Cześć!
Słuchajcie zadałem już sporo pytań wszystko idzie zgodnie z planem, moje winko się robi - więc tutaj wszystko w porządku.
1. Dzisiaj mnie tylko naszła pewna refleksja. Jako, że moje winko robię z pomarańczy i na podstawie tabel kalorycznych przyjąłem, że w pomarańczach jest 9g cukrów na 100g pomarańczy, uwzględniłem poprawkę na niecukry czyli 5g cukrów na 100g pomarańczy. No właśnie i tutaj zaczyna się moje pytanie. Czy jeżeli korzystam z tabel kalorycznych to czy powinienem brać pod uwagę poprawkę na niecukry, czy ją się bierze jedynie w przypadku korzystania z cukromierza? (podczas robienia wina, rozbiła mi się pipeta - teraz mam już nową)
2. Druga sprawa gdzieś w jakimś temacie wyczytałem o ujemnym wskazaniu cukromierza - jak to możliwe?
Słuchajcie zadałem już sporo pytań wszystko idzie zgodnie z planem, moje winko się robi - więc tutaj wszystko w porządku.
1. Dzisiaj mnie tylko naszła pewna refleksja. Jako, że moje winko robię z pomarańczy i na podstawie tabel kalorycznych przyjąłem, że w pomarańczach jest 9g cukrów na 100g pomarańczy, uwzględniłem poprawkę na niecukry czyli 5g cukrów na 100g pomarańczy. No właśnie i tutaj zaczyna się moje pytanie. Czy jeżeli korzystam z tabel kalorycznych to czy powinienem brać pod uwagę poprawkę na niecukry, czy ją się bierze jedynie w przypadku korzystania z cukromierza? (podczas robienia wina, rozbiła mi się pipeta - teraz mam już nową)
2. Druga sprawa gdzieś w jakimś temacie wyczytałem o ujemnym wskazaniu cukromierza - jak to możliwe?