• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 48 49 50 51 52 … 92 Dalej »

Wino po miesiącu przestało pracować

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino po miesiącu przestało pracować
Czorny Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2015
#1
15-12-2015, 20:00
Dzien dobry, mam do Was dwa pytania, o dwa moje nastawy, pierwsze w życiu :/ Jeden z winogron, drugi z jabłek.
1. 10.11.15r. nastawiłem wino z około 24kg winogron ciemnych. Miazga fermentowała 4 dni, 15l zgniecionych winogron z dodatkiem 15l wody, drożdże naturalne z winogron (nie mytych). Po 4 dniach przesączyłem miazgę przez tetrę, sam sok wlałem do 54l balona z dodatkiem 3kg cukru rozpuszczonych na ciepło w soku. Po 4 dniach dodałem 3kg cukru rozpuszczone w 3l wody. Pykało ładnie przez miesiąc, pare dni temu pykało już co jakiś dłuższy czas. Dodałem 3kg cukru rozpuszczone w odciągnietym z balona winie. I teraz pyka bardzo mało, pare razy tylko na dzień. Co robić? Dodać cukru? Drożdży sztucznych? Ściągać z nad osadu już?

2. 14.11.15r nastawiłem wino z jabłek, wycisnąłem w sokowirówce jabłka z których powstało 2,1l soku, dodałem 1l wody + o,5kg cukru + drożdże i pożywkę, wlałem to do 5l balona i tak to sobie pykało ładnie. Po 6 dniach dodałem 1l wody + 0,5kg cukru. Po miesiącu przestało prawie pykać, więc dodałem 1kg cukru rozpuszczony w odciągniętym winie. Teraz wcale już nie pyka :/ Co robić? Jak wyżej...

Dodam że żadne z win nie jest kwaśne, stoją koło kaloryfera, osłonięte ręcznikami (tak mi poradzili, że niby nie lubi wino słońca), te z winogron ma podobno dobry smak tylko mało %, a z jabłek podobno byłoby dobre gdyby nie "dawało tak drożdżami" :/

Bardzo proszę o radę, szkoda mi tych nastawów, a co człowiek to opinia inna :/



Szukaj
Odpowiedz
karbol69 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 2
Dołączył: 12 2015
#2
15-12-2015, 20:08
Jakie masz Blg w obu nastawach ?
Szukaj
Odpowiedz
Czorny Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2015
#3
15-12-2015, 20:30
nie kupiłem jeszcze cukromierza :/ czy koniecznie kupić czy da sie cos zrobic bez?
Szukaj
Odpowiedz
karbol69 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 2
Dołączył: 12 2015
#4
15-12-2015, 20:35
Z tego co mi wiadomo i jest napisane na forum to:
"Nawet się nie przyznawaj że nie masz cukromierza" jakoś tak to było :P
Czy nie ma fermentacji najlepiej i najprecyzyjniej stwierdzić można po nie spadającym poziomie blg. Więc radziłbym zakupić ten sprzęt który swoją droga nie jest drogi a użyteczny. Też niedawno zacząłem robienie wina więc poczekaj na opinię kogoś bardziej doświadczonego ;)
Szukaj
Odpowiedz
Czorny Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2015
#5
15-12-2015, 20:42
już zamówiłem :)
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#6
15-12-2015, 22:57
Niestety nie poczytałeś , tylko zrobiłeś na czuja. Szkoda było ci drożdży szlachetnych, czy godzinki na poszperanie w zasobach forum.

Drożdże dzikie ,często padają po wytworzeniu kilku procent alkoholu, dlatego używamy szlachetnych. Znamy dawki cukru , jak podasz aktualną jego zawartość w nastawie i ładnie poprosisz ,ktoś być może zechce policzyć ile w twoim winie jest % wtedy okaże się czy restart ma sens.

Wino jabłkowe popsułeś dodatkiem wody, będzie puste w smaku nawet jeśli użyłeś dobrych owoców starych odmian , jeśli to deserówki , możesz wylać lub zmieszać np z rodzynkami lub daktylami.
Szukaj
Odpowiedz
mickewazowsky Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 48
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2015
Lokalizacja: Oświęcim/Chrzanów/Tychy
#7
17-12-2015, 10:06
(15-12-2015, 22:57)plecionka napisał(a): Wino jabłkowe popsułeś dodatkiem wody, będzie puste w smaku nawet jeśli użyłeś dobrych owoców starych odmian , jeśli to deserówki , możesz wylać lub zmieszać np z rodzynkami lub daktylami.

