28-01-2016, 16:08
Mam wino winogronowe z ciemnych winogron, ponieważ jest takie sobie postanowiłem przerobić je na wermut.
Mam zgromadzone przyprawy i zioła do dodania.
I tu moje pytanie jak z nimi postępować:
- robić wywar i dodawać do wina
- robić wywar i dodać taką samą objętość spirytusu, macerowalo jakiś czas(jaki) i dopiero dodać do wina
- po prostu wszystko jak leci wsypac do tego wina. Jak długo przyprawy trzymać w winie.
Drugie pytanie: czy zioła koniecznie trzeba rozdrabniania np. w moździerzy.
Dzięki za wszelkie sugestie poparte doświadczeniem.
Mam zgromadzone przyprawy i zioła do dodania.
I tu moje pytanie jak z nimi postępować:
- robić wywar i dodawać do wina
- robić wywar i dodać taką samą objętość spirytusu, macerowalo jakiś czas(jaki) i dopiero dodać do wina
- po prostu wszystko jak leci wsypac do tego wina. Jak długo przyprawy trzymać w winie.
Drugie pytanie: czy zioła koniecznie trzeba rozdrabniania np. w moździerzy.
Dzięki za wszelkie sugestie poparte doświadczeniem.
Lech