Witam. Zagwostki które chcą rozwiązać zadając pytania w tym poście odnoszą się do pierwszych win jakie postanowiłem popełnić.
1. Wino z tarniny. Miałem 4kg owoców.Dodałem 8l wody i ... tutaj chyba zrobiłem błąd - dodałem cały cukier (2.8kg) odrazu z wodą, dodałem MD(3/4 tego co pozyskałem),pektopol i pożywka. Miazga ładnie fementuje w wiaderku dzisiaj 4 dzień. Pytanie zgodnie z tym co przeczytałem powinienem już oddzielić masę suchą od mokrej?Jeżeli tak to zamierzam to zrobić do dwóch damek 5l- czy macie jakieś uwagi do tego pomysłu?
2. Mając z pewnego źródła (zagłębie Grójeckie) sok z jabłek postanowiłem zrobić eksperyment a mianowicie w damek 5l wlałem 2l soku i litr wody zmieszany z 0,4 cukru i dodałem 1/4 drożdży z MD,pożywkę - pytanie brzmi kiedy ściągnąć wino - kiedy BLG będzie się utrzymywać na stałym poziomie bądź będzie 0 rozumiem? Ale czy mogę otwierać wino aby to sprawdzić?
3. Wino imbirowe- nie mogłem się powstrzymać
*wspaniałe wino imbirowe
przepis na 5 litrow wina
75g. świerzego korzenia imbiru
450g. rozdrobnionych sułtanek
900g. bananów
1.1kg. cukru
5g.kwasku cytrynowego
5g. pożywki dla drożdży
5g. enzymu pektynowego(pektopol)
uniwersalne drożdże winiarskie do białego wina
W przepisie jest mowa aby wino po 4 dniach zlać i dopełnić damkę wodą. Co myślicie o tym dopełnianiu? i czy zlać po 4 dniach czy może sprawdzać jednak cukier??
Dziękuję za przeczytanie i Pozdrawiam
Kuba
1. Wino z tarniny. Miałem 4kg owoców.Dodałem 8l wody i ... tutaj chyba zrobiłem błąd - dodałem cały cukier (2.8kg) odrazu z wodą, dodałem MD(3/4 tego co pozyskałem),pektopol i pożywka. Miazga ładnie fementuje w wiaderku dzisiaj 4 dzień. Pytanie zgodnie z tym co przeczytałem powinienem już oddzielić masę suchą od mokrej?Jeżeli tak to zamierzam to zrobić do dwóch damek 5l- czy macie jakieś uwagi do tego pomysłu?
2. Mając z pewnego źródła (zagłębie Grójeckie) sok z jabłek postanowiłem zrobić eksperyment a mianowicie w damek 5l wlałem 2l soku i litr wody zmieszany z 0,4 cukru i dodałem 1/4 drożdży z MD,pożywkę - pytanie brzmi kiedy ściągnąć wino - kiedy BLG będzie się utrzymywać na stałym poziomie bądź będzie 0 rozumiem? Ale czy mogę otwierać wino aby to sprawdzić?
3. Wino imbirowe- nie mogłem się powstrzymać
*wspaniałe wino imbirowe
przepis na 5 litrow wina
75g. świerzego korzenia imbiru
450g. rozdrobnionych sułtanek
900g. bananów
1.1kg. cukru
5g.kwasku cytrynowego
5g. pożywki dla drożdży
5g. enzymu pektynowego(pektopol)
uniwersalne drożdże winiarskie do białego wina
W przepisie jest mowa aby wino po 4 dniach zlać i dopełnić damkę wodą. Co myślicie o tym dopełnianiu? i czy zlać po 4 dniach czy może sprawdzać jednak cukier??
Dziękuję za przeczytanie i Pozdrawiam
Kuba