Cześć wszystkim!
Po tym jak wkręciłem się robienie wina przy waszej ogromnej pomocy, postanowiłem, że chcę więcej i wybór padł na cydr. Przeczytałem tematy z przepisami, z poradami od zaawansowanych dla początkujących ale brakuje mi ogromnie takiego tematu – podręcznika, jak w przypadku win. Dlatego mam sporo pytań, a w sumie niejasności, które chciałbym rozwiać:
1. Rozumiem, że w przeciwieństwie do win nie dodajemy wody.
2. Jeżelibym chciał uzyskać cydr około 7% mogę sobie wszystko policzyć jak przypadku wina i dorzucić cukier żeby uzyskać żądane procenty?
3. Czy w takim wypadku powinienem szukać drożdży które wytrzymają zbliżone stężenie alkoholu, czy można kupić odporne na wyższy procent, poczekać aż zjedzą tyle ile chce i później zlewać do butelek i dosypywać cukru aby uzyskać „bąbelki”.
4. Jak skończy się fermentacja burzliwa (u jednych widzę trwa to 6 dni u innych dwa tygodnie – rozumiem tutaj aż BLG spadnie do 0) zlewać od razu do butelek, czy przytrzymać jeszcze chwilę w balonie (ktoś pisał 24h aby się wyklarował)? Czy może zlać wszystko wyczyścić balon i wlać z powrotem na jakiś czas w celu cichej fermentacji? Jeżeli tak to na ile?
5. Wiem, że dla fermentacji burzliwej w przypadku wina można fermentować w plastikowym fermentatorze. Jeżeli po fermentacji burzliwej miałbym butelkować to czy mogę fermentować w takim pojemniku?
6. Czy w przypadku użycia takiego fermentatora (34l) 6,5l-8l soku nie będzie za mało na taką objętość?
7. Planuje dosłodzić ksylitolem. Czy mogę dodać ksylitol w fermentatorze i zostawić dzień – dwa żeby się przegryzło, czy słodzić bezpośrednio do butelki?
8. Tak samo w przypadku „bąbelków” czy cukier potrzebny na zagazowanie, mogę wrzucić bezpośrednio do fermentatora, czy lepiej bezpośrednio do konkretnych butelek?
9. Czy dodanie trochę soku z cytryny pozwoli utrzymać kolor wina?
10. O ile dobrze zrozumiałem, jabłka zostawiam ze skórą? Mogę je potraktować blenderem?
11. Otrzymany sok z jabłek wrzucać cały do butli, czy może jak ktoś gdzieś pisał, potrzymać 24h i dopiero później go zlewać tak aby się odstał i wrzucić tylko czysty sok?
Po tym jak wkręciłem się robienie wina przy waszej ogromnej pomocy, postanowiłem, że chcę więcej i wybór padł na cydr. Przeczytałem tematy z przepisami, z poradami od zaawansowanych dla początkujących ale brakuje mi ogromnie takiego tematu – podręcznika, jak w przypadku win. Dlatego mam sporo pytań, a w sumie niejasności, które chciałbym rozwiać:
1. Rozumiem, że w przeciwieństwie do win nie dodajemy wody.
2. Jeżelibym chciał uzyskać cydr około 7% mogę sobie wszystko policzyć jak przypadku wina i dorzucić cukier żeby uzyskać żądane procenty?
3. Czy w takim wypadku powinienem szukać drożdży które wytrzymają zbliżone stężenie alkoholu, czy można kupić odporne na wyższy procent, poczekać aż zjedzą tyle ile chce i później zlewać do butelek i dosypywać cukru aby uzyskać „bąbelki”.
4. Jak skończy się fermentacja burzliwa (u jednych widzę trwa to 6 dni u innych dwa tygodnie – rozumiem tutaj aż BLG spadnie do 0) zlewać od razu do butelek, czy przytrzymać jeszcze chwilę w balonie (ktoś pisał 24h aby się wyklarował)? Czy może zlać wszystko wyczyścić balon i wlać z powrotem na jakiś czas w celu cichej fermentacji? Jeżeli tak to na ile?
5. Wiem, że dla fermentacji burzliwej w przypadku wina można fermentować w plastikowym fermentatorze. Jeżeli po fermentacji burzliwej miałbym butelkować to czy mogę fermentować w takim pojemniku?
6. Czy w przypadku użycia takiego fermentatora (34l) 6,5l-8l soku nie będzie za mało na taką objętość?
7. Planuje dosłodzić ksylitolem. Czy mogę dodać ksylitol w fermentatorze i zostawić dzień – dwa żeby się przegryzło, czy słodzić bezpośrednio do butelki?
8. Tak samo w przypadku „bąbelków” czy cukier potrzebny na zagazowanie, mogę wrzucić bezpośrednio do fermentatora, czy lepiej bezpośrednio do konkretnych butelek?
9. Czy dodanie trochę soku z cytryny pozwoli utrzymać kolor wina?
10. O ile dobrze zrozumiałem, jabłka zostawiam ze skórą? Mogę je potraktować blenderem?
11. Otrzymany sok z jabłek wrzucać cały do butli, czy może jak ktoś gdzieś pisał, potrzymać 24h i dopiero później go zlewać tak aby się odstał i wrzucić tylko czysty sok?