• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Przyprawy i zioła - jak postępować.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Przyprawy i zioła - jak postępować.
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#1
28-01-2016, 16:08
Mam wino winogronowe z ciemnych winogron, ponieważ jest takie sobie postanowiłem przerobić je na wermut.

Mam zgromadzone przyprawy i zioła do dodania.

I tu moje pytanie jak z nimi postępować:
- robić wywar i dodawać do wina
- robić wywar i dodać taką samą objętość spirytusu, macerowalo jakiś czas(jaki) i dopiero dodać do wina
- po prostu wszystko jak leci wsypac do tego wina. Jak długo przyprawy trzymać w winie.

Drugie pytanie: czy zioła koniecznie trzeba rozdrabniania np. w moździerzy.

Dzięki za wszelkie sugestie poparte doświadczeniem.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
marmur Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 9
Dołączył: 09 2015
Lokalizacja: Los Grabos - United States of Wielkopolska
Nastrój: Nieortodoksyjny optymizm.
#2
28-01-2016, 16:55
Nie maceruję ziół więc nie mam porównania - moje wermuty z ziołami wrzuconymi bezpośrednio do nastawu są bardzo aromatyczne. Nigdy nie rozdrabniam ziół. Mówię jednak o sytuacji, gdy wino nastawiam od początku jako wermut, trzymam zioła w nastawie przez miesiąc i odrzucam je z innymi dodatkami przy pierwszym zlaniu. Jednak w sytuacji takiej jak Twoja, tzn juz gotowego wina, maceracja będzie chyba skuteczniejszym sposobem uzyskania odpowiedniego aromatu. Choćby z tego względu, że esencję możesz wypróbowac na mniejszych próbkach i dobrać odpowiednie proporcje.
Marek

MÓJ PIERWSZY BAL
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#3
28-01-2016, 17:02
No właśnie, ponieważ nie mam własnego zdania ani doświadczenia, dlatego pytanie, gdzieś czytałem o wywarze i dospirytusowaniu, ale nie mogłem znaleźć.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Modliszqa Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 345
Liczba wątków: 21
Dołączył: 11 2015
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: :)
#4
28-01-2016, 17:10
Lech - nie robiłabym wywaru a jeno macerowała - w wódce lub winie - znaczy w jego części . Na powiedzmy 200 ml wina wsypałabym zioła i wstawiła do ciemnej szafki kuchennej na co najmniej tydzień, lub dłużej a później - jak mawia Kolega Plecionka - test szklanki - czyli do 100 ml nowego wina dolewałabym stopniowo dawki odcedzonego maceratu - aż do zadowalającego efektu.
imperare sibi maximum imperium est

pozdrawiam 
Jola  
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#5
28-01-2016, 17:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2016, 23:04 przez lech.kuba.)
Czyli srrru do wineczka wrzucamy, macerujemy i degustujemy - ta metoda najbardziej mi odpowiad. :D

A może jeszcze ktoś coś podpowie. :pytajnik:
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#6
28-01-2016, 22:43
Ja maceruję w wódce, roztarte trochę w dłoniach. W końcu wermut najczęściej jest dość mocnym winem.
A potem jak doradza koleżanka Modliszqa.
Tu jesteśmy, my wszystkie staruszki.
http://oddzialgeriatryczny.blog.pl/

FAQ czyli najczęściej zadawane pytania

I believe in Sherlock Holmes.

Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#7
28-01-2016, 23:15
(28-01-2016, 17:10)Modliszqa napisał(a): ...... - jak mawia Kolega Plecionka - test szklanki - czyli do 100 ml nowego wina dolewałabym stopniowo dawki odcedzonego maceratu - aż do zadowalającego efektu.

Rozumiem że nastepnie, odstawiasz na 4-5 miesięcy żeby się wyleżakowalo.
Pytanie - czy po upływie takiego czasu, smak się nie zmienił, w stosunku do momentu probowania. :slinka:
Lech
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#8
29-01-2016, 00:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2016, 00:55 przez plecionka.)
Z pewnością się zmieni, najczęściej na lepsze.

Gwoli ścisłości macerat i inne dodatki smakowe warto dozować do ustalonej objętości np 100 ml kroplomierzem lub strzykawką , po to by obliczyć proporcjonalnie dodatek do większej objętości.
AKCJA MIODOWA PLECIONKI 2024
Szukaj
Odpowiedz
Bogi Offline
Nalewkarski arcymistrz
******
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
#9
29-01-2016, 08:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2016, 08:50 przez Bogi.)
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid276951 wszystko jest tutaj



Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#10
29-01-2016, 11:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2016, 15:57 przez lech.kuba.)
@Bogi - dzięki za przepisy, tylko ta garść, jakoś mało precyzyjna. :D  :D

Edit- zioła odważone, zalane wódka 40℅ i się maceruja. :)
Lech
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Przyprawy i zioła - jak postępować.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 09:56 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa