12-12-2015, 19:38
Cześć, jutro będę tłoczył sok z jabłek na mojej nowo zakupionej prasce, "obawiam" się że bedzie go więcej niż moje obydwa wolne szkła 20l będa w stanie pomieścić, ze strony lepszej połowy padła propozycja by pozostały sok przelać w słoiki i by dołączył do zimowych zapasów.
Czy sok przed rozlaniem do słoików trzeba zagotować?
Czy wystarczy surowy sok rozlać do słoików i zapasteryzować?
Pytanie moze śmieszne i banalne ale soków na zime jakoś nigdy jeszcze nie robiłem
bez gotowania to myslę że
- podgrzać sok do 80-90st
- rozlać do słoików
- słoiki do garnka z gotującą się wodą lub do piekarnika
lub
- słoiki zaraz po wlaniu gorącego soku odwrócić denkami w dół i niech leżą pod kocem
Czy sok przed rozlaniem do słoików trzeba zagotować?
Czy wystarczy surowy sok rozlać do słoików i zapasteryzować?
Pytanie moze śmieszne i banalne ale soków na zime jakoś nigdy jeszcze nie robiłem
bez gotowania to myslę że
- podgrzać sok do 80-90st
- rozlać do słoików
- słoiki do garnka z gotującą się wodą lub do piekarnika
lub
- słoiki zaraz po wlaniu gorącego soku odwrócić denkami w dół i niech leżą pod kocem