06-03-2016, 14:52
Witam serdecznie.
Miody pitne lubią czarną porzeczkę z dodatkiem wiśni... Jak to jest z winami - czy wino z przewagą wiśni będzie dobre z dodatkiem soku z czarnej porzeczki? Jeżeli tak, to w jakich proporcjach? Ogólnie dość kwaśny nastaw, to iść w stronę mocnego (15%) półodkiego? Na jakich wtedy najlepiej drożdżach - coś lubiącego kwas? (Lalvin 71B itd.)?
Miody pitne lubią czarną porzeczkę z dodatkiem wiśni... Jak to jest z winami - czy wino z przewagą wiśni będzie dobre z dodatkiem soku z czarnej porzeczki? Jeżeli tak, to w jakich proporcjach? Ogólnie dość kwaśny nastaw, to iść w stronę mocnego (15%) półodkiego? Na jakich wtedy najlepiej drożdżach - coś lubiącego kwas? (Lalvin 71B itd.)?
Dominik Siedlak (bachus)