• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Refermentacja

Strony (2): « Wstecz 1 2
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Refermentacja
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#26
12-02-2016, 14:49
(12-02-2016, 11:08)darboch napisał(a): Po jakim czasie od butelkowania cydr sie nagazuje ? 
Dałem na litr 5 gr cukru i 8 gr ksylitolu. Po 8 dniach otworzyłem jedna butelkę i zagazowanie jest na minimalnym poziomie.

A w jakiej temperaturze stały butelki ? Pokojowej czy w jakieś piwnicy ? 
Poczekaj dłużej niż 8 dni, cydr też lubi poleżeć, no i jak wyszła ci słodkość cydru ?
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
darboch Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 248
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2015
Lokalizacja: Zabrze
#27
15-02-2016, 21:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2016, 21:27 przez darboch.)
Teraz stoją jeszcze w pokojowej.
Słodkość cydru określiłbym jako półwytrawny. Do następnego dodam trochę więcej ksylitolu ale wcześniej sprawdzę ten nastaw bo może coś sie zmieniło .
Darek
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#28
16-02-2016, 20:06
(15-02-2016, 21:26)darboch napisał(a): Teraz stoją jeszcze w pokojowej.
Słodkość cydru określiłbym jako półwytrawny. Do następnego dodam trochę więcej ksylitolu ale wcześniej sprawdzę ten nastaw bo może coś sie zmieniło .

Po tygodniu w pokojwej a dla pewności po  10 dniach, wszystko powinno być ok, ale ja bym na Twoim miejscu po tym okresie wstawił cydr do jakieś piwnicy i poczekał te dwa miesiące. Będzie lepszy.
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
darboch Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 248
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2015
Lokalizacja: Zabrze
#29
16-02-2016, 23:36
Poszło wszystko na strych.
Mam pewne podejrzenia, że niektóre butelki są nieszczelne.
Darek
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#30
16-02-2016, 23:42
(16-02-2016, 23:36)darboch napisał(a): Poszło wszystko na strych.
Mam pewne podejrzenia, że niektóre butelki są nieszczelne.

Podeślij jakoś zdjęcie kapsla[na butelce] i kapslownicy :)
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
darboch Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 248
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2015
Lokalizacja: Zabrze
#31
17-02-2016, 10:48
Mam butelki z korkiem cos a'la z grolscha. Wszystkie takie mam tylko rożne rodzaje. Kapslownic na razie nie kupiłem.
Darek
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#32
17-02-2016, 14:29
(17-02-2016, 10:48)darboch napisał(a): Mam butelki z korkiem cos a'la z grolscha. Wszystkie takie mam tylko rożne rodzaje. Kapslownic na razie nie kupiłem.

Ja ci powiem, że nie odważyłbym się wlewać do takiej butelki cydru i czekać aż się nagazuje. Nie ufam w szczelność takich butelek w domowych warunkach, to by tłumaczyło czemu masz tak słabo nagazowany cydr. Podczas nagazowywania, czasami obserwuje jak się kapsel trochę robi wypukły a co dopiero takie coś. 
Zainwestuj w kapslownice, bardzo dobre, Włoskie od 50 złotych, masz tu linka 
W kapsle możesz kupić w bardzo fajnych kolorach i w lepszej cenie niż ma to biowin na allegro. No i zainwestuj w ciemne/brązowe butelki, podobno lepsze są do cydru i domowego piwa.  
Unikaj butelek po tyskim, na nie, bardzo ciężko nałożyć kapsel i je zakapslować. Bardzo dobre są po EB, Żywcu, Królewskim.
Mam nadzieję, że pomogłem
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.422
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#33
17-02-2016, 15:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2016, 15:51 przez TEQUILA.)
(17-02-2016, 14:29)Neuroup napisał(a):
(17-02-2016, 10:48)darboch napisał(a): Mam butelki z korkiem cos a'la z grolscha. Wszystkie takie mam tylko rożne rodzaje. Kapslownic na razie nie kupiłem.

Ja ci powiem, że nie odważyłbym się wlewać do takiej butelki cydru i czekać aż się nagazuje. Nie ufam w szczelność takich butelek w domowych warunkach

A ja Ci powiem że spokojnie używaj tych butelek. Zamknięcie pewne w każdych warunkach i wizualnie dużo ładniejsze od kapsla.
Dodatkowy plus , gdybyś zrobił za bardzo nagazowany cydr co stwierdzisz po otwarciu pierwszej butelki, można upuścić trochę gazu przez poluzowanie na moment zamknięcia.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Bogi Offline
Nalewkarski arcymistrz
******
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
#34
17-02-2016, 16:15
Jak się ma dobrą kapslownicę, to na każdą butelkę (z krótką czy dłuższą szyjką) można nałożyć kapsel. Od kapslowanych butelki na patent są lepsze, bo bardziej wytrzymałe, więc nawet i cydr można w nich trzymać, a w przypadku przegazowania łatwo nadmiar gazu opuszczać i zamykać na powrót.



Szukaj
Odpowiedz
darboch Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 248
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2015
Lokalizacja: Zabrze
#35
18-02-2016, 23:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2016, 23:25 przez darboch.)
Mam wrażenie, że jednak użyłem za mało cukru na nagazowanie cydru. Smak coraz fajniejszy ale niestety zagazowanie nijakie :(
Czy mogę otworzyć butelki i dodać do każdej np. Po 1-1,5 gr cukru ? Da to coś albo Juz raczej niewiele zmieni ?
Darek
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#36
18-02-2016, 23:34
(18-02-2016, 23:25)darboch napisał(a): Mam wrażenie, że jednak użyłem za mało cukru na nagazowanie cydru. Smak coraz fajniejszy ale niestety zagazowanie nijakie :(
Czy mogę otworzyć butelki i dodać do każdej np. Po 1-1,5 gr cukru ? Da to coś albo Juz raczej niewiele zmieni ?

Powiem ci tak. Weź łyżeczkę, taką od herbaty. Nabierz cukru w takiej ilości, żeby to nie było ani płaska, ani za bardzo czubata. Taka w sam raz. Nie chcę robić teraz bałaganu w kuchni, ale to będzie na oko, jakieś 3,5 grama.
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
darboch Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 248
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2015
Lokalizacja: Zabrze
#37
19-02-2016, 09:21
Mam wagę i chce dodać po 1,5 gr cukru i tyle samo ksylitolu bo chciałbym słodsze tylko pytanie czy to ma sens ?
Czy nie będzie tak, że za bardzo sklarowałem i będę musiał teraz dodać jeszcze trochę gęstwy drożdżowej ?
Darek
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#38
19-02-2016, 13:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2016, 15:19 przez lukihah. Powód edycji: Zbędny cytat )
Ciekawe, ja to walczę, żeby cydr był jak najbardziej sklarowany a tutaj ktoś chce mieć odwrotny efekt ::) Nic nie dodawaj, żadnych drożdży, bo ludzie będą się skarżyć, że za bardzo jedzie drożdżami.
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
darboch Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 248
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2015
Lokalizacja: Zabrze
#39
19-02-2016, 13:34
Nie chodzi o odwrotny efekt tylko o możliwość pozbycia sie drożdży czego efektem jest brak zagazowania.
6 butelek na próbę , zapodałem 1,5gr cukru,1,5 ksylitolu i po 3 krople gęstwy drożdżowej.
Zobaczymy za tydzień...
Darek
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#40
20-02-2016, 01:13
(19-02-2016, 13:34)darboch napisał(a): Nie chodzi o odwrotny efekt tylko o możliwość pozbycia sie drożdży czego efektem jest brak zagazowania.
6 butelek na próbę , zapodałem 1,5gr cukru,1,5 ksylitolu i po 3 krople gęstwy drożdżowej.
Zobaczymy za tydzień...

Ja bym poczekał dłużej niż tydzień.
Powiem ci tak, zrobiłem cydr z jabłka+gruszki i po standardowym czasie według mojej technologi ::) wyszedł bardzo słabo. Dodatkowy miesiąc leżakowania sprawił, że był akceptowalnie dobry :)  Dla mnie tydzień, to jakbyś w ogóle nic nie robił.
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
darboch Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 248
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2015
Lokalizacja: Zabrze
#41
20-02-2016, 10:06
To jest próba a więc te 6 butelek jest po to żeby sprawdzać co się dzieje. Zobaczymy co będzie po tygodniu, dwóch, trzech.... Tzw zbieranie doświadczeń :)
Darek
Szukaj
Odpowiedz
jerzyjerzy Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 138
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2014
Lokalizacja: Wejherowo
#42
20-02-2016, 23:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2016, 23:24 przez jerzyjerzy.)
(17-02-2016, 14:29)Neuroup napisał(a):
(17-02-2016, 10:48)darboch napisał(a): Mam butelki z korkiem cos a'la z grolscha. Wszystkie takie mam tylko rożne rodzaje. Kapslownic na razie nie kupiłem.

Ja ci powiem, że nie odważyłbym się wlewać do takiej butelki cydru i czekać aż się nagazuje. Nie ufam w szczelność takich butelek w domowych warunkach

Od trzech lat używam wyłącznie butelek od Grolscha, a robię co roku około 120 litrów cydru. To razem będzie 750 butelek.  Nie miałem najmniejszego problemu nawet z jedną butelką i uważam, że do cydru są idealne. Polecam wszystkim. Nie trzeba kapsli, kapslownicy, nawet trzyletnie butelki nadal są jak nowe, zamykanie i otwieranie to bajka. Pojemność 0,45 jest moim zdaniem idealna do cydru, bo da się je spokojnie opróżnić bez zmącenia osadu. Butelki kupuję po złotówce za sztukę.
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#43
21-02-2016, 23:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2016, 15:04 przez lukihah.)
No to ja też zacznę je używać, oczywiście mówisz o zielonych ? Byłem w błędzie :)
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
jerzyjerzy Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 138
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2014
Lokalizacja: Wejherowo
#44
23-02-2016, 00:27
Tak, zielone 0.45 litra.

Przed butelkowaniem dokładnie je płuczę pod bieżącą wodą, a potem grzeję w piekarniku 45 minut w temperaturze 95 stopni, co dezynfekuje butelki i korki.
Szukaj
Odpowiedz
darboch Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 248
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2015
Lokalizacja: Zabrze
#45
23-02-2016, 14:40
Ja myję w pirosiarczynie sodu.
Darek
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#46
28-02-2016, 02:35
(23-02-2016, 00:27)jerzyjerzy napisał(a): Tak, zielone 0.45 litra.

Przed butelkowaniem dokładnie je płuczę pod bieżącą wodą, a potem grzeję w piekarniku 45 minut w temperaturze 95 stopni, co dezynfekuje butelki i korki.

Ostro, ja swoje butelki daje do żółtego czyściciela z OXI, nie wpadłabym, żeby butelko dać do piekarnika. Kapsle przelewam wrzątkiem :)
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#47
28-02-2016, 11:56
Dobrym sposobem odkażania butelek jest wstępne płukanie w piro, a potem do zmywarki na 60 st ale bez środków myjących, szyjkami w dół. Zmywarka tak wyparzy że hej.
AKCJA MIODOWA PLECIONKI 2024
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#48
12-03-2016, 02:12
(28-02-2016, 11:56)plecionka napisał(a): Dobrym sposobem odkażania butelek jest wstępne płukanie w piro, a potem do zmywarki na 60 st ale bez środków myjących, szyjkami w dół. Zmywarka tak wyparzy że hej.

Ja mam takie pytanie, czyli opłukanie piro albo oxi nie wystarczy ? Albo inaczej ? Czy przelanie butelek wrzątkiem, też by nie było dobre ?
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
Winter Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 78
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2014
#49
12-03-2016, 10:29
(12-03-2016, 02:12)Neuroup napisał(a):
(28-02-2016, 11:56)plecionka napisał(a): Dobrym sposobem odkażania butelek jest wstępne płukanie w piro, a potem do zmywarki na 60 st ale bez środków myjących, szyjkami w dół. Zmywarka tak wyparzy że hej.

Ja mam takie pytanie, czyli opłukanie piro albo oxi nie wystarczy ? Albo inaczej ? Czy przelanie butelek wrzątkiem, też by nie było dobre ?

Wystarczy jedna operacja dobrze przeprowadzona.
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#50
12-03-2016, 15:46
Ja daję do zmywarki bo , są wyparzone i suche.
AKCJA MIODOWA PLECIONKI 2024
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): « Wstecz 1 2

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Refermentacja


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 15:04 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa