• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 48 49 50 51 52 … 92 Dalej »

Wino z soku "Riviva"

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z soku "Riviva"
yetiyeti Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Podkarpacie
#1
03-01-2016, 12:57
Witam!

Pierwszy nastaw mam już za sobą. Było to 

- 4 litry soku jabłkowego "Riviva' z Biedronki



- Drożdże winiarskie suszone  Biowin Fermicru LS2 7 g

Całość fermentowała w butelce po 5 litrowej wodzie mineralnej. W efekcie fermentacji otrzymałem słaby około 3-5% cydr (bardzo przyjemny w smaku zresztą) z którego byłem zadowolony.

I tu pojawia się moje pytanie czy taką samą operację mogę powtórzyć z sokiem pomarańczowym lub wieloowocowym marki "Riviva" czy napój alkoholowy który otrzymam z wyżej wymienionych soków będzie zdatny do konsumpcji?
Szukaj
Odpowiedz
Goger Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 555
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2014
Nastrój: bo nastroje
#2
03-01-2016, 13:25
Pomarańcza - tak
Jeśli znajdziesz SOK (nie napój !) wieloowocowy to możesz, ogólnie jeśli już chcesz robić coś z kartonów to zwróć uwagę aby surowiec był zrobiony z owoców.
Tolerancja jest cechą głupców.
Szukaj
Odpowiedz
osmaro Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2015
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: Burza mózgów
#3
03-01-2016, 16:05
Osobiście ja soku z biedronki używałem do produkcji cydru. Niestety ogólne wrażenie to jakieś 2/5. Smak bardzo płytki, nie nadawało się to do spożycia po okresie 6 miesięcy leżakowania. Partia która miała półtorej miesiąca w butelce była przyzwoita zaś reszta to porażka. Jeśli ktoś chce nauczyć się czegoś na początek to ok polecam. Ja osobiście korzystam obecnie jedynie ze świeżych owoców o jak najwyższej jakości. Niejednokrotnie się już o tym przekonałem im lepszy gatunek owocu tym w późniejszym czasie odbija nam się to na smaku.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 48 49 50 51 52 … 92 Dalej »

Wino z soku "Riviva"


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 11-07-2025, 09:11 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa