Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
Nudziarz jestem straszny-wiem  . Ale jedne zrobiłem, nazywało się AIPA, było Australian India Pale Ale  . Mam przepis na dwa IPA, Mew Langdon z 1885 nie warzyłem, za to Reid Griffin 1837/38 wyszło nieźle, może gdzieś przy okazji. Tylko chmielu trzeba nakupić.
Liczba postów: 212
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Nasłonecznione wzgórza małopolski
Nastrój: Nieokreślony
Lubisz tęgi ekstrakt. Ja z mocniejszych bardzo lubię belgijskie. Na lato jednak uwarzę Grodziskie. Ostatnio również zainteresowałem się stylami dawnymi i planuje spróbować piwa Sahti. Zaciekawiło mnie też Jopejskie. Próbowałeś coś w tym temacie?
"Artificem commendat opus"
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
16-03-2019, 09:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2019, 10:19 przez Bogi.)
Tak naprawdę, to był syrop do piwa.
Oryginalne jopejskie było bardzo słabe, dlatego używano go jako syropu (auch Joppenbier genannt), welches dick wie Syrup, und sehr nährend ist) do zwykłego piwa. Miało gęstość, ale z alkoholem nie przesadzano. Wg analizy Otto Helma (analiza z roku 1865), przeciętne miało 4,3%, zaś ekstraktu 45,39-46,2, z książki von Noordena z roku 2013 wynika, że ekstraktu było 50-60, ale alkoholu poniżej 1%. Wszystkie możliwe opracowania opisują napój jako syrop piwny, który choć zapachem może przypominać porter, pozostaje nadal bardzo słabo-odfermentowanym ekstraktem słodowym. W Anglii stosowano go do zup jako pierwowzór "maggi."
Eine Analyse des Jopenbieres ergab:
Alkohol......... 3,52 Proz.
Wirklicher Extrakt...... 45,04 „
Scheinbarer „ ...... 43,20 „
Berechnete Stammwürze . . . 49,94 „
Scheinbarer Verganingagrad . . 13,49 „
Wirklicher „ . . 9,81 „"
Z belgijskich polecam Zakonne Wszechmocne:
wersja nr 3
Belg #2
1 jasny 5 litrów
25g Marynka 8,9 30 min
1 jasny plus pszeniczny
25 Marynka plus Sybilla 6,5 15 minut, gorąc z poprzedniego
1000g kandyz plus 25 Sybilla 5 lukrecji 10g kolendry 10g zielonych pomarańczy reszta wody "przypalenie"
Spadź nektar 800
S-33 5g 25 stopni brzeczka 28 stopni
Przy 5 blg na cichą 7 dni
20 blg koniec 4,5 blg, 8,42%
Liczba postów: 862
Liczba wątków: 7
Dołączył: 11 2003
Lokalizacja: Białystok
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
Rzeczywiście ma zastosowanie, np. kto by się spodziewał, w Belgii. Dodatek rozplenicy przyspiesza fermentację, co więcej wpływa na kolor piwa. Chętnie przyjmę, dzięki za pamięć.
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
13-09-2019, 12:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2019, 12:12 przez Bogi.)
Warka nr 80, podwójnie jubileuszowa, Burton, miód leśny z Nałęczowa, chmielenie, solidne, Perle i Marynka, drożdże tokajskie, start 20 blg i sobie pracuje. Dziś pewnie sprawdzimy Burton#2, rocznik 2014 czyli już już
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
Burtonik zabutelkowany, 8,68vol czyli cały czas pozostaje w swojej normie. Miód bardzo wyrazisty w smaku.
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
W tym roku nie będzie pewnie Korsarskiego-temperatura w piwnicy aż 19 stopni, a zimy raczej nie będzie. Za to pewnie będziemy powtarzać Destruktora.
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
Beczkowy czyli Zew Cthulhu bardzo smakował na Festiwalu, dlatego powtórka nieuchronna. 34 blg na starcie, miód od Piaseckiego, Marynka/Izabella, drożdże znad Rodanu.
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
Zabutelkowaliśmy, wyszło 17 litrów, 34 blg, 11,5vol. Za rok pewnie do picia.
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
Korsarskie dwuletnie zaś ułożyło się bardzo jeśli chodzi o aromat, w smaku nic nie czuć alkoholu, natomiast jest to kosztem odrobiny ucieczki z butelki, w każdym razie w ciemno zacne belgijskie, mimo że nie taki był zamiar. Sznyt tokajski pozostał.
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
A nowe Korsarskie na Zuli już pracuje! 27blg na start. W planach porterek 26 i Burtonik 25,5 (wg 1869).
Liczba postów: 1.610
Liczba wątków: 14
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: ....czy pozostanie wiosny tęsknota?
Nastrój: Ktoś wie...
Bogdan jak jakaś butelka nadprogramowa od plasterków zostaje ,to ja zamawiam.
JerzyK
Wino to najpiękniejszy dar bogów dla ludzi.
Platon
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
05-02-2021, 18:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2021, 19:05 przez Bogi.)
A co konkretnie zamawiasz  ? Właśnie dziś nastawiłem porterek, 25blg, 122 IBU, chmielony Citrą i Cascade, parę godzin zabawy z essentia bina, powinien być ciekawy. Korsarskie pyka.
|