• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 47 48 49 50 51 … 92 Dalej »

Postępowanie przy pierwszych winach

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Postępowanie przy pierwszych winach
Kuba08891 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 186
Liczba wątków: 20
Dołączył: 02 2016
Lokalizacja: Warsawa
#1
12-02-2016, 13:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2016, 13:41 przez Kuba08891.)
Witam. Zagwostki które chcą rozwiązać zadając pytania w tym poście odnoszą się do pierwszych win jakie postanowiłem popełnić.
1. Wino z tarniny. Miałem 4kg owoców.Dodałem 8l wody i ... tutaj chyba zrobiłem błąd - dodałem cały cukier (2.8kg) odrazu z wodą, dodałem MD(3/4 tego co pozyskałem),pektopol i pożywka. Miazga ładnie fementuje w wiaderku dzisiaj 4 dzień. Pytanie zgodnie z tym co przeczytałem powinienem już oddzielić masę suchą od mokrej?Jeżeli tak to zamierzam to zrobić do dwóch damek 5l- czy macie jakieś uwagi do tego pomysłu?
2. Mając z pewnego źródła (zagłębie Grójeckie) sok z jabłek postanowiłem zrobić eksperyment a mianowicie w damek 5l wlałem 2l soku i litr wody zmieszany z 0,4 cukru i dodałem 1/4 drożdży z MD,pożywkę - pytanie brzmi kiedy ściągnąć wino - kiedy BLG będzie się utrzymywać na stałym poziomie bądź będzie 0 rozumiem? Ale czy mogę otwierać wino aby to sprawdzić? 
3. Wino imbirowe- nie mogłem się powstrzymać
*wspaniałe wino imbirowe
przepis na 5 litrow wina
75g. świerzego korzenia imbiru
450g. rozdrobnionych sułtanek
900g. bananów
1.1kg. cukru
5g.kwasku cytrynowego
5g. pożywki dla drożdży
5g. enzymu pektynowego(pektopol)
uniwersalne drożdże winiarskie do białego wina

W przepisie jest mowa aby wino po 4 dniach zlać i dopełnić damkę wodą. Co myślicie o tym dopełnianiu? i czy zlać po 4 dniach czy może sprawdzać jednak cukier??

Dziękuję za przeczytanie i Pozdrawiam
Kuba
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#2
12-02-2016, 13:44
Skoro tarnina Ci ładnie pracuje to ją zostaw jak jest. Ja tarninę fermentuje w miazdze 4 tygodnie, a potem robię drugi nastaw..Sprawdzaj co jakiś czas czy Ci smak odpowiada i nie trzeba jeszcze dosłodzić. Masz ją w 15-tce?
Odpowiedz
Kuba08891 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 186
Liczba wątków: 20
Dołączył: 02 2016
Lokalizacja: Warsawa
#3
12-02-2016, 13:56
(12-02-2016, 13:44)Zibi napisał(a): Skoro tarnina Ci ładnie pracuje to ją zostaw jak jest. Ja tarninę fermentuje w miazdze 4 tygodnie, a potem robię drugi nastaw..Sprawdzaj co jakiś czas czy Ci smak odpowiada i nie trzeba jeszcze dosłodzić. Masz ją w 15-tce?

Mam ją w wiadrze fementacyjnym 30l. Tarnina jest z pestkami więc 4tyg to nie za długo? i co znaczy ,że robisz drugi nastaw?
Szukaj
Odpowiedz
marmur Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 9
Dołączył: 09 2015
Lokalizacja: Los Grabos - United States of Wielkopolska
Nastrój: Nieortodoksyjny optymizm.
#4
12-02-2016, 14:09
To znaczy ,że zlewa wino do innego balona a z owoców robi drugie wino.
Marek

MÓJ PIERWSZY BAL
Szukaj
Odpowiedz
Kuba08891 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 186
Liczba wątków: 20
Dołączył: 02 2016
Lokalizacja: Warsawa
#5
12-02-2016, 14:18
(12-02-2016, 14:09)marmur napisał(a): To znaczy ,że zlewa wino do innego balona a z owoców robi drugie wino.

A to ciekawe tego nie wyczytałem ,że można te owoce ponownie wykorzystać.
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#6
12-02-2016, 14:35
(12-02-2016, 13:56)Kuba08891 napisał(a):
(12-02-2016, 13:44)Zibi napisał(a): Skoro tarnina Ci ładnie pracuje to ją zostaw jak jest. Ja tarninę fermentuje w miazdze 4 tygodnie, a potem robię drugi nastaw..Sprawdzaj co jakiś czas czy Ci smak odpowiada i nie trzeba jeszcze dosłodzić. Masz ją w 15-tce?

Mam ją w wiadrze fementacyjnym 30l. Tarnina jest z pestkami więc 4tyg to nie za długo? i co znaczy ,że robisz drugi nastaw?

Ja też mam zawsze z pestkami, wcześniej je tylko lekko gniotę drewnianym tłuczkiem. Drugi nastaw drugie wino na tych samych owocach.
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#7
12-02-2016, 15:50
Ad.2 - soku jabłkowego się nie rozcieńczania, winko niech pracuje aż Blg będzie bliskie 0, możesz następnie dodać cukier żeby pracowało dalej.
Jakie drożdże, przydatny jest wzór 17(stała) × % jaki chcesz osiągnąć × ilość nastawu w l = ilość cukru do dodania - ilość cukru w owocach.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Kuba08891 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 186
Liczba wątków: 20
Dołączył: 02 2016
Lokalizacja: Warsawa
#8
13-02-2016, 19:01
(12-02-2016, 15:50)lech.kuba napisał(a): Ad.2 - soku jabłkowego się nie rozcieńczania, winko niech pracuje aż Blg będzie bliskie 0, możesz następnie dodać cukier żeby pracowało dalej.
Jakie drożdże, przydatny jest wzór 17(stała) × % jaki chcesz osiągnąć × ilość nastawu w l = ilość cukru do dodania - ilość cukru w owocach.

Dzięki, ciekawe czy soku mogę dolać?A ktoś ma jakąś opinie na temat tego dopełniania wina imbirowego wodą?
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#9
13-02-2016, 19:11
A sok jaki, jeżeli jabłkowy, to oczywiście możesz dodaj - rozumiem że masz luz w balonie, tylko musisz pamiętać że Ci się zwiększy objętość i trzeba dodać więcej cukru aby osiągnąć ten sam %, a cukier dodawany też zwiększa objętość nastawu.

Imbirowego jeszcze nie robiłem, ale czytałem pozytywne opinię, o ile się przestrzega sposobu postępowania autora przepisu (gotowanie bananów itd itp).
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Kuba08891 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 186
Liczba wątków: 20
Dołączył: 02 2016
Lokalizacja: Warsawa
#10
13-02-2016, 19:21
(13-02-2016, 19:11)lech.kuba napisał(a): A sok jaki, jeżeli jabłkowy, to oczywiście możesz dodaj - rozumiem że masz  luz w balonie, tylko musisz pamiętać że Ci się zwiększy objętość i trzeba dodać więcej cukru aby osiągnąć ten sam %, a cukier dodawany też zwiększa objętość nastawu.

Imbirowego jeszcze nie robiłem, ale czytałem pozytywne opinię, o ile się przestrzega sposobu postępowania autora przepisu (gotowanie bananów itd itp).

Tak zrobiłem jednak ciągle dręczy mnie czy dolewac wody i ile po odecedzeniu , dziś przelałem ale czy dodać wody ? ok 21BLG - 4 daje nam ok 17!
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#11
13-02-2016, 19:55
Kurcze , nie wiem do czego piszesz, czy do dodawania soku jabłkowego, czy do robienia wina imbirowego. :tancze: :D
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Kuba08891 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 186
Liczba wątków: 20
Dołączył: 02 2016
Lokalizacja: Warsawa
#12
13-02-2016, 20:59
(13-02-2016, 19:55)lech.kuba napisał(a): Kurcze , nie wiem do czego piszesz, czy do dodawania soku jabłkowego, czy do robienia wina imbirowego. :tancze:  :D
Do robienia wina imbirowego.. jak spróbowałem je jest mega! Nie wiem poprostu co znaczy "dopełnić ", wodę do pełna czy uzupełnić objętość rodzynek? a z drugiej strony przepis jest na 5l a z proporcji tyle nie wychodzi więc tak samo logiczne by było aby dopełnić do 5l. Głupieje
Szukaj
Odpowiedz
Kuba08891 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 186
Liczba wątków: 20
Dołączył: 02 2016
Lokalizacja: Warsawa
#13
13-02-2016, 22:16
(13-02-2016, 20:59)Kuba08891 napisał(a):
(13-02-2016, 19:55)lech.kuba napisał(a): Kurcze , nie wiem do czego piszesz, czy do dodawania soku jabłkowego, czy do robienia wina imbirowego. :tancze:  :D
Do robienia wina imbirowego.. jak spróbowałem je jest mega! Nie wiem poprostu co znaczy "dopełnić ", wodę do pełna czy uzupełnić objętość rodzynek? a z drugiej strony przepis jest na 5l a z proporcji tyle nie wychodzi więc tak samo logiczne by było aby dopełnić do 5l. Głupieje
Wygląda tak po zlaniu.Pytaniem jest czy może taka przestrzeń pozostać w bańce bo będę zlewał i za każdym razem będzie tego mniej a przestrzeni więcej Czy powinienem za każdy razem uzupełniać wodą i cukrem do pełna?
[Obrazek: 970d9ec80f51ef03med.jpg]
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#14
13-02-2016, 22:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2016, 22:51 przez lech.kuba.)
Niestety nie robiłem wina imbirowego, ale jeżeli w przepisie tak jest to trzymaj się tego - to wino jest na jakim etapie. :pytajnik:

Edit- niedoczytalem, sądzę że należy tak zrobić jak napisano.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Kuba08891 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 186
Liczba wątków: 20
Dołączył: 02 2016
Lokalizacja: Warsawa
#15
13-02-2016, 23:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2016, 23:04 przez Kuba08891.)
Tez tak sądze domyślam się,że moje pytania są banalne ale co oznacza w przepisie "dopełnić gąsior" tzn dolac poprostu wody czy roztworu wody z cukrem po obliczeniu na podstawie wskazan blg?Poprostu nie rozumiem przepisu.
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#16
13-02-2016, 23:23
Chyba minęło 4 dni (jeśli trzymasz się tego co wcześniej napisałes), więc Blg powinno być jeszcze dosyć wysokie.

Ja bym narazie dodał 2\3 tej brakującej obietosci, żeby Ci zostało trochę miejsca na ewentualne dosłodzenie, rozumiem że winko dziarsko pracuje.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Kuba08891 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 186
Liczba wątków: 20
Dołączył: 02 2016
Lokalizacja: Warsawa
#17
13-02-2016, 23:25
(13-02-2016, 23:23)lech.kuba napisał(a): Chyba minęło 4 dni (jeśli trzymasz się tego co wcześniej napisałes), więc Blg powinno być jeszcze dosyć wysokie.

Ja bym narazie dodał 2\3 tej brakującej obietosci, żeby Ci zostało trochę miejsca na ewentualne dosłodzenie, rozumiem że winko dziarsko pracuje.

Ale samej wody bys dodal wnioskuje? Nie wyjdzie przez to za słabe?
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#18
13-02-2016, 23:41
Napisałem Ci wzór według którego się planuje nastawy.

Na 5 l - dodałeś 1,1kg cukru + 0,225kg z rodzynek (przyjmuje się że rodzynki maja 50% cukru) + 0,180kg z bananów (ktoś na forum podał że na 100g bananów jest 20g cukry) - czyli całkowity cukier to ~1,5kg cukru, a to pozwoli uzyskać wino na poziomie 17% , pewnie trzeba będzie je dosłodzić pod gust, o ile drożdże przerobią całość cukru.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Kuba08891 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 186
Liczba wątków: 20
Dołączył: 02 2016
Lokalizacja: Warsawa
#19
14-02-2016, 08:21
(13-02-2016, 23:41)lech.kuba napisał(a): Napisałem Ci wzór według którego się planuje nastawy.

Na 5 l - dodałeś 1,1kg cukru + 0,225kg z rodzynek (przyjmuje się że rodzynki maja 50% cukru) + 0,180kg z bananów (ktoś na forum podał że na 100g bananów jest 20g cukry) - czyli całkowity cukier to ~1,5kg cukru, a to pozwoli uzyskać wino na poziomie 17% , pewnie trzeba będzie je dosłodzić pod gust, o ile drożdże przerobią całość cukru.

To brzmi bardzo przekonujaco .Teraz juz dodanie tej wody trzyma sie "kupy" . Ciekawe tylko ile cukru zdazyly oddac rodzynki przed wyrzuceniem.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#20
14-02-2016, 15:29
Jeżeli trzymałeś się tego przepisu i zlałeś po 4 dniach to z rodzynek nic tam nie przeszło. Za krótko poddawane fermentacji.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#21
14-02-2016, 15:53
No co racja to racja, rodzynki niewiele oddały, a w ogóle ile ten nastaw ma blg. :pytajnik:
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Kuba08891 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 186
Liczba wątków: 20
Dołączył: 02 2016
Lokalizacja: Warsawa
#22
14-02-2016, 17:56
(14-02-2016, 15:53)lech.kuba napisał(a): No co racja to racja, rodzynki niewiele oddały, a w ogóle ile ten nastaw ma blg. :pytajnik:

17
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#23
14-02-2016, 20:26
No to spokojnie, zostaw go niech sobie fermentuje, jak dojdzie do około zera to wtedy będzie czas na dosłodzenie, cierpliwosci. :) :D
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Kuba08891 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 186
Liczba wątków: 20
Dołączył: 02 2016
Lokalizacja: Warsawa
#24
14-02-2016, 20:32
(14-02-2016, 20:26)lech.kuba napisał(a): No to spokojnie, zostaw go niech sobie fermentuje, jak dojdzie do około zera to wtedy będzie czas na dosłodzenie, cierpliwosci. :)  :D

Narazie zostawiam tak jest.Wody doleje po miesiącu - tak jest w przepisie dokładnie. Do wina Jabłkowego dodałem sok ale tym razem Jabłkowy z małą ilością truskawek- ciekawe czy coś wyjdzie z tego.
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#25
14-02-2016, 23:23
Oj coś kombinujesz, raz piszesz że wodą dopełniasz po 4-ch dniach, a teraz że dopiero po miesiacu. :pytajnik: :pytajnik:
Lech
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 47 48 49 50 51 … 92 Dalej »

Postępowanie przy pierwszych winach


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-05-2025, 02:59 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa