• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Cydr z soku 3 dni fermentacji ?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Cydr z soku 3 dni fermentacji ?
room Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2015
#1
30-11-2015, 10:21
Witam
Na początek witam wszystkich miłośników procentów
Postanowiłem zrobić cyderka z przepisu zamieszczonego na Y....e
Kupiłem balon , sok jabłkowy ,drożdże cydrowe wszystko według przepisu wylądowało w baniaku
Fermentacja rozpoczęła po 24h i trwała tylko 3 dni czy to normalne czy o czymś zapomniałem
Zapach normalny z odrobiną drożdżówki raczej klarowny i co dalej
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Goger Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 555
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2014
Nastrój: bo nastroje
#2
30-11-2015, 10:34
Zapewne nie ma cukru. Sprawdź ile cukru miał Twój sok, wtedy będzie można określić ile ma procent i co robić dalej.
Szukaj
Odpowiedz
room Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2015
#3
30-11-2015, 11:16
http://www.ciam.pl/soki/riviva-sok-jablkowy-1l

To ten sok
Szukaj
Odpowiedz
Goger Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 555
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2014
Nastrój: bo nastroje
#4
30-11-2015, 12:10
No więc pisze Ci 100g w 1l... jeśli już nie ma cukru (można zmierzyc cukromierzem lub organoleptycznie) to cydr ma około 7%.
Szukaj
Odpowiedz
room Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2015
#5
30-11-2015, 22:34
To co mam rozumieć ze trzeba zlewać do butelek ??
Czy zostawić w butli jak tak to na jak długo ??
Jest to mój debiut w tej dziedzinie
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
guzon Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 62
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2015
#6
30-11-2015, 22:40
Sprawdź cukromierzem poziom BLG. Jeżeli 0, to do butelek. Jeżeli nie masz cukromierza, to odczekaj jeszcze ze 2 dni i wtedy zabutelkuj. Dodaj 1 łyżeczkę cukru na 0,5l cydru, to po około 1,5-2 tygodniach będziesz miał gazowany.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.422
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#7
30-11-2015, 22:55
(30-11-2015, 22:40)guzon napisał(a): Dodaj 1 łyżeczkę cukru na 0,5l cydru, to po około 1,5-2 tygodniach będziesz miał gazowany.

Bezpieczniej podawać wartość w gramach.
Do cydru, piwa dodaje pół łyżeczki na 0,5 l i jest w sam raz. Po łyżeczce strzelało by jak szampan i wlanie do szklanki w całości zajęło by z pół godziny.
Łyżeczkę którą używam do tego celu określam jako mniejsza niż standardowa.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
room Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2015
#8
01-12-2015, 10:23
Dzięki za rady ale mam jeszcze pytanko mianowicie czy po przelaniu już do butelek można wynieść je do piwnicy czy powinny stać w pokojowej temperaturze
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.797
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#9
01-12-2015, 10:50
Powinien stać przez tydzień-dwa w temperaturze, w której drożdże mogą pracować i go nagazują. Sprawdź zakres temperatur swoich drożdży. Potem do chłodu.
Szukaj
Odpowiedz
room Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2015
#10
01-12-2015, 11:58
Witam ponownie
Właśnie kupiłem cukromierz i wskazania pokazały 0 ale nie omieszkałem spróbować tej mikstury i co się okazało ,że jest bardzo kwaśny i delikatnie szczypie w język jak młode wino
Czy to tak ma być ??
Na mój gust to musiał bym dać łyżkę stołową cukru na 0,5 l by można było to pić
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#11
01-12-2015, 16:09
Mylisz pojęcia. Cukru nie dodajemy, aby cydr był słodszy, tylko żeby drożdże mogły wyprodukować z niego alkohol i CO2, który nagazuje Ci trunek. Jak chcesz dosłodzić to ksylitolem, stewią, słodzikiem. Czymś co nie fermentuje.
Na chwilę obecną nie zrażaj się smakiem. W końcu to ma kilka dni.
Szukaj
Odpowiedz
room Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2015
#12
02-12-2015, 12:03
W takim razie zleję go z nad osadu dosłodzę ksylitolem poczekam aż się sklaruje i do butelek z dodatkiem cukru dla nagazowania
Dobrze kombinuje ??
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#13
02-12-2015, 16:00
Tak, dobrze. Staraj się przy tym zachować jak najwyższy poziom higieny. Cydr ma to do siebie, że zawiera mało alkoholu i brak cukru, przez co jest narażony na różnego rodzaju infekcje podczas zlewania, butelkowania itp.
Na cichej fermentacji trzymaj go w balonie zalanym pod korek. Zapobiegnie to utlenianiu.
Szukaj
Odpowiedz
room Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2015
#14
10-12-2015, 22:32
Witam
Jak powiedziałem tak zrobiłem dzisiaj cyderek wylądował w butelkach pokosztowałem troszeczkę jest pycha
Tera do piwniczki
I na święta jak znalazł
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
room Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2015
#15
11-12-2015, 21:36
Jeszcze jedno pytanie po jakim czasie cydr będzie gotowy do degustacji bo nie mogę się już doczekać
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.422
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#16
11-12-2015, 23:14
(11-12-2015, 21:36)room napisał(a): Jeszcze jedno pytanie po jakim czasie cydr będzie gotowy do degustacji bo nie mogę się już doczekać
Pozdrawiam

Jak stoi zabutelkowany w temp.+/- 20 stopni to po około tygodniu już powinien być nagazowany.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Cydr z soku 3 dni fermentacji ?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-11-2025, 04:43 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa