Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z soku z jabłek.
#1
Witam wszystkich.
Robie właśnie wino z soku z jabłek jabłka zmielone na sokowirówce 13l soku do wina dodałem drożdze sheerry chce zeby winko było mocne do tego zmieszałem 4l wody z 4kg cukru i teraz gdy wino stanie znow mam dodać drożdzy i cukru czy dosypać po tydoniu ? Jak jeszcze pojdzie?.
Odpowiedz
#2
Tylko cukier rozpuszczony w wodzie. Drożdży już nie dodawaj.
Odpowiedz
#3
Jeżeli masz 0 BLG to uważaj z dosłodzeniem bo cukier masz mniej więcej wyliczony na 16% i tyle te drożdże zazwyczaj wytrzymują, nie dodawaj dużo cukru żebyś nie został z ulepkiem.
Odpowiedz
#4
A ile moge najwiecej wyciagnąć % w takim winku?.
Odpowiedz
#5
Jeszcze w pierwszym poście zapomniałem napisać balon ma 25l
Odpowiedz
#6
Wyciągniesz tyle procent, na ile pozwolą drożdże. Na opakowaniu prawdopodobnie masz napisane do ilu % powinny dać radę.
Odpowiedz
#7
Nic nie pisze na drożdżach ile wyciagnie z drożddrożdży sherry?.
Odpowiedz
#8
Do 17%
Odpowiedz
#9
Podobno mocne jabłkowe nie jest dobre, bo alko zabija smak jabłek. Może warto poprzestać na niższym procencie.
Odpowiedz
#10
Ok dzięki za odpowiedzi.
Odpowiedz
#11
Witam czy z proporcji jakie zastosowalem wyrobi mi winko? Czyli 1l soku wycisnietego z jablek , 3l wody i 700g cukru oczywiscie pozywka i drozdze. Balon 5l, nastawione 13.03 jak narazie pracuje dobrze , jezeli czegos za malo prosze o podpowiedz i dziekuje
Odpowiedz
#12
Trochę mało soku.
Wyrobić wyrobi. Wyjdzie coś sikowatego.
Ortodoksi mówią, że nie dolewa się wody do soku.
Ci mnie ortodoksyjni dolewają, w proporcjach max 1 do 1.
Odpowiedz
#13
(16-03-2021, 13:58)Miirras napisał(a): Trochę mało soku.
Wyrobić wyrobi. Wyjdzie coś sikowatego.
Ortodoksi mówią, że nie dolewa się wody do soku.
Ci mnie ortodoksyjni dolewają, w proporcjach max 1 do 1.

Za mało lektury przed nastawieniem tego płynu ... poczytaj forum jak się robi wino z jabłek. I nie tylko z jabłek.
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#14
(16-03-2021, 13:58)Miirras napisał(a): Ortodoksi mówią, że nie dolewa się wody do soku.
No tak, szczególnie jak robią wino z czarnej porzeczki.

(16-03-2021, 13:58)Miirras napisał(a): Ci mnie ortodoksyjni dolewają, w proporcjach  max 1 do 1.

I życie stało się prostsze, jeden przepis na wszystkie owoce.
Odpowiedz
#15
(16-03-2021, 13:58)Miirras napisał(a): Trochę mało soku.
Wyrobić wyrobi. Wyjdzie coś sikowa9adtego.
Ortodoksi mówią, że nie dolewa się wody do soku.
Ci mnie ortodoksyjni dolewają, w proporcjach  max 1 do 1.
Witam , jest mozliwosc dolania 1l soku czy juz za pozno, wino 4 dzien pracuje
Odpowiedz
#16
Nie ma za bardzo miejsca w butli na kolejny litr.
Nie ma się też za bardzo czym przejmować, strata niewielka, lter soku i trochę cukru.
Dokończ fermentację.
Wypij to co wyjdzie.
Zapomnij,
Nastaw następne wg. sprawdzonych przepisów.
Sam sok, ewentualnie z niewielką ilością wody.
Porównaj oba, wyciągnij wnioski.



Skocz do: