30-10-2015, 14:02
Na dniach zapuszczę mój pierwszy cydr. Zgromadziłem cały potrzebny sprzęt oraz surowiec no i pojawiło się kilka pytań.
Aby sprawy nie komplikować kupiłem sok wyciskany mętny jabłko gruszka w proporcjach 55 i 45 % (Royal Aple kupiony w Auchan) - łącznie 10 l. Sok pasteryzowany, jak pisze producent bez dodatku cukru i bez konserwantów. Czyli teoretycznie cool..
Drożdże mam różne ( ciderini dry, enowini ws, burgund) ale planuję wpuścić Browina Ciderini Sweet.
Pytania:
1. Sok jest mętny i posiada "farfocle" więc zastanawiam się czy fermentować od razu w balonie czy w fermentatorze a potem zlewać do balonu i tam klarować do końca
2. Chcę uzyskać słodki cydr w związku z tym czy muszę dosłodzić go na etapie fermentacji czy dopiero przy zlewaniu do butelek ? Ile cukru powinienem dodać lub ewentualnie miodu (bo też jest taka opcja)
3. Na opakowaniu drożdży napisane jest że potrzebują pożywki.. też mam z browina.. ale czy faktycznie ? Generalnie chciałbym uniknąć chemii i wszelkich syntetycznych związków..
4. Czy po zakończeniu fermentacji cydr trzeba zlać do butelek czy może on leżakować w balonie.. Jak będzie impreza to 10l pojdzie na raz..
Aby sprawy nie komplikować kupiłem sok wyciskany mętny jabłko gruszka w proporcjach 55 i 45 % (Royal Aple kupiony w Auchan) - łącznie 10 l. Sok pasteryzowany, jak pisze producent bez dodatku cukru i bez konserwantów. Czyli teoretycznie cool..
Drożdże mam różne ( ciderini dry, enowini ws, burgund) ale planuję wpuścić Browina Ciderini Sweet.
Pytania:
1. Sok jest mętny i posiada "farfocle" więc zastanawiam się czy fermentować od razu w balonie czy w fermentatorze a potem zlewać do balonu i tam klarować do końca
2. Chcę uzyskać słodki cydr w związku z tym czy muszę dosłodzić go na etapie fermentacji czy dopiero przy zlewaniu do butelek ? Ile cukru powinienem dodać lub ewentualnie miodu (bo też jest taka opcja)
3. Na opakowaniu drożdży napisane jest że potrzebują pożywki.. też mam z browina.. ale czy faktycznie ? Generalnie chciałbym uniknąć chemii i wszelkich syntetycznych związków..
4. Czy po zakończeniu fermentacji cydr trzeba zlać do butelek czy może on leżakować w balonie.. Jak będzie impreza to 10l pojdzie na raz..