Odmiany deserowe nie nadają się na wino? Nie wyjdzie? Bedzie niesmaczne? Własnie 5 dni temu nastawiłem dwa balony soku z jabłek, jabłka jak najbardziej deserowe, jaka odmiana-nie mam pojęcia, znaczy ładne, duże, czerwone, słodkie, soczyste nawet jakimś woskiem były pastowane bo jak myłem to woda jak z kaczki spływała. Do takich trafił się dostep i darmo wpadło 100kg.:cool: Do szkoły przywieźli 12t jabłek, po rozprowadzeniu wśród uczniów, rodziców, nauczycieli nadal zostało kilka ton więc szkoda by zgniły na sali gimnastycznej słuzącej jako magazyn.
Taki obraz niegospodarności i nieprzemyślanego uszczęśliwiania ludzi.
Szukaj
Odpowiedz
Kondi Krak Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 363
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2015
Lokalizacja: Kraków Lipnik
#8
18-12-2015, 08:57
(15-12-2015, 22:57)plecionka napisał(a): Wino jabłkowe popsułeś dodatkiem wody, będzie puste w smaku nawet jeśli użyłeś dobrych owoców starych odmian ,
Radykalna opinia, myślę, że zbyt radykalna (nawet na oficjalnej stronie są przepisy na wina jabłkowe z dodatkiem wody).
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#9
18-12-2015, 09:12
Ja w tym roku zrobiłem dwa wina jabłkowe, 5 i 10 litrów. Pokroiłem jabłka w kostkę tak z pół balonu albo więcej i zalałem syropem cukrowym.Były w balonach około miesiąca. Dodałem po kartoniku litrowym soku jabłkowego 100% z biedronki. Wina wyszły bardzo fajne. Zrobiłem ja na drożdżach Zamojscy, półsłodkie..Mają z 15%..
Odpowiedz
Czorny Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2015
#10
18-12-2015, 12:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2015, 12:49 przez Czorny.)
to co zrobić z tym jabłkowym? bo winogronowe czeka na cukromierz :/ dodać rodzynek? jeśli tak, to jak? dodać soku jabłkowego? dodam że jabłka prosto ze starej jabłonki byly, fajne i słodkie, 1/3 dodana sklepowych :)
Szukaj
Odpowiedz
lukasz86 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 213
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kielce
#11
18-12-2015, 13:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2015, 13:05 przez lukasz86.)
Moje pierwsze w życiu wino jabłkowe z dodatkiem wody 50% jest znacznie lepsze niż obecnie, niektóre wina zrobione z samego soku...
Nie wylewaj, podaj poziom cukrów i zobaczymy co da się z tym zrobic
Pozdrawiam, Łukasz
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#12
18-12-2015, 13:43
(18-12-2015, 12:48)Czorny napisał(a): to co zrobić z tym jabłkowym? bo winogronowe czeka na cukromierz :/ dodać rodzynek? jeśli tak, to jak? dodać soku jabłkowego? dodam że jabłka prosto ze starej jabłonki byly, fajne i słodkie, 1/3 dodana sklepowych :)

Oba pomysły są niezłe, decyzja należy do Ciebie. Daj znać co zrobiłeś i jakie były efekty.

Ja też na wino zwożę owce jabłek rosnących w polu czy lesie.
Odpowiedz
Kondi Krak Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 363
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2015
Lokalizacja: Kraków Lipnik
#13
18-12-2015, 18:46
Fajne jabłka to twarde, kwaśne, soczyste, w smaku wyraziste, ale mniejsza z tym. Napisz jakie drożdże zadałeś i ile. Dużo masz osadu? A smak, poza tym, że drożdżowy to OK? I jak z alkoholem, w sam raz czy za mało? Z alkoholem też lepiej przy jabłkach nie celować za wysoko.
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#14
18-12-2015, 20:47
Ja ostatnio wina robię na Zamoyskich, nie ma drożdżowego smaku. Dociągają pewnie z 15%.
Odpowiedz
Czorny Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2015
#15
04-01-2016, 11:53
Zlałem wino z nad osadu :) mają piękną barwę, szczególnie jabłkowe (krystaliczne), winogronowe jeszcze mętne ale podobno oba smaczne :P po zlaniu pykały 2 dni i cisza :/

jabłkowe 13 Blg

winogronowe 10 Blg

co robić? wzbudzać jakoś? czy wylać? a może pić :D ?
Szukaj
Odpowiedz
marmur Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 9
Dołączył: 09 2015
Lokalizacja: Los Grabos - United States of Wielkopolska
Nastrój: Nieortodoksyjny optymizm.
#16
04-01-2016, 12:32
Oba bardzo słodkie. Typowy przykład nastawów na dzikusach z dodaniem cukru na czuja.
Jabłkowe możesz uratować dodając np soku i nastawiając jeszcze raz - tym razem na drożdżach szlachetnych Ponieważ to jest restart najlepiej jakies drożdże aktywne, choć niekoniecznie bayanusy, bo mocne wino jabłkowe jest średnie w smaku.
Nie dodawaj cukru dopóki cukromierz nie wskaże zera lub wartości ujemnych.

