• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
1 2 3 4 5 … 16 Dalej »

Wiśnie i czarna porzeczka - czy dobre połączenie na wino?

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wiśnie i czarna porzeczka - czy dobre połączenie na wino?
bachus_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
#1
06-03-2016, 14:52
Witam serdecznie.
Miody pitne lubią czarną porzeczkę z dodatkiem wiśni... Jak to jest z winami - czy wino z przewagą wiśni będzie dobre z dodatkiem soku z czarnej porzeczki? Jeżeli tak, to w jakich proporcjach? Ogólnie dość kwaśny nastaw, to iść w stronę mocnego (15%) półodkiego? Na jakich wtedy najlepiej drożdżach - coś lubiącego kwas? (Lalvin 71B itd.)?
Dominik Siedlak (bachus)
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#2
06-03-2016, 14:55
Przy nalewkach, to super połączenie.

Do wina, to :niewiem: :niewiem:
Szukaj
Odpowiedz
bachus_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
#3
06-03-2016, 14:59
No właśnie się zastanawiam, bo bardzo mi smakuje wiśnia z czarną porzeczką - ogólnie przepadam za czarną porzeczką a zastanawiam się, czy nie zepsuje wina wiśniowego.
Dominik Siedlak (bachus)
Szukaj
Odpowiedz
Frank1 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 403
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2010
Lokalizacja: Biłgoraj/Paary
Nastrój: Zależy po ilu...
#4
06-03-2016, 15:36
W ubiegłym roku nastawiłem pierwszy raz - 17 litrów (7kg wiśnia i 4,5kg czarna porzeczka) i w tej chwili jeszcze się klaruje. W smaku przeciętne, zalatuje mi za bardzo czarną porzeczką, Blg 4. Spodziewałem się lepszego efektu ale jeszcze czekam z ostateczną oceną bo to w sumie młode wino jeszcze.
Szukaj
Odpowiedz
bachus_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
#5
06-03-2016, 15:38
Hmmm - czyli może jednak mniej soku z czarnej porzeczki? Na 10L np. z pół litra?
Dominik Siedlak (bachus)
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#6
06-03-2016, 16:48
Pół litra to może być za mało, i z kolei porzeczka może zginąć.
Wziąłbym 1 do 1.5 litra soku z czarnej porzeczki, a cukier zastąpiłbym miodem.

Nastawiłem latem wiśniowe miodem słodzone i teraz żałuję, że tak mało, bo już tylko 2 flaszki zostały
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
bachus_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
#7
06-03-2016, 16:59
Hmmm - to nie wyjdzie wtedy bardzo słaby miód pitny? Takie popłuczyny po piątniaku? ;-) A to wiśniowe miałeś z jakimś dodatkiem innego soku?
Dominik Siedlak (bachus)
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#8
06-03-2016, 17:05
Samo wiśniowe, jak to mawiał Skrzych, jest jakieś takie... wiśniowe. I zazwyczaj trochę za blade. Czarna porzeczka poprawia nie tylko smak, ale i kolor.
Co do proporcji, to wiele zależy od odmiany wiśni, czy jest intensywna w smaku, czy bardziej wodnista, czy kwaśna mniej czy więcej... Zawsze dodaję czarną porzeczkę do wiśni, i wolę dodać więcej niż mniej, no, ale ja czarną porzeczkę uwielbiam.
Jeśli słodzisz nastaw miodem, to wychodzi wino miodowe...
Tu jesteśmy, my wszystkie staruszki.
http://oddzialgeriatryczny.blog.pl/

FAQ czyli najczęściej zadawane pytania

I believe in Sherlock Holmes.

Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#9
06-03-2016, 18:17
Zaraz tam popłuczyny.
A trójniaka, czy czwórniaka nazywasz popłuczynami po dwójniaku?
Dodatek miodu do wina tylko podnosi jego walory, ale to oczywiście rzecz gustu.
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
bachus_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
#10
06-03-2016, 18:18
Podpuszczam! :-) Jasne, że szlachetniejsze winko.
Dominik Siedlak (bachus)
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#11
06-03-2016, 18:34
:spoko: 
Udało Ci się :D
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
GENERAL AIDID Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.727
Liczba wątków: 42
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Łódź
#12
06-03-2016, 20:01
Wiśnia z czarną porzeczką, jagoda z czarną porzeczką i truskawka z czarną porzeczką, wszystkie 50/50 dają gwarantowanej jakości wina.
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#13
06-03-2016, 20:36
Jagoda kamczacka nadaje się na wino, choćby jako dodatek np. przyspieszający klarowanie? Mam jej trzy spore krzaki, z sezonie trudno przejeść jej owoce.
Odpowiedz
GENERAL AIDID Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.727
Liczba wątków: 42
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Łódź
#14
07-03-2016, 11:39
Mam na myśli jagodę leśną. Z innymi nie mam doświadczenia.
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#15
07-03-2016, 13:04
(07-03-2016, 11:39)GENERAL AIDID napisał(a): Mam na myśli jagodę leśną. Z innymi nie mam doświadczenia.

Wiem, liczę ze może ktoś czynił próby z kamczacką.
Odpowiedz
bachus_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
#16
07-03-2016, 13:11
Na jakich drożdzach proponujecie takie połączenie 1:1 (wiśnia + czarna porzeczka)? Można iść w półsłodkie, nie będzie z tego kompot?
Dominik Siedlak (bachus)
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#17
07-03-2016, 13:45
Lalvin 71B lub inne kwasożerne.
Porzeczka jednak trochę tego kwasu ma, niestety
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
bachus_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
#18
07-03-2016, 13:52
Dzięki, na wypadek może zmienię źródło. Lalvin 71B jakoś ma problem z moim miodem porzeczkowym, na wypadek już restart szykuję od dwóch dni.
Dominik Siedlak (bachus)
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#19
07-03-2016, 20:25
Innym dobrym wyjściem będzie kupaż - wtedy masz jeszcze wpływ na efekt finalny :)
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
Modliszqa Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 345
Liczba wątków: 21
Dołączył: 11 2015
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: :)
#20
07-03-2016, 20:45
No, ale bachus się waha :D
imperare sibi maximum imperium est

pozdrawiam 
Jola  
Szukaj
Odpowiedz
gynek63 Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.289
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: z POLSKI
Nastrój: kto pije to żyje
#21
07-03-2016, 21:35
Witam
Ja robię wino z czarnej porzeczki i, 1 trzecia malin dokładka. W tej chwili mam moszcz. Po 6 dniach wyciskam sok, wydaje mi się ze wystarczający termin. Wszystkich owoców miałem 30 kg..

Pozdr.
gynek63
Szukaj
Odpowiedz
bachus_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
#22
19-03-2016, 21:31
A tak jeszcze pytanie... wino z wiśni i z dodatkami czarnej porzeczki piłem ze dwa razy w życiu - głównie półsłodkie (tak mi smakuje). W jakie lepiej uderzać? Owoce mam dość kwaśne. Fermentuję zgodnie z radą na 71B, więc część kwasu drożdże przerobią. Kredą traktować nie chcę, więc chyba też lepiej iść w półsłodkie?
Dominik Siedlak (bachus)
Szukaj
Odpowiedz
Goger Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 555
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2014
Nastrój: bo nastroje
#23
20-03-2016, 15:25
Dodaj tyle cukru aby nie zostało nic po fermentacji, potem próbuj i dosładzaj, a nóż widelec posmakuje Ci wytrawne :P
Tolerancja jest cechą głupców.
Szukaj
Odpowiedz
bachus_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
#24
25-03-2016, 12:32
Szalona fermentacja, przeniosłem w 18oC... Już widzę, że takie proporcje wiśni i czarnej porzeczki są genialne. Jeszcze nie wiem, czy drożdzę przejedzą wystarczająco dużo kwasu i od tego będzie zależeć, czy zrobię je na deserowe...
Jeszcze jedno - bardzo lubię efekt po dodaniu czipsów dębowych (miody pitne). Jak ma się to do win owocowych? Myślę o dodaniu teraz (na 2-3 tygodnie burzliwej fermentacji) 1g/1L średnio opiekanych amerykańskich. Jak myślicie - nie da to za dużo efektu 'waniliowego'? Przy takiej ilości i krótkim kontakcie wydaje mi się, że nie powinno...
Dominik Siedlak (bachus)
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#25
25-03-2016, 14:53
Przypomnij ile w końcu dałeś porzeczki?
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
1 2 3 4 5 … 16 Dalej »

Wiśnie i czarna porzeczka - czy dobre połączenie na wino?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 21-05-2025, 22:24 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa