Liczba postów: 7
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2015
Witam wszystkich.
Robie właśnie wino z soku z jabłek jabłka zmielone na sokowirówce 13l soku do wina dodałem drożdze sheerry chce zeby winko było mocne do tego zmieszałem 4l wody z 4kg cukru i teraz gdy wino stanie znow mam dodać drożdzy i cukru czy dosypać po tydoniu ? Jak jeszcze pojdzie?.
Liczba postów: 62
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2015
Tylko cukier rozpuszczony w wodzie. Drożdży już nie dodawaj.
Liczba postów: 555
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2014
Nastrój: bo nastroje
Jeżeli masz 0 BLG to uważaj z dosłodzeniem bo cukier masz mniej więcej wyliczony na 16% i tyle te drożdże zazwyczaj wytrzymują, nie dodawaj dużo cukru żebyś nie został z ulepkiem.
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2015
A ile moge najwiecej wyciagnąć % w takim winku?.
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2015
Jeszcze w pierwszym poście zapomniałem napisać balon ma 25l
Liczba postów: 62
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2015
Wyciągniesz tyle procent, na ile pozwolą drożdże. Na opakowaniu prawdopodobnie masz napisane do ilu % powinny dać radę.
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2015
Nic nie pisze na drożdżach ile wyciagnie z drożddrożdży sherry?.
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 9
Dołączył: 09 2015
Lokalizacja: Los Grabos - United States of Wielkopolska
Nastrój: Nieortodoksyjny optymizm.
Liczba postów: 62
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2015
Podobno mocne jabłkowe nie jest dobre, bo alko zabija smak jabłek. Może warto poprzestać na niższym procencie.
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2015
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Dołączył: 03 2021
Lokalizacja: Włocławek
16-03-2021, 13:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2021, 13:39 przez Straznik86.)
Witam czy z proporcji jakie zastosowalem wyrobi mi winko? Czyli 1l soku wycisnietego z jablek , 3l wody i 700g cukru oczywiscie pozywka i drozdze. Balon 5l, nastawione 13.03 jak narazie pracuje dobrze , jezeli czegos za malo prosze o podpowiedz i dziekuje
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 5
Dołączył: 05 2019
Lokalizacja: Szczecin
Trochę mało soku.
Wyrobić wyrobi. Wyjdzie coś sikowatego.
Ortodoksi mówią, że nie dolewa się wody do soku.
Ci mnie ortodoksyjni dolewają, w proporcjach max 1 do 1.
Liczba postów: 1.635
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: pibać jes!
(16-03-2021, 13:58)Miirras napisał(a): Trochę mało soku.
Wyrobić wyrobi. Wyjdzie coś sikowatego.
Ortodoksi mówią, że nie dolewa się wody do soku.
Ci mnie ortodoksyjni dolewają, w proporcjach max 1 do 1.
Za mało lektury przed nastawieniem tego płynu ... poczytaj forum jak się robi wino z jabłek. I nie tylko z jabłek.
pozdrawiam Jurek
Liczba postów: 108
Liczba wątków: 0
Dołączył: 12 2020
Lokalizacja: Sędziszów Młp.
(16-03-2021, 13:58)Miirras napisał(a): Ortodoksi mówią, że nie dolewa się wody do soku.
No tak, szczególnie jak robią wino z czarnej porzeczki.
(16-03-2021, 13:58)Miirras napisał(a): Ci mnie ortodoksyjni dolewają, w proporcjach max 1 do 1.
I życie stało się prostsze, jeden przepis na wszystkie owoce.
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Dołączył: 03 2021
Lokalizacja: Włocławek
(16-03-2021, 13:58)Miirras napisał(a): Trochę mało soku.
Wyrobić wyrobi. Wyjdzie coś sikowa9adtego.
Ortodoksi mówią, że nie dolewa się wody do soku.
Ci mnie ortodoksyjni dolewają, w proporcjach max 1 do 1.
Witam , jest mozliwosc dolania 1l soku czy juz za pozno, wino 4 dzien pracuje
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 5
Dołączył: 05 2019
Lokalizacja: Szczecin
Nie ma za bardzo miejsca w butli na kolejny litr.
Nie ma się też za bardzo czym przejmować, strata niewielka, lter soku i trochę cukru.
Dokończ fermentację.
Wypij to co wyjdzie.
Zapomnij,
Nastaw następne wg. sprawdzonych przepisów.
Sam sok, ewentualnie z niewielką ilością wody.
Porównaj oba, wyciągnij wnioski.