• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Sprawy techniczne i organizacyjne › Sprawy Migracyjne v
1 2 Dalej »

Mały pomocnik szukania na nowym silniku

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
04-01-2016, 15:53
Witajcie.

Co jakiś czas pojawiają się pytania o to jak posługiwać się nowym forum.

np takie:

Cytat:Te forum jest całkowicie porąbane, i to wy nie umiecie nic znaleźć- a co dopiero ja:. W ogóle nic nie mogę znaleźć!
Nawet do kolegi na PW nic nie mogę napisać, bo pisze że mam poprawić błędy ,--ale jakie? Wytłumaczcie mi to??   :D 
----------------------------
Pozdrawiam/Gliwice
Gynek63

Domyślam się ,że niektórzy mogą mieć problemy,dlatego postanowiłem przygotować taki mały tutorialik.
Pewnie sam wszystkiego nie ogarniam, ale może komuś to pomoże.

Na początek okno poczty.
W zasadzie działa tak samo jak poczta e-mail. trzeba wpisać nick użytkownika, koniecznie temat i treść wiadomości (co najmniej 3 znaki).

Jeśli coś pominiesz wyskoczy raport błędów. Trzeba poprawiać do skutku, wg informacji jakie błędy wystąpiły, aż uda się wysłać wiadomość.

AKCJA MIODOWA PLECIONKI 2024
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
04-01-2016, 16:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2016, 16:10 przez plecionka.)
Teraz kilka informacji jak szukać wątków w których ktoś coś napisał , a ja nie zdążyłem przeczytać, lub jak rozwiązać kwestie w stylu gdzieś odpowiedziałem ale nie wiem gdzie itd.

Na dole listy tematów w każdym dziale znajduje się legenda oznaczeń tematów. Odpowiednia ikona znajduje się przy każdym temacie na liście. 
Łatwo można się zorientować, zwłaszcza po dłuższym czasie, czy jest to temat w którym coś napisałeś, czy są nowe posty itd
Ponadto jak na starym silniku pod tematem znajduje się nick autora ,a po prawej stronie nick osoby która odpowiedziała jako ostatnia.

Teraz dodatkowa możliwość . Jeśłi najedziesz kursorem na ikonkę przed tematem i chwilę przytrzymasz wyświetla się informacja o wątku np:
 "Zawiera posty napisane przez ciebie, brak nowych postów"
Dodatkowa informacja ułatwiająca , podobnie jak ma starym silniku, to data napisania ostatniego posta znajdująca się po prawej stronie tematu na liście, tuż nad nickiem piszącego.

Na liście działów forum obok każdego znajduje się ikonka "świecącej lampki"
Podświetlenie oznacza ,że w dziale nie ma nowych postów, brak podświetlenia - są nowe posty , możesz podświetlić sam oznaczając w ten sposób dział jako przeczytany.
Możesz też najechać na ikonę kursorem i przytrzymać , wyświetli się wtedy stosowna informacja o tym czy są nowe posty czy nie.

Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
04-01-2016, 16:14
Na koniec sposób podstawowy wyświetlania ostatnich postów, tych napisanych dziś. czyli w ciągu ostatniej doby, oraz tych napisanych od ostatniego logowania.

Szukaj
Odpowiedz
tasmol Offline
zasłużony dla forum
Liczba postów: 3.675
Liczba wątków: 245
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
04-01-2016, 18:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2016, 18:15 przez tasmol.)
Dodatkowo zielona strzałka z boku przenosi Cię do ostatniego przeczytanego posta jeśli coś zostało napisane później.

Załączone pliki Miniatury

#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
witas Offline
Administrator
Liczba postów: 779
Liczba wątków: 8
22-02-2016, 12:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2016, 12:21 przez witas.)
Jak wstawić zdjęcia do treści postu. Dodając pliki jako załączniki silnik wyświetli ja na dole postu (w sekcji załączniki) w sposób losowy (przynajmniej tak to wygląda). Jest na to taki sposób, że można wstawić załączane zdjęcia do treści posta i wtedy zdjęcia te będą wyświetlane w takiej kolejności jak chcemy.
Żeby to uzyskać to robimy tak:
  1. dodajemy wszystkie zdjęcia jako załączniki (silnik forum przy załączaniu plików uaktualnia ich listę - na dole strony poniżej treści posta)
  2. potem ustawiamy kursor w treści posta w miejscu, w którycm chcemy wstawić zdjęcie
  3. klikamy w przycisk "Wstaw do posta" przy zdjęciu, które chcemy wstawić do treści posta: odpowiednie zdjęcie zostanie wstawione do treści posta jako tzw. znacznik "attachment"
  4. powtarzamy kroki 2 i 3

W tym przykładzie załączyłem do posta cztery zdjęcia, ale tylko trzy z nich wstawiłem do treści posta; też tak można. Zdjęcie, które nie zostało wstawione do treści posta pojawia się na dole posta w sekcji załączników.

Użyłem zdjęć zrobionych przez Castlemana i załączonych w tym poscie.

Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
22-02-2016, 18:55
Super, to właśnie jest właściwa kolejność :D
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Szukaj
Odpowiedz
dareq Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 145
Liczba wątków: 2
23-02-2016, 08:39
No dobra witas. Wszystko było by ok jakby wyświetlały się te załączniki u mnie. Ja nie mam ani emotikonek ani nie mogę wystawić zdjęcia. Sprawdzałem na kompie i też nie mogę. Nie wyświetla się wogóle informacja "załączniki". Może ktoś pomóc jak to zrobić. Na starym silniku miałem.
Pozdro Darek
Szukaj
Odpowiedz
Modliszqa Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 345
Liczba wątków: 21
Nastrój: :)
23-02-2016, 09:35
Kurde, zaś piszę . Opcja z załącznikami i emotkami jest dostępna przy "nowa odpowiedź" - przynajmniej na komputerze

imperare sibi maximum imperium est

pozdrawiam 
Jola  
Szukaj
Odpowiedz
dareq Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 145
Liczba wątków: 2
23-02-2016, 10:24
:brawo:  Dzięki Modliszqa :spoko:
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Sprawy techniczne i organizacyjne › Sprawy Migracyjne v
1 2 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-05-2025, 09:25 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa