01-10-2015, 15:54
Witam. Chciał bym zrobić swoja pierwszą nalewkę właśnie z tych owoców, ale w związku z tym że mam jakieś tam doświadczenie tylko w kwestii win prosił bym o rady. Znalazłem taki przepis:
Składniki:
Składniki:
Cytat:2 kg ciemnych winogronWykonanie:
1,5 kg cukru
1 litr wódki
0,5 litra spirytusu
4 gozdziki
Cytat:Owoce delikatnie acz dokładnie myjemy.Odrywamy od gałązek i przekładamy do wysokiego naczynia.Zasypujemy cukrem i odstawiamy na dwa dni.Co jakiś czas lekko zamieszać,aby cukier się rozpuścił.Po dwóch dniach zalewamy owoce wódką,wrzucamy goździki. Odstawiamy na tydzień. Po tym czasie należy zamieszać w naczyniu i wlać spirytus.Odstawiamy na dwa tygodnie. Teraz należy zamieszać, przelać nalewkę przez sito,wycisnąć sok z owoców i przefiltrować. Przelewamy do butelek.Odstawiamy już tylko na trzy miesiące i możemy spokojnie delektować się trunkiem.Dodali byście coś , zmienili ? Nie wiem czy dobrze obliczyłem ale moc wyszła mi około 35% przy założeniu że otrzymam litr soku z tych 2 kg owoców. Wiem, że to kwestia indywidualna, ale w tego rodzaju nalewce lepiej mieć tyle czy może mniej mocy? Jak z kwestią słodkości ? Sory, że wyskakuje z takimi banalnymi pewnie dla niektórych pytaniami, ale na forum nie ma za dużo informacji o nalewce z winogron, dlatego postanowiłem zapytać.