• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Refermentacja

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Refermentacja
berni3 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: opole
#1
11-01-2016, 01:32
Witam

Szykuje się do butelkowania drugiej warki swojego cydru. Pierwszą re-fermentowałem 3 gr cukru na 0,5l cydru , nagazowanie było na prawdę słabe. moje pytanie ile powinienem dodać teraz by nagazowanie mnie zadowalało 4gr czy 5 ? Cydr zszedł oczywiście do 0blg.
Szukaj
Odpowiedz
pawelek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 878
Liczba wątków: 12
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wieluń
#2
11-01-2016, 11:30
Standardowo to 4g/0,5l ja tyle daję i jest bardzo dobrze.
Pozdrawiam

Paweł

Szukaj
Odpowiedz
berni3 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: opole
#3
11-01-2016, 14:10
Nie zszedł jednak do 0,blg zostało mu 0,5 blg. Jak taki zabutelkuje z 4g cukru to będą granaty ?
Szukaj
Odpowiedz
pawelek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 878
Liczba wątków: 12
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wieluń
#4
11-01-2016, 15:14
Nie będą o ile to wynik z uwzględnionymi poprawkami dla pewności lepiej poczekać trochę niż za szybko (oczywiście też w nieskończoność żeby nie narażać na infekcje trza znaleźć słody środek) A sklarował się trochę?
Pozdrawiam

Paweł

Szukaj
Odpowiedz
berni3 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: opole
#5
11-01-2016, 21:08
jest 10 dzień już w fermentacji ostatnio po takim czasie był si. Spodziewam się że w butelkach pewnie dofermentuje do zera. Dlatego pytam się czy będą granaty ? 0,5 blg pewne
Szukaj
Odpowiedz
Winter Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 78
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2014
#6
11-01-2016, 22:45
(11-01-2016, 21:08)berni3 napisał(a): jest 10 dzień już w fermentacji ostatnio po takim czasie był si. Spodziewam się że w butelkach pewnie dofermentuje do zera. Dlatego pytam się czy będą granaty ? 0,5 blg pewne

Sypałem zawsze 4g na 0,5 litra, ale dwie warki wyszły mi takie, że teraz sypię 3g :)
A zawsze robię tak że przelewam do drugiego wiadra, dodaję cukru i słodzika, mieszam i dopiero taki odgazowany nieco rozlewam do butelek.

Więc jak planujesz wczesny rozlew to nie syp więcej niż 3g.

Żeby potem nie było tak, że się nie napijesz przez dwie godziny bo powoli odgazowywać będziesz (coby osadu nie podnieść).
Szukaj
Odpowiedz
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#7
12-01-2016, 13:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2016, 13:17 przez lukihah.)
Jak masz jeszcze 0,5 Blg to wstrzymaj się z butelkowaniem 2-3 dni. Drożdże powinny dofermentować te resztki cukru. Sprawdź też cukromierz w wodzie o temp. 20 stopni, powinno być 0 Blg. Bywa tak, że ta karteczka ze skalą się delikatnie przesuwa i cukromierz robi nas w konia.

8g cukru na 1l cydru nie przekraczaj. To optymalna ilość, a tu nie ma miejsca na eksperymenty. Szkoda zdrowia.

(11-01-2016, 22:45)Winter napisał(a): A zawsze robię tak że przelewam do drugiego wiadra, dodaję cukru i słodzika, mieszam i dopiero taki odgazowany nieco rozlewam do butelek.
Też tak robię i polecam ten sposób :spoko: Masz pewność, że każda butelka będzie tak samo nagazowana i tak samo dosłodzona. Łatwiej też odważyć 80g cukru na 10 litrów, niż 20 razy po 4g na każdą butelkę.
Pozdrawiam, Łukasz :)

Pomogłem Ci? Ty też możesz mi pomóc. Dzięki Twojemu wsparciu moje leczenie i rehabilitacja mogą być łatwiejsze.
Szukaj
Odpowiedz
dobry_chlop Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 28
Liczba wątków: 8
Dołączył: 08 2015
#8
13-01-2016, 16:26
Podepnę się pod temat drodzy użytkownicy, bo mam problem właśnie z refermentacją.

18.11.2015 nastawiłem jakieś 15l cydru, z własnoręcznie odwirowanych jabłek, na drożdżach cydrowych (o tolerancji, wg producenta, do 17%). Blg soku wynosiło około 12. Po jakimś tygodniu ładnie zjechało do 0. Przesączyłem przez gazę (sokowirówka przepuszcza sporo drobinek) i zostawiłem, żeby się trochę wyklarowało.

Niestety, zamówiona przeze mnie kapslownica dotarła po dość długim czasie, dlatego zabutelkować udało mi się ten cydr dopiero 13.12.2015, czyli po prawie miesiącu od nastawienia. Do każdej butelki dorzuciłem po pół łyżeczki cukru (nie dysponuję chwilowo wagą).

Butelki odstawiłem w miejsce, w którym według moich pomiarów jest 19,5 - 20,0 stopni Celsjusza. Dzisiaj mija dokładnie miesiąc od zakapslowania, a butelki przy otwieraniu wydają z siebie ledwo słyszalny syk. Na języku gaz jest prawie niewyczuwalny.

Czy ktoś ma może pomysł, dlaczego refermentacja albo się nie udała, albo się tak wlecze? Wiem, że temperatura 20 stopni to nie jest temperatura optymalna dla drożdży, ale z drugiej strony nie powinna też ich jakoś szczególnie usypiać. Do nastawu nie dodawałem cukru, dlatego zawartość alkoholu jest gdzieś na poziomie 5,5%. A może to przez zbyt długi czas między fermentacją a butelkowaniem? Ilość cukru do refermentacji, z tego co widzę na forum, również nie była za mała. Nie mam trochę pomysłu, proszę o sugestie!
Szukaj
Odpowiedz
Modliszqa Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 345
Liczba wątków: 21
Dołączył: 11 2015
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: :)
#9
13-01-2016, 16:46
Dobry-chłopie - nie sądzę, abyś za długo fermentował cydr bo w tym wątku  cydr średno fermentuje  6 tygodni zanim go zabutelkują. I brak gazu nie świadczy o jego niedoskonałości , a o tym, że cukier został przefermentowany do końca. 
Co prawda nie wiem w jakiej temperaturze fermentowałeś przed butelkowaniem - jeśli w wysokiej to drożdże mogły paść z braku pożywienia i dosładzanie niewiele wniosło. Z drugiej zaś strony piszesz, że jest syk - więc może za mało tego cukru wsypałeś . 
Spróbuj może dodać więcej cukru do jednej z butelek i obserwuj :)
imperare sibi maximum imperium est

pozdrawiam 
Jola  
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#10
13-01-2016, 21:37
(13-01-2016, 16:46)Modliszqa napisał(a): I brak gazu nie świadczy o jego niedoskonałości , a o tym, że cukier został przefermentowany do końca. 

Absolutna nieprawda.
Gdyby cukier został przefermentowany do końca wytworzył by się właśnie co2 na nagazowanie cydru.
To że nie ma gazu może świadczyć o tym że, za mało było cukru do butelki ( pół łyżeczki to pojęcie względne) lub cukier nie został przerobiony. Trzeba by sprawdzić jaki jest blg w cydrze po zlaniu z butelki.
Zrób tak jak napisała Modliszqa w ostatnim zdaniu.
Kolejna nieprawda to to , że drożdże padają z braku pożywienia. Gdyby to było takie proste nie używano by siarki.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
dobry_chlop Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 28
Liczba wątków: 8
Dołączył: 08 2015
#11
21-01-2016, 15:27
Dzięki za sugestie. Poczekałem jeszcze trochę, cydr się nie nagazował zbytnio, więc zmierzyłem blg w jednej z butelek. Cukromierz wskazał -1, czyli wygląda na to, że dodałem za mało cukru.

Dorzuciłem jeszcze po 3g do każdej z butelek (kapsle nie są drogie ;)). Dam znać co z tego wyszło!
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#12
21-01-2016, 16:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2016, 16:22 przez lech.kuba.)
-1 wcale nie świadczy że cukru niema, niecukry zafalszowuja Blg dla czystego soku przyjmuje sie ~4°.

Zobaczymy co Ci da to dodanie cukru.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#13
21-01-2016, 19:02
(21-01-2016, 15:27)dobry_chlop napisał(a): Dzięki za sugestie. Poczekałem jeszcze trochę, cydr się nie nagazował zbytnio, więc zmierzyłem blg w jednej z butelek. Cukromierz wskazał -1, czyli wygląda na to, że dodałem za mało cukru.

Dorzuciłem jeszcze po 3g do każdej z butelek (kapsle nie są drogie ;)). Dam znać co z tego wyszło!

Ja ci powiem, że zawsze dodaje taka solidną łyżeczkę od herbaty i zawsze mi się nagazowuje, jak jest 0 blg. Zgadzam się, że łyżeczka to rzecz względna, dlatego proponuje ci zakup, tego o to urządzenia, które kosztuje około złotówki[Za tyle kupiłem to w supermarkecie]. To raz na zawsze rozwiąże twoje problemy :)
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#14
21-01-2016, 22:55
A ja proponował bym wagę jubilerski, kupiłem na allegro za 12 zł z dostawa, przydatna do wielu innych celów.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#15
21-01-2016, 23:48
(21-01-2016, 22:55)lech.kuba napisał(a): A ja proponował bym wagę jubilerski, kupiłem na allegro za 12 zł z dostawa, przydatna do wielu innych celów.

O tak zgadzam się, do odmierzania drożdzy, odżywki i paru innych rzeczy, bezbłędna. Zwykła waga spożywcza, jest zbyt niedokładna. 

Pozdrawiam
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
dobry_chlop Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 28
Liczba wątków: 8
Dołączył: 08 2015
#16
26-01-2016, 13:53
(21-01-2016, 16:21)lech.kuba napisał(a): -1 wcale nie świadczy że cukru niema, niecukry zafalszowuja Blg dla czystego soku przyjmuje sie ~4°.

Zobaczymy co Ci da to dodanie cukru.

Ale moment, moment. Poprawka na niecukry ma uwzględniać składniki, które zwiększają czy zmniejszają gęstość soku?

Zawsze myślałem, że chodzi o te, które gęstość zwiększają (i co za tym idzie powodują, że cukromierz wskazuje zawyżone stężenie cukru). Czyli jeżeli i tak już cukromierz pokazuje mi -1, to poprawka biorąca pod uwagę niecukry jedynie potwierdza, że cukru już nie ma (-1° - 4° = -5°).

Poza tym, nie jestem przekonany co do tak wysokiej poprawki. Na czystym soku z kartonu miałem odczyt 12°, a z tabeli wynikało, że w soku jest 10,5g cukru na 100ml soku. Czyli około 10,5°, o ile dobrze wszystko rozumiem (w tym przypadku poprawka to najwyżej 2°, a nie 4°).
Szukaj
Odpowiedz
marmur Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 9
Dołączył: 09 2015
Lokalizacja: Los Grabos - United States of Wielkopolska
Nastrój: Nieortodoksyjny optymizm.
#17
26-01-2016, 14:48
(26-01-2016, 13:53)dobry_chlop napisał(a): Ale moment, moment. Poprawka na niecukry ma uwzględniać składniki, które zwiększają czy zmniejszają gęstość soku?

Zawsze myślałem, że chodzi o te, które gęstość zwiększają (i co za tym idzie powodują, że cukromierz wskazuje zawyżone stężenie cukru). Czyli jeżeli i tak już cukromierz pokazuje mi -1, to poprawka biorąca pod uwagę niecukry jedynie potwierdza, że cukru już nie ma (-1° - 4° = -5°).

Mówiąc o braku pewności braku cukru przy wartościach ujemnych BLG, Lech miał na myśli drugą poprawkę - poprawkę na alkohol.
Marek

MÓJ PIERWSZY BAL
Szukaj
Odpowiedz
jacek1973 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Kraków
#18
28-01-2016, 14:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2016, 17:24 przez lukihah.)
Mi najlepiej nagazowanie wychodzi kiedy dodaje soku z koncentratu.  Wlewam 1 cm na dno butelki po piwie . Sok jabłkowy z koncentratu Riva zawartosc cukru 10g.

Robiłem też na sokach z malin, czarnej porzeczki  . Soki z Piotra i Pawła  zawartosc 50% reszta cukier .  Mniej nagazowuja ale daja kolorek i lekki posmak owoców . 

Zawsze dofermentuje do 0 Blg . okolo 10 dni na drozdzach do cydru. Potem okolo 10 dni na cichej w niskiej tem.  8-15 stopni . 

Najlepsze efekty wizualne i nagazowanie osiagam na sokach z koncentratów .Głebokosc smaku i jakosc jest najlepsza na tloczonych 5L z Słonecznej Doliny lub Mauera . Do cichej dodaje wtedy bentonit do klarowania  na ostatnie 3 dni. 

Butelki na 3 dni z sokiem do nagazowania stoja w tem 18-22. Potem daje do lodówki okolo 5 stopni stoja 2 i wiecej tygodni .  Im dłuzej tym lepszy gaz i smak. Zrobiełem juz kilkanascie nastawów i ten system mi najbardzie podchodzi.

i podstawa nie gazuj cukrem , na poczatku robiłem taki blad , okazal sie ze cukie cukrowi nierówny . Niestety cukier jest oszukiwany i zawiera domieszki glukozowo - fruktozowe które nie zachodza w reakcje z drozdzami.

Proszę dbaj o pisownię. Popraw błędy w tym poście. @lukihah
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#19
28-01-2016, 16:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2016, 17:22 przez lukihah.)
No ja właśnie się zastanawiam czy tydzień na cichej to odpowiedni czas. Z tym sokiem to fajny i ciekawy patent. Oczywiście masz na myśli taki zwykły sok w kartonie ? 
Co do cukru nie wpadłbym na pomysł, że można nawet na cukrze oszukiwać w kryształkach. A może orientujesz się, jaki jest najmniej oszukany ?
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#20
28-01-2016, 16:58
(28-01-2016, 14:05)jacek1973 napisał(a): .....i podstawa nie gazuj cukrem , na poczatku robiłem taki blad , okazal sie ze cukie cukrowi nierówny . Niestety cukier jest oszukiwany i zawiera domieszki glukozowo - fruktozowe które nie zachodza w reakcje z drozdzami.

Czyli fruktozy i glukozy drożdże nie przerabiają ? Hmm ciekawe.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#21
28-01-2016, 17:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2016, 17:24 przez lukihah.)
Mi się wydaje, że przerabiają, ale na alkohol. Mogę się jednak mylić :D
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#22
28-01-2016, 17:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2016, 17:25 przez lukihah.)
Aha, jeżeli na alkohol, to faktycznie ciężko nagazować. :D :diabelek:
Lech
Szukaj
Odpowiedz
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#23
28-01-2016, 17:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2016, 11:27 przez lukihah.)
(28-01-2016, 14:05)jacek1973 napisał(a): .....i podstawa nie gazuj cukrem , na poczatku robiłem taki blad , okazal sie ze cukie cukrowi nierówny . Niestety cukier jest oszukiwany i zawiera domieszki glukozowo - fruktozowe które nie zachodza w reakcje z drozdzami.
Cukier to sacharoza, która jest zbudowana z glukozy i fruktozy. Oba te cukry są przerabiane przez drożdże na alkohol i CO2.
Pozdrawiam, Łukasz :)

Pomogłem Ci? Ty też możesz mi pomóc. Dzięki Twojemu wsparciu moje leczenie i rehabilitacja mogą być łatwiejsze.
Szukaj
Odpowiedz
darboch Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 248
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2015
Lokalizacja: Zabrze
#24
12-02-2016, 11:08
Po jakim czasie od butelkowania cydr sie nagazuje ? 
Dałem na litr 5 gr cukru i 8 gr ksylitolu. Po 8 dniach otworzyłem jedna butelkę i zagazowanie jest na minimalnym poziomie.
Darek
Szukaj
Odpowiedz
amap Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 11
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Radwanice
#25
12-02-2016, 13:24
5g na litr to może być mało. W zależności od tego jak mocno drożdże odfermentowały przed rozlaniem w okolicach 14-21 dni bedziesz miał nagazowanie do spożycia
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Refermentacja


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 23-06-2025, 16:44 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa