• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Klarowanie cydru

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Klarowanie cydru
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#1
19-01-2016, 14:41
Witam,
mam takie pytanie jakie są wasze techniki klarowanie cydru. W moich cydrach jest taki kłopot, że jest klarowny do momentu, ąz nie poruszy się osadu z dna. 
Myślałem, żeby po fermentacji przelać cydr przez taki worek
Macie jakieś doświadczenia z tym ?
Jest jeszcze klarowin, ale czy to nie popsuje smaku cydru ?
Jakieś rady, albo inne sztuczki ?

Pozdrawiam
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#2
19-01-2016, 21:22
Przede wszystkim cydr nie musi być krystalicznie klarowny. Zmętnienie nie jest żadną wadą.
Wszelkie operacje przy cydrze, przelewanie, filtrowanie, butelkowanie itd niosą za sobą ryzyko zakażenia i utlenienia. Dlatego trzeba te zabiegi ograniczać do minimum.
Ile Twój cydr już siedzi w butelkach? Proponuje potrzymać go z 2 miesiące, aby osad mógł się lepiej "zbić". Potem przygotuj sobie kufel, otwórz butelkę i od razu delikatnie przelewaj go do szklanki/kufla. Jak zostawisz na dnie z 50ml to zawartość szklanki powinna być klarowna.
Pozdrawiam, Łukasz :)

Pomogłem Ci? Ty też możesz mi pomóc. Dzięki Twojemu wsparciu moje leczenie i rehabilitacja mogą być łatwiejsze.
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#3
19-01-2016, 22:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2016, 22:54 przez Castleman.)
Dokładnie jak napisał @lukihah, cydr nie musi być idealnie klarowny.
Po tych 2 miesiącach możesz zdekantować z butelek do butelek, wylewając osad i dodać ciut cukru.
Będzie klarowniejszy.
Worek sobie odpusć, bo utlenisz.
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#4
20-01-2016, 22:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2016, 22:26 przez Neuroup.)
To może zrobię tak. Przeleję najnowszy cydr do butelek[0,5 litra] pod prawie sam kapsel, wsadzę do piwnicy [na miesiąc lub dwa, jakieś rady] a potem raz jeszcze bez osadu przeleję do kolejnych butelek, dodam cukru i znowu na jakiś miesiąc do piwnicy ?
Brzmi to sensownie ?
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#5
21-01-2016, 19:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2016, 19:29 przez lukihah.)
Zaraz, zaraz. Nic nie napisałeś, czy podczas tego "pierwszego" butelkowania chcesz dodawać te standardowe 8g/l cukru? Jak tak to wychodzi na to samo co radził @Castleman.
Jak nie chcesz dodawać wtedy cukru, to rzeczywiście brzmi to bez sensu :)
Zrób:
- albo tak jak radził @Castleman,
- albo po fermentacji zlej młody cydr do innej butli, co ważne - pod korek. Zostaw go na cichej fermentacji. Przerobi wtedy resztki cukru i zacznie się klarować. Po jakiś 10-20 dniach myślę, że większość osadu opadnie. Zlejesz cydr wężykiem i będziesz mógł butelkować.

Pamiętaj jednak, że żadna z tych metod nie da Ci trunku tak bardzo klarownego jak cydry komercyjne. Refermentacja zawsze przebiega z udziałem drożdży i po jej zakończeniu zawsze te drożdże opadną na dno, tworząc mniejszy czy większy osad.
Pozdrawiam, Łukasz :)

Pomogłem Ci? Ty też możesz mi pomóc. Dzięki Twojemu wsparciu moje leczenie i rehabilitacja mogą być łatwiejsze.
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#6
21-01-2016, 19:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2016, 15:38 przez lukihah.)
To ja może raz jeszcze. Mam dwa cydry w gąsiorach, którym jutro kończy się okres dwu tygodniowej fermentacji z bąbelkami. Jutro zamierzam, pod kapsel rozlać go do butelek i z tego co napisałeś po 20 dniach, z powrotem rozlać go do nowych butelek i dopiero wtedy dodać cukier[w celu nagazowania i do piwnicy, na czym dłużej tym lepiej. Teraz wszystko jasne ? 

Pozdrawiam
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.422
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#7
21-01-2016, 19:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2016, 19:59 przez TEQUILA.)
Wszystkie cydry sklepowe są filtrowane i nagazowane sztucznie co2.
Jeśli bierzesz klarowność takiego cydru za wzorzec to nigdy nie osiągniesz tej klarowności.
Piłem kilka rodzajów takich cydrów komercyjnych i jeszcze nie trafiłem na taki który by był dobry i smaczny. Najczęściej mają tyle wspólnego z prawdziwym cydrem co musujący napój Dorato za 9.99 zł z szampanem Mumm za 100 $

edit.
Zlej jutro z nad osadu i zostaw w butli na te 20 dni na wyklarowanie. Po co dwa razy kapslować jak można raz. Chyba że nie masz możliwości te 20 dni przetrzymać zlane "pod korek"
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#8
21-01-2016, 20:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2016, 15:38 przez lukihah.)
No właśnie nie mam takiego gąsiora, który by pomieścił mój cydr pod korek, dlatego te butelki. Ja robię cydr w warunkach domowych i ledwo się mieszczę jak nastawie dwa gąsiory o pojemności 5 litrów. 
Co do cydrów to fajne są te brytyjskie, tylko, że one mogą mieć dowolną ilość cydru w cydrze, a po drugie nie wiem z jakich oni jabłek uzyskują taki smak. 
Zgadzam się z Tobą, to co jest w sklepach czasami przypomina Dorato w szczególności to coś co dostało jakiś medal[nie wiem za co] na targach w Kielcach, gdzie nawet na etykiecie jest bezczelnie napisane, że cydr jest z domieszką białego wina.

Pozdrawiam
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#9
23-01-2016, 15:46
No właśnie chodziło mi o to, że bez sensu jest zlewanie cydru po fermentacji burzliwej do butelek - bez dodatku cukru - i przeprowadzanie w nich fermentacji cichej. Potem ponowne zlewanie, butelkowanie i dopiero refermantacja.
Lepiej tą fermentacje cichą przeprowadzić w jednym balonie, niż w dziesięciu butelkach. Jak nie masz odpowiedniej butli, aby zalać ją pod korek, to zawsze powietrze możesz zastąpić CO2 takim ustrojstwem.
Pozdrawiam, Łukasz :)

Pomogłem Ci? Ty też możesz mi pomóc. Dzięki Twojemu wsparciu moje leczenie i rehabilitacja mogą być łatwiejsze.
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#10
24-01-2016, 01:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2016, 12:13 przez lukihah.)
Cydr jest już zlany do gąsiorów, w których jest około litra wolnego powietrza, po 48h, wygląda to dobrze, choć w jednym pojawiły się małe białe kropki, dość chaotycznie. Gdybym wiedział to wcześniej, to bym wypełnił wolną przestrzeń CO2 :/

Pozdrawiam

Jeśli odpowiadasz na ostatni napisany post, to nie cytuj go. @lukihah
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Klarowanie cydru


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 04:31 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa