18-08-2015, 14:12
Jestem początkujący, mam za sobą pierwszą fermentację domowego cydru. Trwało to ok. tydzień (chyba nawet krócej), użyłem 8 litrów soku z kartonu, drożdży do cydru wytrawnego (na 15-20 litrów) i ok. połowy 10-gramowej porcji pożywki.
Obecnie przymierzam się do kolejnej fermentacji. Mam drożdże do cydru słodkiego (porcja na 15-20 litrów). Chciałbym użyć 12-13 litrów soku z kartonu. Pytanie brzmi: czy można oczekiwać, że fermentacja potrwa tak samo długo, jak za pierwszym razem?
Pytanie o tyle dla mnie istotne, że chciałbym rozpocząć fermentację 24 lub 25 sierpnia, a 14 września MUSZĘ wyjechać na urlop (więc przed tym 14-tym musiałbym mieć już wszystko porozlewane).
Mogę zaczynać, czy lepiej wstrzymać się do powrotu z urlopu? (Względnie: może lepiej zacząć już teraz?)
Przeczytaj jeszcze raz Regulamin odnośnie zakładania nowych wątków.
Obecnie przymierzam się do kolejnej fermentacji. Mam drożdże do cydru słodkiego (porcja na 15-20 litrów). Chciałbym użyć 12-13 litrów soku z kartonu. Pytanie brzmi: czy można oczekiwać, że fermentacja potrwa tak samo długo, jak za pierwszym razem?
Pytanie o tyle dla mnie istotne, że chciałbym rozpocząć fermentację 24 lub 25 sierpnia, a 14 września MUSZĘ wyjechać na urlop (więc przed tym 14-tym musiałbym mieć już wszystko porozlewane).
Mogę zaczynać, czy lepiej wstrzymać się do powrotu z urlopu? (Względnie: może lepiej zacząć już teraz?)
Przeczytaj jeszcze raz Regulamin odnośnie zakładania nowych wątków.