• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Cydrowy eksperyment

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Cydrowy eksperyment
Fester Offline
Zasłużony dla forum
***
Liczba postów: 743
Liczba wątków: 43
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kołobrzeg
#1
28-12-2015, 11:46
Witam,

Na początku grudnia, kupiłem parę kartonów soków jabłkowych nieklarowanych 3l "Słonecznej Tłoczni".
Kartony stały sobie grzecznie w kuchni czekając na wypicie, ale jednemu się czekanie znudziło i się położył ;) 
Pomimo pasteryzacji i fabrycznego zamknięcia ruszyła fermentacja na dzikusach.
Zamiast wywalić postanowiłem sprawdzić co z tego wyjdzie, i sukcesywnie wypuszczałem z worka CO2.
Fermentacja przebiegała bardzo opornie, dopiero wczoraj (czyli po 25 dniach) worek nie napełnił się całkowicie w ciągu doby.
Dam nastawowi dofermentować do końca i sprawdzę co z tego wyszło.
Jeśli efekty będą zadowalające, może z gęstwy uda się wyprowadzić naturalne drożdże "cydrowe".



Pozdrawiam
Fester
Quis custodiet ipsos custodes ?
Szukaj
Odpowiedz
dobry_chlop Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 28
Liczba wątków: 8
Dołączył: 08 2015
#2
13-01-2016, 09:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2016, 09:32 przez dobry_chlop. Powód edycji: literówka )
I jak tam, wyszło coś z tego? Jesteś już może w stanie podzielić się wrażeniami?
Szukaj
Odpowiedz
Fester Offline
Zasłużony dla forum
***
Liczba postów: 743
Liczba wątków: 43
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kołobrzeg
#3
13-01-2016, 14:06
Witam,

Raczej bez rewelacji.
O ile odfermentowało dość przyzwoicie, czyli pozostał zadowalający cukier resztkowy (nastaw jest półwytrawny, a o to mi chodziło), to w smaku jest zdecydowanie wyczuwalna goryczka.
Nie wiem czy to kwestia warunków fermentacji (wysoka temperatura, skład soku, itp.) czy taka uroda dzikusów.

Na razie jeszcze nie poszło w kanał, bo chcę dla pewności zaszczepić czysty roztwór cukrowy Blg10 z DAF i kwasem cytrynowym, i zobaczyć  czy goryczka też się pojawi.

Fester
Quis custodiet ipsos custodes ?
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Cydrowy eksperyment


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-11-2025, 22:51 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa