Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dzika róża - III nastaw
Dzika róża - III nastaw

Robil ktoś trzeci nastaw? Ponieważ robię wina ekstrakcyjne pierwszy raz zdecydowałem zrobić również trzecie nastawy. Mam takie trzy, 2x15l, oraz 1x10l. Drugie nastawy obecnie się klarują.
Wczoraj do najstarszego z 18 grudnia dodalem sok i trochę miąższu z trzech ogromnych pomarańczy. Trzy razy po 3/4 szklanki. Do tego starlem zewnetrzna czesc skorki, te najbardziej oranzowa, oczywiscie po wymyciu i wyparzeniu. Nastaw chce mieć półwytrawny, na razie zawiera 3 kilo cukru, jest w 15-tce, lekko pracuje. Smaku nie próbowałem, ale dziś zamierzam dolać sok z kolejnej pomarańczy plus skorka przynajmniej z jednej..Skorki po umyciu i wyparzeniu ścieram na drobnej tarce.

Do innego nastawu jeśli będzie mało konkretny chce dolać dwa litry 100% soku jabłkowego, ale jeszcze się waham. Do kolejnego planuje dodać rodzynki.
Odpowiedz
Zrobiłem 3 nastaw z DR,plus rodzynki ( 300 gr) plus 1 kg jarząbu szwedzkiego-nastaw 10 litrow( owoców DR bylo pierwotnie 2,5 kg )
Odpowiedz
Często robi się trzeci nastaw z dodatkami, ale to wino jest raczej cienkie, takie do szybkiego spożycia.
Odpowiedz
(09-01-2016, 10:32)przemoo1970 napisał(a): Zrobiłem 3 nastaw z DR,plus rodzynki ( 300 gr) plus 1 kg jarząbu szwedzkiego-nastaw 10 litrow( owoców DR bylo pierwotnie 2,5 kg )

Jakie wyszło?

Ja właśnie dodałem sok plus skorka z kolejnej pomarańczy..

(09-01-2016, 10:34)plecionka napisał(a): Często robi się trzeci nastaw z dodatkami, ale to wino jest raczej cienkie, takie do szybkiego spożycia.

Rozumiem, ale skoro cos z tego wyjdzie to po co wywalać owoce z DR po 2 nastawie. Niektórzy wywalają po I. Szkoda..

Pewnie tez te III nastawy, można zrobić coś ala wermouth, dodając ziół, przypraw itp..

Odpowiedz
(09-01-2016, 10:45)Zibi napisał(a): Rozumiem, ale skoro cos z tego wyjdzie to po co wywalać owoce z DR po 2 nastawie.

Zapewne wyjdzie coś i po 5 nastawie tylko po co tak kombinować jak i tak nie będzie lepsze niż ten wcześniejszy.
Dodawaj rodzynki na poprawę nastawu, ewentualnie coś suszonego z owoców. Ta skórka z pomarańczy nic nie poprawi a może tylko pogorszyć.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
Skorka z 5 pomarańczy, plus sok z 4 poprawiła na pewno zapach, smaku nie próbowałem..Do kolejnego trzeciego nastawu dam rodzynki, no w końcu to eksperyment..
Kolejny wzbogacę sokiem z jabłek..
Odpowiedz
Często robię trzy nastawy, nie daję dodatków. Smak trzeciego nastawu zależy od; roku jaki był, pory zbioru i poszczególnych podgatunków.
Kiedyś miałem na zlocie w Radgoszczy czwarty nastaw i nie był zły.

Pozdrawiam.
Odpowiedz
Ile czasu trzymasz owoce w III nastawie?
Odpowiedz
Około dwóch miesięcy, ale nie każdego roku wychodzi pijalne.
Odpowiedz
Ten rok jest dobry jeśli chodzi o DR .
Odpowiedz
(09-01-2016, 10:45)Zibi napisał(a):
(09-01-2016, 10:32)przemoo1970 napisał(a): Zrobiłem 3 nastaw z DR,plus rodzynki ( 300 gr) plus 1 kg jarząbu szwedzkiego-nastaw 10 litrow( owoców DR bylo pierwotnie 2,5 kg )

Jakie wyszło?

Ja właśnie dodałem sok plus skorka z kolejnej pomarańczy..

(09-01-2016, 10:34)plecionka napisał(a): Często robi się trzeci nastaw z dodatkami, ale to wino jest raczej cienkie, takie do szybkiego spożycia.

Rozumiem, ale skoro cos z tego wyjdzie to po co wywalać owoce z DR po 2 nastawie. Niektórzy wywalają po I. Szkoda..

Pewnie tez te III nastawy, można zrobić coś ala wermouth, dodając ziół, przypraw itp..

Wino dopiero nastawione kilka dni temu,zaczęło pracowac,planuję potrzymac 6-8 tygodni ,potem zlac.
Odpowiedz
Wino z Dz.R. ma wiele zalet smakowych : cudowny aromat  ,nie bez przyczyny dobrze dojrzałe wino jest porównywane z Tokayem.
Owoce oddają powoli swoje cechy i dlatego są dalsze możliwości ich wykorzystania.

Do drugiego nastawu dodaję rodzynki i trochę daktyli , przyznam,że powstaje drugie wino nieco inne ,bardzo delikatne które nie zatraca klimatu Dz.R. a dodatkowo jest bogatsze o smaki aromat dodanego suszu. Osobiście nawet bardziej preferuję drugie wino. :)

Trzeci nastaw próbowałem zrobić,ale wychodzi trochę  cienkie ale jeśli chcemy uzyskać odpowiednią ekstraktywność to trzeba dodać dużo dodatków suszu lub soku a wówczas winko nie będzie miało wiele cech z Dz. R.,ale zawsze może wyjść coś ciekawego np. jak napisano przez dodatek ziół na Wermut. Idea Dodatek dużej ilości cytrusów w postaci skórek i soków całkowicie zmieni charakter tego wina,ale jak ktoś lubi mocne klimaty południowe to można spróbować. Confused
Odpowiedz
Jak pisałem mam trzy pracujące III nastawy DR i każdy chce zrobić nieco inny. Ten do którego dodaje soku i skorek pomarańczowych jest najmniej ekstrakcyjny, dlatego ze owoce były przemrożone ale jeszcze nie zmiękły w całości, miękkie było około 1/2.., co w porównaniu z kolejnymi nastawami na miękkich owocach dało wino mniej ekstrakcyjne i bledsze w kolorze. Drugi nastaw ma żółty kolor, a nie jasno pomarańczowy jak tamte.

Mam tez w planie zrobienie trzecich nastawow win DR/tarnina, w tej chwili pracują dwa drugie nastawy. Jeden w proporcjach 4/1 a drugi 3/2 na korzyść DR..

Robie tych win dość sporo, wszystko pod własny smak. Jak już będą gotowe, za kilka miesięcy chętnie bym posłał jakiemuś smakoszowi, znawcy win z tego forum z prośbą o obiektywna ocenę i ewentualne sugestie. To ze wspominane wina smakują rodzince i znajomym to za mało.
Odpowiedz
Wyślij wino lub przywieś do Radgoszczy jak będzie konkurs na wino z dzikiej róży, tam Ci wino ocenią znawcy.
Odpowiedz
(10-01-2016, 21:26)krzywin54 napisał(a): Wyślij wino lub przywieś do Radgoszczy jak będzie konkurs na wino z dzikiej róży, tam Ci wino ocenią znawcy.

Konkurs będzie chyba w sierpniu albo wrześniu o ile się nie mylę. Pierwsze nastawy z ub. roku powinny być już niezłe. Niestety nastawy z roku 2014 zostały wyczerpane. Dzieki za info.

Ktora to Radogoszcz:
  • Radogoszcz – wieś w woj. dolnośląskim, w pow. lubańskim, w gminie Lubań
  • Radogoszcz – wieś w woj. pomorskim, w pow. starogardzkim, w gminie Osiek
Odpowiedz
Radgoszcz. Województwo wielkopolskie, koło Międzychodu. Zloty są około maja i września. Poczytaj "Grzybobranie w Radgoszczy".
Odpowiedz
Dzieki..

https://pl.wikipedia.org/wiki/Radgoszcz_...polskie%29

Skocz do: