkowy 3.7
8st.C to trochę nisko,w sensie będzie bulkać pół roku...podkręć na 15.
Pytanie jeszcze czy te drożdże mogą pracować w niższej temperaturze?
Co do koloru to 99,9% będzie biały ostatecznie.
Pozdrawiam
Narc
Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Liczba postów: 8.196
Liczba wątków: 160
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
Okazuje się, że drożdże dały radę przy ośmiu stopniach.
JC 2021 wino białe (Johanniter, Chardonnay)
2021 10 14 - Winobranie, odszypułkowanie, rozgniatanie, 1g piro(0,1g x 10l miazgi)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 2g(0,2g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie bentonit Topgran 8g(0,8g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - POMIARY (3,2pH)(8,5TA)(21Blg)
2021 10 15 - Tłoczenie (moszcz 8,3l)
2021 10 15 - SEDYMENTACJA w lodówce (temp 6C)
2021 10 15 - Zlewanie po sedymentacji (8l moszczu)
2021 10 15 - Dodanie pożywki Spring Arom 2,4g(0,3g x 8l)
2021 10 15 - POMIARY po maceracji i sedymentacji (3,2pH)(7,0TA)(21Blg)
2021 10 15 - DROŻDŻE - HD T18
2021 10 15 - START FERMENTACJI
2021 10 16 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy
2021 10 16 - Dodanie pożywki Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,6g(0,2g x 8l)
2021 10 16 - Dodanie pożywki Spring Ferm 1,6g(0,2g x 8l)
2021 10 16 - Fermentacja w temp 8C
2021 11 02 - POMIAR (0Blg) dodałem więc 0,48g piro(0,06g x 8l wina)
- Kolor jak pisałeś jest już biały.
- Zapach słaby, na pierwszym planie drożdże.
- Na języku brzoskwinie i bardzo miła kwasowość.
- Zero Blg, czyli około 10g resztkowego fajnie współgra z kręgosłupem...
Dodałem piro i z powrotem do lodówki. Teraz klarowanie...
Liczba postów: 2.745
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
Maciek przy "0" to raczej (nic pewnego,) ale 20g/l słodyczy.
Pozdrawiam
Narc
Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Liczba postów: 8.196
Liczba wątków: 160
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
Dokładnie tak - nic pewnego. Zależy jaki był start... Według mojej wiedzy pomiędzy -2Blg, a 1Blg w Polsce traktowane jest jako wino wytrawne i do 10g/l.
Kolejne zdarzenia ZP 2021 (Zweigelt, Pinot Noir)
2021 10 28 - Winobranie, 2,8g piro(0,1g x 28l miazgi)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie Springcell Color 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - POMIARY (3,4pH)(9,0TA)(21Blg)
2021 10 29 - DROŻDŻE HD S135
2021 10 29 - START FERMENTACJI
2021 10 30 - Pożywka Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 30 - Pożywka Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 01 - Pożywka Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 01 - Pożywka Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 11 - WYCISKANIE
2021 11 11 - POMIARY (3,7pH)(7,7TA)(-1Blg)
Liczba postów: 2.745
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
12-11-2021, 09:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-11-2021, 16:51 przez narc81.)
Tylko badanie laboratoryjne potwierdzi dokładnie zawartość cukru,tak to strzelanie w płot...
Wytrawne w Polsce to max 9g/l.
Podlinkowuję:
Dużo ciekawych i zarazem merytorycznych informacji winiarskich.Polecam wszystkim adeptom sztuki.
https://paragrafwkieliszku.pl/tag/wino-wytrawne/
Pozdrawiam
Narc
Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Liczba postów: 8.196
Liczba wątków: 160
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
Tak czy siak... najważniejsze, że w białym goryczki brak.
W nosie piękne brzoskwinie, a na języku jest melon.
Czerwone ma też już ładny zapach. Zastanawiam się czy dodać bakterie, czy też... może lepiej nie. Pomiary 3,6pH 8,5TA
Liczba postów: 2.745
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
Pomiary TA młodego wina to ciężki temat.Z reguły CO2 rozpuszczony w winie zawyża wynik.
Ja bym szedł w kierunku,że początkowe 9 dało po fermentacji do 7- 7.5g/l.Czyli tragedii nie ma.
Pytanie jeszcze ile przy wymrożeniu wytrąci się winowego?Napewno będzie dobre.
Jeszcze tylko musisz zapytać siebie czy chcesz wino z ciut zmienionym profilem aromatycznym?
Nuty maślane,jogurtowe po fjm.
Wszystkie owocowe aromaty nie znikają z wina,dochodzą jedynie dodatkowe,a wino staje się stabilne mikrobiologicznie,delikatniejsze.
Pozdrawiam
Narc
Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Liczba postów: 8.196
Liczba wątków: 160
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
28-11-2021, 01:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2021, 23:59 przez maciek19660714.)
Podobne zawyżenie miałem w zeszłym roku w przypadku ZW 2020 (Zweigelt)
2020 11 04 - WYCISKANIE POMIARY (3,4pH)(8,25TA)
a już dwa dni później...
2020 11 06 - POMIARY (3,4pH)(8,6TA)
a po niby "nieudanym" - tak jak teraz analizuję - dodaniu i starcie bakterii...
2020 11 11 - POMIARY (3,4pH)(8,25TA)
Więc ja się pytam i zastanawiam... Czy jednak bakterie coś tam zdziałały? Czy tak jak piszesz, wynik z 11 06 był zawyżony?
Sam nie wiem, jak można by odpowiedzieć na takie pytanie.
Tak czy siak ZP 2021 stoi bez piro w niskiej temp i czeka na decyzję... Raczej dodam bakterie przed wigilią... Trzeba powalczyć o delikatniejsze!
ZP 2021 (Zweigelt, Pinot Noir)
2021 10 28 - Winobranie, 2,8g piro(0,1g x 28l miazgi)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie Springcell Color 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - POMIARY (3,4pH)(9,0TA)(21Blg)
2021 10 29 - DROŻDŻE HD S135
2021 10 29 - START FERMENTACJI
2021 10 30 - Pożywka Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 30 - Pożywka Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 01 - Pożywka Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 01 - Pożywka Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 11 - WYCISKANIE POMIARY (3,7pH)(7,7TA)(-1Blg)
2021 11 23 - I ZLANIE POMIARY (3,6pH)(8,5TA)(-2Blg)
JC 2021 wino białe (Johanniter, Chardonnay)
2021 10 14 - Winobranie, odszypułkowanie, rozgniatanie, 1g piro(0,1g x 10l miazgi)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 2g(0,2g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie bentonit Topgran 8g(0,8g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - POMIARY (3,2pH)(8,5TA)(21Blg)
2021 10 15 - Tłoczenie (moszcz 8,3l)
2021 10 15 - SEDYMENTACJA w lodówce (temp 6C)
2021 10 15 - Zlewanie po sedymentacji (8l moszczu)
2021 10 15 - Pożywka Spring Arom 2,4g(0,3g x 8l)
2021 10 15 - POMIARY po maceracji i sedymentacji (3,2pH)(7,0TA)(21Blg)
2021 10 15 - DROŻDŻE - HD T18
2021 10 15 - START FERMENTACJI
2021 10 16 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy
2021 10 16 - Pożywka Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,6g(0,2g x 8l)
2021 10 16 - Pożywka Spring Ferm 1,6g(0,2g x 8l)
2021 10 16 - Fermentacja w temp 8C
2021 11 02 - POMIAR (0Blg) 0,48g piro(0,06g x 8l)
2021 11 04 - I ZLANIE Dodanie 1,13g Sorb.Pot.(0,15g x 7,5l)
2021 11 23 - II ZLANIE POMIARY (3,2pH)(7,0TA)(0Blg)
2021 11 23 - Butla 5l 0,3g piro(0,06 x 5l) oraz buteleczki 6 x 300ml (bez piro)
Butli 5l JC 2021 nie będę ruszał do czerwca, a buteleczki będą sukcesywnie degustowane.
Liczba postów: 2.745
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
Niewyjśnione sprawy pewnie już takie pozostaną,nie ma co gdybać...
Mój PN rose,baza na wino musujące przy zbiorze miał 12.75 TA.
Na dziś to 9.9 TA.
pH z 3.18 podskoczyło na 3.3.
Fjm w pełni.
Mam nadzieję,że ten tydzień to jej koniec.
"Baza" bardzo ciekawa.Mam wrażenie,że owocowość została jeszcze bardziej "podkręcona".Nuty maślane wyraźne.
Za min.1,5 roku będzie pierwsze wino musujące w moim wykonaniu.
100% PINOT NOIR.
Pozdrawiam
Narc
Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Liczba postów: 8.196
Liczba wątków: 160
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
Liczba postów: 2.745
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
Nad nazwą jeszcze pomyślimy...
Pozdrawiam
Narc
Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Liczba postów: 3.541
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: Covidowy
Żeby tytułować Dom to trzeba habit założyć.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Liczba postów: 2.745
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
Nie widziałem żeby Dom Bliskowice ,czy Dom Jantoń biegali w habitach...
Pozdrawiam
Narc
Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Liczba postów: 3.541
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: Covidowy
Ale tu chodzi o musujące a Dom Perignon był zakonnikiem.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Liczba postów: 2.745
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: Sieraków Wlkp
Nastrój: Już za rok matura.
28-11-2021, 17:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2021, 17:54 przez narc81.)
Krzysiek tak,to jasne,ale Dom Jantoń,to głównie wina musujące,dlatego nawiązałem. 
Zresztą...gdybym mógł sprzedawać po ich cenach(Moët rzecz jasna),to szczerze,bez problemu w habit wskakuję...
Pozdrawiam
Narc
Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
|