Ten nastaw winogronowy, o ile dobrze przeczytałem to 15 l miazgi i 18 l wody ? Masakra, nie mam siły pisać :]
Marek

MÓJ PIERWSZY BAL
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#17
04-01-2016, 12:34
A jaki poziom alkoholu? Może te drożdże osiągnęły alkoholowe maksimum? Możliwe że im za zimno, gdzie trzymasz to wino?
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#18
04-01-2016, 13:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2016, 13:24 przez plecionka.)
(18-12-2015, 08:57)Kondi Krak napisał(a):
(15-12-2015, 22:57)plecionka napisał(a): Wino jabłkowe popsułeś dodatkiem wody, będzie puste w smaku nawet jeśli użyłeś dobrych owoców starych odmian ,
Radykalna opinia, myślę, że zbyt radykalna (nawet na oficjalnej stronie są przepisy na wina jabłkowe z dodatkiem wody).

Nie radykalna tylko wynikająca z lat doświadczeń wielu forumowiczów.
Każdemu smakuje coś innego,jak ktoś lubi rozwodnione wino , ma do tego prawo.

Nie oczekujcie porad niezgodnych ze sztuką , a jeśli wiecie lepiej, po co pytacie. 
Wino z jabłek deserowych może być smaczne, ale z soku. Najlepiej nie dodawać wody.
Wino z jabłek starych odmian np Szarej Renety jest o wiele lepsze tu dodatek wody jest możliwy do  10% .

Zrobiłem kiedyś takie wino z jabłek ,wodniste niby jabłkowe,ale bez wyrazu ,pisałem o tym tutaj.
Nie wszystkie przepisy na oficjalnej są dobre , z czasem zostaną zastąpione lepszymi.

Tego wina nie trzeba wylewać ,można je uszlachetnić na wiele sposobów.
AKCJA MIODOWA PLECIONKI 2024
Szukaj
Odpowiedz
gynek63 Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.289
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: z POLSKI
Nastrój: kto pije to żyje
#19
05-01-2016, 12:39
(04-01-2016, 13:22)plecionka napisał(a):
(18-12-2015, 08:57)Kondi Krak napisał(a):
(15-12-2015, 22:57)plecionka napisał(a): Wino jabłkowe popsułeś dodatkiem wody, będzie puste w smaku nawet jeśli użyłeś dobrych owoców starych odmian ,
Radykalna opinia, myślę, że zbyt radykalna (nawet na oficjalnej stronie są przepisy na wina jabłkowe z dodatkiem wody).

Nie radykalna tylko wynikająca z lat doświadczeń wielu forumowiczów.
Każdemu smakuje coś innego,jak ktoś lubi rozwodnione wino , ma do tego prawo.

Nie oczekujcie porad niezgodnych ze sztuką , a jeśli wiecie lepiej, po co pytacie. 
Wino z jabłek deserowych może być smaczne, ale z soku. Najlepiej nie dodawać wody.
Wino z jabłek starych odmian np Szarej Renety jest o wiele lepsze tu dodatek wody jest możliwy do  10% .

Zrobiłem kiedyś takie wino z jabłek ,wodniste niby jabłkowe,ale bez wyrazu ,pisałem o tym tutaj.
Nie wszystkie przepisy na oficjalnej są dobre , z czasem zostaną zastąpione lepszymi.

Tego wina nie trzeba wylewać ,można je uszlachetnić na wiele sposobów.
Tak,tak- to się zgadzam z Plecionką. Jaki ma sens wodę dodawać do win np.. jabłkowych i, winogronowych.Wszystko będzie wodniste. Ja daje do jabłek sam sok z 4 gatunków - gwarantowane super wino w zapachu i, aromacie, oczywiście i,%. Jabłka ekologiczne bez żadnych oprysków. Robaczywe- najlepsze. Wiem co robię i piję!
Pozdr../Gliwice E,P..
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 48 49 50 51 52 … 92 Dalej »

Wino po miesiącu przestało pracować


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 25-05-2025, 06:28 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa