Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
Witam serdecznie.
Miody pitne lubią czarną porzeczkę z dodatkiem wiśni... Jak to jest z winami - czy wino z przewagą wiśni będzie dobre z dodatkiem soku z czarnej porzeczki? Jeżeli tak, to w jakich proporcjach? Ogólnie dość kwaśny nastaw, to iść w stronę mocnego (15%) półodkiego? Na jakich wtedy najlepiej drożdżach - coś lubiącego kwas? (Lalvin 71B itd.)?
Dominik Siedlak (bachus)
Liczba postów: 8.544
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
Przy nalewkach, to super połączenie.
Do wina, to
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
No właśnie się zastanawiam, bo bardzo mi smakuje wiśnia z czarną porzeczką - ogólnie przepadam za czarną porzeczką a zastanawiam się, czy nie zepsuje wina wiśniowego.
Dominik Siedlak (bachus)
Liczba postów: 403
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2010
Lokalizacja: Biłgoraj/Paary
Nastrój: Zależy po ilu...
W ubiegłym roku nastawiłem pierwszy raz - 17 litrów (7kg wiśnia i 4,5kg czarna porzeczka) i w tej chwili jeszcze się klaruje. W smaku przeciętne, zalatuje mi za bardzo czarną porzeczką, Blg 4. Spodziewałem się lepszego efektu ale jeszcze czekam z ostateczną oceną bo to w sumie młode wino jeszcze.
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
Hmmm - czyli może jednak mniej soku z czarnej porzeczki? Na 10L np. z pół litra?
Dominik Siedlak (bachus)
Liczba postów: 1.639
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
Pół litra to może być za mało, i z kolei porzeczka może zginąć.
Wziąłbym 1 do 1.5 litra soku z czarnej porzeczki, a cukier zastąpiłbym miodem.
Nastawiłem latem wiśniowe miodem słodzone i teraz żałuję, że tak mało, bo już tylko 2 flaszki zostały
pozdrawiam Jurek
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
Hmmm - to nie wyjdzie wtedy bardzo słaby miód pitny? Takie popłuczyny po piątniaku? ;-) A to wiśniowe miałeś z jakimś dodatkiem innego soku?
Dominik Siedlak (bachus)
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
Samo wiśniowe, jak to mawiał Skrzych, jest jakieś takie... wiśniowe. I zazwyczaj trochę za blade. Czarna porzeczka poprawia nie tylko smak, ale i kolor.
Co do proporcji, to wiele zależy od odmiany wiśni, czy jest intensywna w smaku, czy bardziej wodnista, czy kwaśna mniej czy więcej... Zawsze dodaję czarną porzeczkę do wiśni, i wolę dodać więcej niż mniej, no, ale ja czarną porzeczkę uwielbiam.
Jeśli słodzisz nastaw miodem, to wychodzi wino miodowe...
Liczba postów: 1.639
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
Zaraz tam popłuczyny.
A trójniaka, czy czwórniaka nazywasz popłuczynami po dwójniaku?
Dodatek miodu do wina tylko podnosi jego walory, ale to oczywiście rzecz gustu.
pozdrawiam Jurek
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
Podpuszczam! :-) Jasne, że szlachetniejsze winko.
Dominik Siedlak (bachus)
Liczba postów: 1.639
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
Udało Ci się
pozdrawiam Jurek
Liczba postów: 1.722
Liczba wątków: 41
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Łódź
Wiśnia z czarną porzeczką, jagoda z czarną porzeczką i truskawka z czarną porzeczką, wszystkie 50/50 dają gwarantowanej jakości wina.
Jagoda kamczacka nadaje się na wino, choćby jako dodatek np. przyspieszający klarowanie? Mam jej trzy spore krzaki, z sezonie trudno przejeść jej owoce.
Liczba postów: 1.722
Liczba wątków: 41
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Łódź
Mam na myśli jagodę leśną. Z innymi nie mam doświadczenia.
(07-03-2016, 11:39)GENERAL AIDID napisał(a): Mam na myśli jagodę leśną. Z innymi nie mam doświadczenia.
Wiem, liczę ze może ktoś czynił próby z kamczacką.
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
Na jakich drożdzach proponujecie takie połączenie 1:1 (wiśnia + czarna porzeczka)? Można iść w półsłodkie, nie będzie z tego kompot?
Dominik Siedlak (bachus)
Liczba postów: 1.639
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
Lalvin 71B lub inne kwasożerne.
Porzeczka jednak trochę tego kwasu ma, niestety
pozdrawiam Jurek
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
Dzięki, na wypadek może zmienię źródło. Lalvin 71B jakoś ma problem z moim miodem porzeczkowym, na wypadek już restart szykuję od dwóch dni.
Dominik Siedlak (bachus)
Liczba postów: 1.639
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
Innym dobrym wyjściem będzie kupaż - wtedy masz jeszcze wpływ na efekt finalny
pozdrawiam Jurek
Liczba postów: 345
Liczba wątków: 21
Dołączył: 11 2015
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: :)
No, ale bachus się waha
imperare sibi maximum imperium est
pozdrawiam
Jola
Liczba postów: 1.280
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: z POLSKI
Nastrój: kto pije to żyje
Witam
Ja robię wino z czarnej porzeczki i, 1 trzecia malin dokładka. W tej chwili mam moszcz. Po 6 dniach wyciskam sok, wydaje mi się ze wystarczający termin. Wszystkich owoców miałem 30 kg..
Pozdr.
gynek63
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
A tak jeszcze pytanie... wino z wiśni i z dodatkami czarnej porzeczki piłem ze dwa razy w życiu - głównie półsłodkie (tak mi smakuje). W jakie lepiej uderzać? Owoce mam dość kwaśne. Fermentuję zgodnie z radą na 71B, więc część kwasu drożdże przerobią. Kredą traktować nie chcę, więc chyba też lepiej iść w półsłodkie?
Dominik Siedlak (bachus)
Liczba postów: 555
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2014
Nastrój: bo nastroje
Dodaj tyle cukru aby nie zostało nic po fermentacji, potem próbuj i dosładzaj, a nóż widelec posmakuje Ci wytrawne
Tolerancja jest cechą głupców.
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
Szalona fermentacja, przeniosłem w 18oC... Już widzę, że takie proporcje wiśni i czarnej porzeczki są genialne. Jeszcze nie wiem, czy drożdzę przejedzą wystarczająco dużo kwasu i od tego będzie zależeć, czy zrobię je na deserowe...
Jeszcze jedno - bardzo lubię efekt po dodaniu czipsów dębowych (miody pitne). Jak ma się to do win owocowych? Myślę o dodaniu teraz (na 2-3 tygodnie burzliwej fermentacji) 1g/1L średnio opiekanych amerykańskich. Jak myślicie - nie da to za dużo efektu 'waniliowego'? Przy takiej ilości i krótkim kontakcie wydaje mi się, że nie powinno...
Dominik Siedlak (bachus)
Liczba postów: 1.639
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
Przypomnij ile w końcu dałeś porzeczki?
pozdrawiam Jurek
|