Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka z owocu kiwi
#1
Znalazłem taki przepis i tak się zastanawiam czy to będzie dobre  ;)
Biegłych w temacie proszę o opinie ew. modyfikacje

składniki:
1 kg owocu kiwi
0,7 l alkoholu 60%
1 białe wytrawne wino
100 g cukru trzcinowego
3 cm kory cynamonowej
pół cytryny (pokrojonej w plastry bez pestek)
skórka z połowy cytryny bez albedo

wykonanie:
Wymyte, pokrojone w plasterki razem ze skórą owoce kiwi i cukier wkładamy do słoja. Dodajemy 3 cm kory cynamonowej, połowę pokrojonej w plasterki bez pestek cytryny oraz skórkę z połowy cytryny bez białego albedo. Wszystko zalewamy alkoholem 60% i butelką białego wina wytrawnego.Słój szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na 4 dni. Po okresie 4 dniowej maceracji oddzielamy nalew od owocu i filtrujemy. Wlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu (piwnica) na kolejne 4-5 tygodni.

Nalewka z kiwi maceruje się tylko do 4 dni, gdyż po dłuższej maceracji z nalewki zrobi się gęsta jak kisiel ciecz, nie do przefiltrowania.
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#2
Zrób, będziesz prekursorem i napisz o efektach.

Gdyby faktycznie gęstniała, to możesz dodać 2 - 3 krople Pekto.
Odpowiedz
#3
Dzięki  :brawo:

Właśnie tego oczekiwałem  ;)
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#4
Nalewka z kiwi maceruje się tylko do 4 dni, gdyż po dłuższej maceracji z nalewki zrobi się gęsta jak kisiel ciecz, nie do przefiltrowania.

WOW! Nie wiedziałem , macerowałem miesiąc , przefiltrowałem  a że tu takie problemy - no no . ;)


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#5
(02-06-2016, 16:06)Wacek napisał(a): Nalewka z kiwi maceruje się tylko do 4 dni, gdyż po dłuższej maceracji z nalewki zrobi się gęsta jak kisiel ciecz, nie do przefiltrowania.

WOW! Nie wiedziałem , macerowałem miesiąc , przefiltrowałem  a że tu takie problemy - no no . ;)

No bo to tak działa!
Jeśli nie wiesz, że coś jest nie możliwe do wykonania - po prostu to robisz i już :)

Czy Twoja receptura bardzo odbiega od tego co ja podałem?
Jak wrażenia po testach organoleptycznych?
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#6
Macerat zrobiłem na samych owocach które po odsączeniu zalałem syropem cukrowym . Smak egzotyczny ale rześki i to bez cytryny tyle że zapach kiwowy nieciekawy .
Wacek
ps. wczorajszy krystaliczny roztwór zmętniał
Odpowiedz
#7
(03-06-2016, 05:36)Wacek napisał(a): ps. wczorajszy krystaliczny roztwór zmętniał

Tak samoistnie, czy coś dodałeś i zmętniało?
Odpowiedz
#8
(03-06-2016, 10:40)drajla napisał(a):
(03-06-2016, 05:36)Wacek napisał(a): ps. wczorajszy krystaliczny roztwór zmętniał

Tak samoistnie, czy coś dodałeś i zmętniało?

Nic nie dodawałem a że macerowałem w szczelnie zakręconym słoju to po filtrowaniu coś się utleniło . Ciekaw jestem czy się strąci . :(
Odpowiedz
#9
W takim razie przychodzą mi na myśl trzy rzeczy:
- loch i grawitacja przez miesiąc, dwa, lub
- dodatek 2 kropli Pekto na 1 l nalewki,
- jeżeli nie pomoże, to delikatne zwiększenie mocy.
Odpowiedz
#10
To co na zdjęciu to dopiero nalew ok 70% a pekto dodałem do miazgi gdy zalewałem syropem . W moich nalewkach osady się strącają albo nie i nie wiem od czego to zależy np . w agrestowych to po 2 latach . Kiwi robię pierwszy raz więc ciekawi mnie co dalej .
Odpowiedz
#11
Jeżeli temperatura nalewu i syropu jest pokojowa i wlewasz nalew do uprzednio zlanego syropu, to powinno być klarowne.
Chociaż przy likierach też tak bywa, mimo największej staranności.
Odpowiedz
#12
Dawno temu w odległej Gdańskiej dzielnicy powstała nalewka o nazwie "Klika" której skład - jak nazwa wyraźnie Sick wskazuje - był następujący; - Kiwi, Limonka Kawa. Trunek był półwytrawny o mocy około 30% i - choć wyraźnie różniący się od innych - ni był niczym powalającym ( jak powiedział wczoraj w Opolu Malicki; "d..y nie urywa"). Ot takie sobie na pozbycie się gości. :diabelek:
 Jeżeli twierdzisz że zrobienie czegoś jest niemożliwe, nie przeszkadzaj osobie która to właśnie robi !
    Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne lub powoduje tycie.



Odpowiedz
#13
Po zalaniu owoców syropem cukrowym faktycznie utworzył się kisiel ale dało się go przefiltrować . Filtrowanie nalewu alkoholowego nic nie dało ale już widać ze grawitacja działa . Poczekam aż kisiel w syropie osiądzie żeby klarownym roztworem rozcieńczyć nalew do ok 40% a potem pomyślę o dodatkach - jakiś aromat i smak .


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#14
Syrop cukrowy bardzo ładnie się wyklarował osad dał się przefiltrować więc wlałem część klarownego syropu do mętnego nalewu .


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#15
(18-06-2016, 07:24)Wacek napisał(a): Syrop cukrowy bardzo ładnie się wyklarował osad dał się przefiltrować więc wlałem część klarownego syropu do mętnego nalewu  .
No i co dalej stało się z ta nalewką z kiwi? Bo aż mnie korci by nastawić (jak się jakiś słój i miejsce w szafce zwolni).
Odpowiedz
#16
Co dalej - ano dokwasiłem białym winem ( z mojej winnicy)  dodałem nalew na skórki cytryny ( stał już kilka lat ) a że był bez zapachu dodałem nalew na świeżą trawę cytrynową  i  odstawiłem do piwnicy . Miała tam stać rok ale na usilną i kilkakrotnie ponawianą prośbę pań  wyciągnąłem do degustacji . Wzbudziła wręcz entuzjazm ( mnie  też smakowała ) i kazano mi ją przygotować na święta bo jak to bywa w młodych nalewkach coś się wytrąciło .  Wczoraj przefiltrowałem  wiec jest lekko mętna ale do świąt będzie kryształ .  Panie już zapowiedziały że będą pilnować promocji kiwi  ( było po 1,90 zł )  i mam mieć wolny gąsiorek min. 10l .


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#17
hej Wacek, nie wiem czy tu jeszcze zaglądasz, albo wszyscy którzy robiliście nalewkę z kiwi!

Może ktoś podać precyzyjny przepis nalewki kiwi która mu się udała, i wyszła dobra/bardzo dobra i poleca? Wacek pisał do dokwaszaniu białym winem, dodawaniu nalewu ze skórki cytrynowej i świeżej trawy cytrynowej. Są to "składniki" (szczególnie te cytrynowe) trudno dostępne dla amatora, nie ma też proporcji. Jeżeli ktoś może pomóc to będę wdzięczny.
Odpowiedz
#18
Zaglądam często ale pisać nie mam o czym . Przepis masz na początku - ja tylko eksperymentowałem ale białe wino i nalew na skórki cytryny polecam - ja dałem nalew na trawę cytrynową bo akurat miałem . ;)
Odpowiedz
#19
Czy mini-kiwi nadaje się na nalewkę ? Przed kilku laty kupiłem sadzonki Cytryniec chiński Sadova No1  ale wyrosło kiwi i mam mieć owoce .


Załączone pliki Miniatury
       



Skocz do: