Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gronowe - KROK PO KROKU (Czyli jak zrobić wino)
Generalnie masz rację.
Jednak ten wątek jest o winach gronowych. A tu nazewnictwo i detale mają znaczenie.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
(10-01-2020, 12:32)Boullii napisał(a): Maciek nie siej zamętu.
Matematyka twierdzi jednoznacznie, że 19 Bllg to 205 g/l i nie będzie inaczej. Jak uwzględniasz niecukry to o tym napisz jasno bo jak ktoś nowy, niezapoznany z "magią obliczeń" to przeczyta zrobi mu wodę z mózgu.

Wydaje mi się, że poniższych obliczeniach (skopiowanych z tematu, który wcześniej linkowałem) raczej nie ma błędu, a i kwestia niecukrów została odpowiednio przedstawiona - tak by woda w mózgu nie miała możliwości się zrobić...

Obliczanie ilości cukru w moszczu (19Blg):

- 19Blg = 190g (ekstraktu) x 0,625 litra (obj. 1kg cukru) = 119ml, a 810g wody ma objętość 810ml
- więc 1kg moszczu ma objętość 119+810=929ml, a 1 litr tegoż moszczu waży 1/0,929kg = 1,076kg
- stąd też, w jego 1 litrze jest (19%) 190 x 1,076kg = 204g ekstraktu (w tym 17/20 to cukier)
- odejmując od całości ekstraktu 3/20 niecukrów (204x17)/20 = 173g/l cukru



Jeżeli chodzi o rodzynki i inne gadżety, to z pewnością każdy eksperyment jest wart zachodu. Jednakże nie w przypadku win gronowych...

Daglezja77, z jakich odmian zrobiłeś swoje wino, do którego dodałeś rodzynki?
Odpowiedz
Z odmiany Nero.
Z przerobowych mam odmiane Bianca , ale jeszcze nie owocuje. Poza tym same odmiany deserowe, oprócz wspominanego Nero, mam jeszcze Iza, Swenson Red, Venus, Attica. Bardzo ogranicza mnie wielkość mojej posesji, z tym co pod domem i przejazdem, to 350 metrów. Z drugiej strony działka osłonięta domami, dobrze nasłoneczniona i ciepła. Na południowej ścianie domu mam Nero i Izę.

Wracając do Nero, w dobrych warunkach, na krzewie nie przeładowanym owocami Blg wynosi około 19-20 , na przeładowanym 17 i jest gorszy smak
i wtedy trzeba dowalić np. rodzynek. Generalnie przeładowany krzew dłużej i nierówno dojrzewa, ma dużo gorszy smak. Ale każdy robi jak chce.
Odpowiedz
Hmmm. Z mojego punktu widzenia 350 m2 to... dużo więcej niż u mnie. Ja mam tylko około 200 m2 i jak wcisnę setkę odmian to będę szczęśliwy.

Co do dorodzynkowywania... No to już jasne... Co prawda nie mam i nie zamierzam próbować robić wina z deserówek więc nie mogę się wypowiadać o jakości ale z tego co mi wiadomo często gęsto trzeba im trochę pomóc.
Odpowiedz
350 metrów z tym co pod domem, z przejazdem i z kawałkiem od jezdni. Ogródek to najwyżej połowa z tego.

Z deserówek robiłem wina z Nero, Venus, Swenson Red i Izy. Dużo zależy od roku, ale chyba wino z Izy najlepsze, ale to rzecz gustu.
W smaku bardzo się różnią. Często w winie mam kamienie winne.

Wina z przerobówek nie robiłem bo takich nie mam. Biankę kupiłem jesienią i bardzo się o nią boję. Nie wiem w jakim stanie dotrwa do czerwca.
Miałem Cabernet Sav. ale zanim zaczął owocować nie przetrwał zimy mimo okrycia.
Odpowiedz
Albo masz jakieś specyficzne warunki, albo z tym jednym krzewem miałeś pecha... Wręcz niemożliwym jest aby okrywany CS padł z powodu mrozu.
Swego czasu rósł u mnie także CS oraz Merlot, które spokojnie dawały radę w zimie. Okrywałem jedynie miejsca szczepienia... Usunąłem tylko dlatego, że zdecydowałem się na Pinot Noir i Zwegelt. Kilka lat temu, przez dwa tygodnie było -29 stopni i wszystkie przerobówki jakie wtedy miałem (w tym VV) przetrwały bez problemu.
Odpowiedz
Raczej pech, bo miejsce miał zaciszne. Inna sprawa że sadzonka była średnia, kupiona w Biedronce pół roku wcześniej. Postanowiłem zaryzykować i nie przetrwała pierwszej zimy. Co do sadzonek z Biedronki to żona kupiła Attica i ta się trzyma.
Odpowiedz
Miejsce zakupu jest moim zdaniem, kluczem do zagadki...
Odpowiedz
Chciałem zrobić moje pierwsze wino a konkretnie wino gronowe. 6kg winogron mieszanka ciemnych i trochę deserowych, zgniotłem i wrzuciłem do balonu (wyszło ok 6l moszczu). Czy muszę dodać trochę cukru, wodę i drożdże czy moge tak zostawić i powinno wyjść na dzikich z tych owoców? Ew Mam Burgund 38 tylko je trzeba namnożyć 2 dni, lub Bayanus 995. 
Blg jest 17 czy muszę trochę dosłodzić by otrzymać półwytrawne?
Jeśli się da z tego zrobić smaczne wino bez dodatków to byłoby super, chyba że bezpiezniej jest dodać drożdże szlachetne ew cukier.
Odpowiedz
Skoro owoce masz już w balonie, fermentacja ruszy (lub już ruszyła) na dzikusach...

Tak. Bezpieczniej jest robić wino na szlachetnych.
Kup dzisiaj piro i jakieś drożdże suche, które nie wymagają przygotowywania matki. Dodaj piro i na noc wstaw balon do lodówki, a rano dodaj drożdże.

Tak czy siak, 17Blg to za mało na półwytrawne...
Odpowiedz
Witam wszystkich,

Wino gronowe - ok 13-13.5%, wytrawne, kwasy 5.5g/l
Jak długo może leżakować?
Lub co zrobić aby mogło leżakwać kilka lat? Wykluczając siarkowanie.

pozdraiwam
Michał
Odpowiedz
Wino bez siarki ma małe szanse by przeleżeć dłuższy okres czasu.
Odpowiedz
Cześć Wszystkim,

Jestem nowy i chciałem zamówić ze 150 krzaków.
Wydaje się że Winnica Golesz robi wrażenie pożądnej.
U kogo polecacie robić zakupy sadzonek?

Pozdrawiam,

Olen
Odpowiedz
Winnica Golesz w większości poleca odmiany , które były na topie 20 lat temu. Teraz jest wiele nowych odmian z których wino jest o wiele lepsze.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
Potwierdzam, Golesz została z odmianami z ubiegłych dekad. Co prawda niektóre nadal to dobry materiał na wino ale świat idzie do przodu a oni jakoś zostają w tyle.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
No tak, dlatego tam trafiłem :)
Czy możecie polecić źródło nowych? Niby nie można tu reklamy robić ale może coś polecicie?
Czym zastąpić Regenta, którego wina znam i bardzo mi smakują?
Odpowiedz
W wątku "Początek sezonu 2022" podałem Ci szkółki z gwarancją i forum winogrona.org na którym uzyskasz wszystkie informacje.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
Dzięki za pomoc!
Odpowiedz
(14-09-2008, 21:50)DarekRz napisał(a): Wracajac do tematu win gronowych moja częściowa (na razie) propozycja przerobu winogron jasnych:

Wino gronowe białe..

Gdy mamy już moszcz zsedymentowany, ostrożnie zbieramy ewentualny kożuch pływający na wierzchu łyżką bądź gęstym sitkiem a czysty moszcz ściągamy wężykiem znad osadu.
Następnie dzielimy moszcz na partie do fermentacji i partie stanowiącą rezerwę cukrową. Proponuję podzielić moszcz tak, aby na każde 10 l partii do fermentacji pozostawić 2 l moszczu jako rezerwę cukrową.
Hej, wracam do Was ponownie po roku od premiery mojego utlenionego "pomarańczowego" wina. Tym razem postanowiłam wiedzę zaczerpnąć z przepisu DarkaRz.
Grona zebrane, oczyszczone mechanicznie (nie płukane wodą), sok wyciśnięty w bólach i mękach ? moszcz jest aktualnie na etapie sedymentacji. Mija 12 h a wychodzi mi, że połowa moszczu jest czysta, czekać jeszcze dłużej?

https://zapodaj.net/e7ab12f4cdf21.jpg.html
 Czy jedyny moszcz który powinnam zebrać jest ten znad osadu? Trochę mało wyjdzie tego wina ::(
Będzie wdzięczna za Waszą pomoc!
Odpowiedz
Poczekaj jeszcze, najlepiej przez noc. Najlepsza sedymentacja wychodzi w lodówce. Jeśli nie siarkowałaś, to rozważ. Powinno być wyjść ok. 10-15% mętnego moszczu, zrobisz z niego kompot. :)
Walcz tak, byś był dumny nawet z przegranej.
Odpowiedz
Siarkowałam, poczekam jeszcze do jutra z dalszymi krokami. 

Jak już się ładnie "osiądzie" czekają mnie kolejne kroki. Moszcz ma startowe BLG 15 (15 l), drodze mam 13% i planuje wino wytrawne. Czy dobrze liczę, że przy takim BLG początkowym, żeby uzyskać w/w powinnam mieć nastaw z zawartością cukrów 221 g/l, teraz mam 150 g/l, ale muszę jeszcze odjąć niecukry. Czyli 3/20x15=2,25; 15 Blg - 2,25 = 12,75 Blg czyli w moszczu mam 127 g cukru/873 g wody - czyli 127 g cukrów w objętości 951 ml - teraz obliczenia na 1 l : 127x1000/951 = 133 g/l.
Zatem 221-133= 88 g/l do uzyskania wina o mocy 13% o charakterze wytrawnym.

Dobrze myślę?
Odpowiedz
15 Blg to strasznie mało. Co to za winorośl? Badałaś kwasowość? Bo być może będzie taki kwasior, że pić się nie da.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
Niestety nie znam odmiany, nie badałam kwasowości nie było na to czasu, jedyne co byłam w stanie na szybko zbadać to kwasowość czynna (z pH) i mamy tutaj mocną 4kę.
Odpowiedz
Przy 15Blg pomiar 4pH jest błędny. Skalibruj pH-metr.

Obliczenia cukru są poprawne. Jest jedynie malutki błąd, mianowicie przy 15Blg jest 136g cukru (po poprawce). Czyli do dosypania 83,5g.

(03-10-2022, 09:59)patrishia 93 napisał(a): Czy jedyny moszcz który powinnam zebrać jest ten znad osadu? Trochę mało wyjdzie tego wina ::(

Ja przed sedymentacją prasuję miazgę przez gęste płótno. Znacznie więcej jest wtedy, czystego moszczu po sedymentacji.
Spróbuj tak zrobić ze swoim osadem...



Skocz do: