16-10-2021, 23:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-10-2021, 23:51 przez maciek19660714.)
Ja również trzymam kciuki za Twoje wino.
U mnie zapewne nie będzie nic wielkiego, bo to przecież... jednoroczniaki młodziutkie.
Szczerze mówiąc, martwi mnie trochę ta pomarańczowa poświata. Może jednak trochę za długa maceracja była.
Hmm najwyżej pomarańczowe wyjdzie... Z drugiej strony... Narc mówi, że też tak w zeszłym roku miał i ten kolorek w końcu drożdże "zjadły". No zobaczymy...
Kolejne losy:
JC 2021 wino białe (Johanniter, Chardonnay)
2021 10 14 - Winobranie
2021 10 14 - Odszypułkowanie, rozgniatanie, 1g piro(0,1g x 10l miazgi)
2021 10 14 - Pobranie próbki do pomiarów i sedymentacja próbki
2021 10 14 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 2g(0,2g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie bentonit Topgran 8g(0,8g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - POMIARY (3,2pH)(8,5TA)(21Blg)
2021 10 15 - Tłoczenie (moszcz 8,3l)
2021 10 15 - SEDYMENTACJA w lodówce (temp 6C)
2021 10 15 - Zlewanie po sedymentacji (8l moszczu)(ogrzewanie do temp pokojowej)
2021 10 15 - Dodanie pożywki Spring Arom 2,4g(0,3g x 8l)(13:00)
2021 10 15 - POMIARY po maceracji i sedymentacji (3,2pH)(7,0TA)(21Blg)
2021 10 15 - DROŻDŻE - HD T18 (14:00)
2021 10 15 - START FERMENTACJI (22:00)
2021 10 16 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy (02:00)
2021 10 16 - Dodanie pożywki Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,6g(0,2g x 8l)(07:00)
2021 10 16 - Dodanie pożywki Spring Ferm 1,6g(0,2g x 8l)(07:00)
2021 10 16 - Przeniesienie do lodówki i fermentacja w temp 8C)(08:00)
Zmierzyłem dzisiaj po raz pierwszy Zweigelt + Pinot Noir (mierzone razem) (3,2pH)(11,2TA)(21Blg)
No, no... Czerwone w tym roku mają ciężko! Oczywiście zostawiam - niech wiszą. Grona zdrowe, bez oznak SzP. Trochę pomarszczeń (mufinek) ale w skali całości owoców - bardzo mało.
U mnie zapewne nie będzie nic wielkiego, bo to przecież... jednoroczniaki młodziutkie.
Szczerze mówiąc, martwi mnie trochę ta pomarańczowa poświata. Może jednak trochę za długa maceracja była.
Hmm najwyżej pomarańczowe wyjdzie... Z drugiej strony... Narc mówi, że też tak w zeszłym roku miał i ten kolorek w końcu drożdże "zjadły". No zobaczymy...
Kolejne losy:
JC 2021 wino białe (Johanniter, Chardonnay)
2021 10 14 - Winobranie
2021 10 14 - Odszypułkowanie, rozgniatanie, 1g piro(0,1g x 10l miazgi)
2021 10 14 - Pobranie próbki do pomiarów i sedymentacja próbki
2021 10 14 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 2g(0,2g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie bentonit Topgran 8g(0,8g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - POMIARY (3,2pH)(8,5TA)(21Blg)
2021 10 15 - Tłoczenie (moszcz 8,3l)
2021 10 15 - SEDYMENTACJA w lodówce (temp 6C)
2021 10 15 - Zlewanie po sedymentacji (8l moszczu)(ogrzewanie do temp pokojowej)
2021 10 15 - Dodanie pożywki Spring Arom 2,4g(0,3g x 8l)(13:00)
2021 10 15 - POMIARY po maceracji i sedymentacji (3,2pH)(7,0TA)(21Blg)
2021 10 15 - DROŻDŻE - HD T18 (14:00)
2021 10 15 - START FERMENTACJI (22:00)
2021 10 16 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy (02:00)
2021 10 16 - Dodanie pożywki Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,6g(0,2g x 8l)(07:00)
2021 10 16 - Dodanie pożywki Spring Ferm 1,6g(0,2g x 8l)(07:00)
2021 10 16 - Przeniesienie do lodówki i fermentacja w temp 8C)(08:00)
Zmierzyłem dzisiaj po raz pierwszy Zweigelt + Pinot Noir (mierzone razem) (3,2pH)(11,2TA)(21Blg)
No, no... Czerwone w tym roku mają ciężko! Oczywiście zostawiam - niech wiszą. Grona zdrowe, bez oznak SzP. Trochę pomarszczeń (mufinek) ale w skali całości owoców - bardzo mało.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...
Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa: SADZENIE, CIĘCIE DWULATKÓW, CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja: POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU, POMIAR KWASOWOŚCI WINA, POMIAR WOLNEGO SO2
Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa: SADZENIE, CIĘCIE DWULATKÓW, CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja: POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU, POMIAR KWASOWOŚCI WINA, POMIAR WOLNEGO SO2