01-02-2016, 10:46
Zwolniła mi się szklana 15-ka i zastanawiam się czy można zrobić nastaw z jeżyny i DR? Mam trochę zamrożonych owoców, ale gdzieś po 3 kilo, a wiec za mało aby z nich zrobić samodzielne wino. Mam też dwa kilo zamrożonych śliwek.
Czekam na sugestie kolegów, którzy być może mieli już udane nastawy z wymienionych owoców. W okolicy na krzakach nie ma DR więc dorwanie nie wchodzi w rachubę.
Być może najlepsza byłaby wersja 3 kilo DR, 2 paczki rodzynek czyli 800 gram, plus ewentualnie kilo czy trochę mniej jeżyn ( z jeżyn ręcznie wycisnąłbym sok aby później nie mieć z nich osadów, bo lubią się rozwalić)..
Na te chwilę optuje za tym wariantem, jeśli nie będzie konkretnych pomysłów zrobię właśnie taki nastaw, a po 4 tygodniach drugi..
Czekam na sugestie kolegów, którzy być może mieli już udane nastawy z wymienionych owoców. W okolicy na krzakach nie ma DR więc dorwanie nie wchodzi w rachubę.
Być może najlepsza byłaby wersja 3 kilo DR, 2 paczki rodzynek czyli 800 gram, plus ewentualnie kilo czy trochę mniej jeżyn ( z jeżyn ręcznie wycisnąłbym sok aby później nie mieć z nich osadów, bo lubią się rozwalić)..
Na te chwilę optuje za tym wariantem, jeśli nie będzie konkretnych pomysłów zrobię właśnie taki nastaw, a po 4 tygodniach drugi..