• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Cydr-kilka pytań

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Cydr-kilka pytań
Łapovsky Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 2
Dołączył: 05 2016
Lokalizacja: Żywiec
#1
28-05-2016, 12:38
Witam mam kilka pytań odnośnie cydru  :

~ Co jest łatwiejsze do zrobienia dla początkującego, cydr czy wino ? 
~ Czy cydr można butelkować tak jak wino tzn do tych samych butelek i zakorkować ?
~ Jakie drożdże do cydru i jaki jest mniej więcej czas od nastawienia do butelkowania ?
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#2
28-05-2016, 13:39
Ja sie na cydrach nie znam, nigdy nie pilem kupnego. Raz (2 miesiące temu) zrobiłem cydr z soku jabłkowego w kartoniku. Dalem drożdże winne, na 2 litry soku chyba 4 łyżeczki cukru. Po 2 tygodniach przelałem go do butelek po szampanie.Wcześniej fermentował w 2 litrowej butelce z rurka.
Butelki po szampanie nie zatykałem do końca tylko do polowy, kilka razy lekko wystrzeliły zanim się wszystko uspokoiło. Po tygodniu wszystko się uspokoiło, a po kolejnych dwóch-trzech tygodniach cydr wypiłem bez uszczerbku na zdrowiu. Byl półwytrawny, klarowny, dobrze gasił pragnienie. Przypominał szampan. 2 litry kosztowały mnie jakieś 3,30 pln.
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#3
28-05-2016, 14:49
Jeśli przestrzega się zasad to równie łatwo jest zrobić jedno i drugie.
Cydr lepiej butelkowac jak piwo, butelki z kapslem lub takie jak po piwie grolsch.
Drożdże do cydrow można kupić w każdym sklepie internetowym (albo takie które maja jak najniższa tolerancję na alkohol).
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#4
28-05-2016, 16:44
Cydr zrobisz o wiele szybciej..
Odpowiedz
Pilot353 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 51
Liczba wątków: 0
Dołączył: 03 2016
Lokalizacja: 1406556
#5
28-05-2016, 17:32
1 - tak ,cydr jest łatwiejszy co nie oznacza że można olewać przygotowanie. Czystość, czystość i jeszcze raz czystość czyli sterylizacja
2 - nie ma znaczenia, czy butelki kapslowane, korkowane czy tzw od szampana. Twój Cydr, Twoje butelki
3 - Drożdże. Są drożdże do cydru wytrawnego, czyli przerobią cały cukier. półsłodkiego, czyli coś cukru zostanie dla smaka, można dodać inne drożdże np winne tu po zakończeniu fermentacji będziesz musiał dosłodzić cukrem, który nie reaguje na drożdże np ksylitol lub pić wytrawny cydr. Na upały mam wytrawny i mi podchodzi, następny dosłodzę ksylitolem do 4, może 5 BLG. Lubelski, kupny miał 7 BLG. Czas? Hm. Tydzień fermentacja burzliwa, zlanie znad osadu i tydzień fermentacja cicha. Są też i takie osoby, które nie zlewają cydru znad osadu a po dwóch, trzech tygodniach od razu butelkują. Cicha może również oznaczać klarowanie, w rurce nie bulgnie ani razu, gdyby bulgało to cichą można przedłużyć i do dwóch tygodni. Potem butelkowanie z dodatkiem cukru na CO2 i znowu kilka tygodni czekania. Im dłużej tym lepiej. To tak w skrócie od laika, który ma dopiero drugi cydr wstawiony.
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#6
28-05-2016, 17:51
@Pilot353 - z drożdżami do cydru wytrawnego czy słodkiego daj sobie spokój, marketing, słodycz daje przede wszystkim, dospładzacz (np. ksylitol).
Jeżeli chodzi o butelki to masz racje, ja zalecam podane wczesniej przeze mnie butelki ze wzgledu na łatwość operowania nimi.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Pilot353 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 51
Liczba wątków: 0
Dołączył: 03 2016
Lokalizacja: 1406556
#7
28-05-2016, 17:57
Ha ha, dokładnie. Mój ostatni cydr. Drożdże do cydru a jak by inaczej, półsłodkiego bo jak by inaczej. Biorę kubek, wlewam 100ml wody gorącej i nim się obejrzałem i pomyślałem to drożdże już wylądowały w wodzie. I zonk. A temperatura!!!! Termometr i zaczyn zlew. Przegląd zapasów i jedyne drożdże jakie znalazłem to gorzelnicze. Dziś BLG mam 0. Ksylitol sobie poradzi. Pisząc o drożdżach chciałem tylko zaznaczyć że takie są i wołając w sklepie że chcemy drożdże do cydru usłyszymy pytanie czy do wytrawnego czy półsłodkiego. Starzy wyjadacze wiedzą a młodsi wpadają w pułapki pytaniowe w sklepie.
Szukaj
Odpowiedz
_Krzysztof_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 466
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: kuj-pom
#8
28-05-2016, 18:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2016, 18:34 przez _Krzysztof_.)
Czyli do cydru nie używamy cukru, ewentualnie nw końcowej fazie przed butelkowaniem na CO2.
Jak wychodzi z soku z sokowirówki? Zapewne z kartonikowego nie ma tyle osadu a ten z sokowirówki pewnie ma 1/4 osadu.
Do jakiego % dochodzą dedykowane drożdże do cydru?

Czy temperatura fermentacji ok 32st może zaszkodzić?
Szukaj
Odpowiedz
Pilot353 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 51
Liczba wątków: 0
Dołączył: 03 2016
Lokalizacja: 1406556
#9
28-05-2016, 19:11
Zacznę od końca. Przy 32 stopniach mogą stać drożdże czyli doopa z cydru. Jaka moc? Intuicja podpowiada mi że zbliżona do piwa 5V. Na pierwsze pytanie może bardziej doświadczeni odpowiedzą. Ja napiszę co myślę. Używając drożdży do cydru czy piwa producent chyba wziął pod uwagę że przy 5% drożdże powinny paść a jak nie padną? Dosłodzisz cydr cukrem, zabutelkujesz a procesu fermentacji nie zatrzymasz i granaty, czyli wybuchające butelki w piwnicy czy też w domu gotowe. Myślę że najbezpieczniej jest dosładzać cukrami ewentualnie słodzikami nie podlegającymi fermentacji z drożdżami. TZN do smaku dosładzamy np ksylitolem, dodajemy cukru 4g na 05l butelkę celem wytworzenia CO2. Co do osadów. Hm. Pierwszy cydr zrobiłem z kartonikowego świeżo tłoczonego mętnego i taki mętny trafił do butelek. Czy mi to przeszkadza? Nie. Drugi mam zrobiony z kartonikowego ale z soku 100% czyli mieszanka sok woda za to klarowny. Czy dobrze czy źle, nie wiem, czas pokarze gdy już go zabutelkuję ale też aż tak wielkiej uwagi do klarowności nie będę przykładał, nie mam produkcji masowej żebym musiał to kilka razy filtrować celem sprzedaży, mi to ma smakować :) Nie będę tez polemizował na temat, który cydr najlepszy, myślę że najlepsze będą świeże owoce i przez swoją własną osobę wyciśnięty sok. Nawet ten z kartoników 3 czy 5l jest sokiem pasteryzowanym a co świeże to świeże i bez znaczenia czy jest to cydr czy też wino. Jeżeli się mylę to z chęcią przyjmę słowa krytyczne od starszych kolegów. Dodam tylko że kiedyś A Rosiewicz śpiewał że najgorszy interes jest lepszy od najlepszej pracy tak i najgorszy ale za to własny cydr będzie lepszy od najlepszego sklepowego produktu.
Szukaj
Odpowiedz
Czikus24 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2016
Lokalizacja: Bytom
#10
03-06-2016, 18:04
Witam otóż zacząłem robić cydr i po 5 dniach gdy przestało bulgotac zacząłem rozlewac i zapach straszny że tak powiem jak wymiociny Czy tak ma być Pomocy!!!
"Cydr robiony z soku jabłkowego drożdże winiarskie + pozywka" Tak ma być ?
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.883
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#11
03-06-2016, 18:08
Nie powinien śmierdzieć.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#12
03-06-2016, 19:37
Moze ta pożywka?
Odpowiedz
Czikus24 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2016
Lokalizacja: Bytom
#13
03-06-2016, 19:41
Nie wiem szczerze mówiąc robie pierwszy raz ale dokładnie przestudiowalem co i jak
Zostawię na tydzień bo przelałem do butelek i zobaczę
Szukaj
Odpowiedz
Czikus24 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2016
Lokalizacja: Bytom
#14
04-06-2016, 09:20
Mam pytanie czy jeżeli zacząłem nagazowywac
Cydr to czy po jednej nocy mogę go jeszcze raz przecedzić ? Z góry dzięki
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#15
04-06-2016, 10:28
Możesz, tylko że przy okazji przecedzania go odgazujesz..
Odpowiedz
Czikus24 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2016
Lokalizacja: Bytom
#16
04-06-2016, 10:31
Właśnie przecedzilem tylko nie wiem dlaczego taki metny
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#17
04-06-2016, 11:13
Ciekawe po co do cydru dodaje się pożywkę ? :)
Na etapie fermentacji może śmierdzieć różnie, nawet zgniłymi jajami, zwłaszcza jak daje się dużo pożywki i drożdże produkujące związki siarki.

(04-06-2016, 10:31)Czikus24 napisał(a): Właśnie przecedzilem tylko nie wiem dlaczego taki metny

A jaki ma być po 5 dniach ?
Przestał fermentować to rozlewasz do butelek, masz mętny i nie narzekasz albo czekasz kilka dni aż się trochę wyklaruje i dopiero rozlewasz.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#18
04-06-2016, 11:15
Sok który użyłeś do cydru był klarowny czy mętny?
Odpowiedz
Czikus24 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2016
Lokalizacja: Bytom
#19
04-06-2016, 12:17
Klarowny raczej "Riviva"
Szukaj
Odpowiedz
_Krzysztof_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 466
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: kuj-pom
#20
04-06-2016, 19:59
Sok z sokowirówki czekać jak się ustoi i lekko opadną męty a następnie zlać znad osadu i fermentować czy bezpośrednio tak jak z sokowirówki z pianą do fermentatora i fermentować.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#21
04-06-2016, 20:55
(04-06-2016, 11:15)Zibi napisał(a): Sok który użyłeś do cydru był klarowny czy mętny?

A jakie to ma znaczenie po 5 dniach fermentacji ?
(04-06-2016, 19:59)_Krzysztof_ napisał(a): Sok z sokowirówki czekać jak się ustoi i lekko opadną męty a następnie zlać znad osadu i fermentować czy bezpośrednio tak jak z sokowirówki z pianą do fermentatora i fermentować.


Poczekać. Na dole osad , na górze piana, zebrać tylko tą warstwę pośrodku.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
_Krzysztof_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 466
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: kuj-pom
#22
08-06-2016, 22:51
Blg soku odczytane to 16. Do ilu powinno spaść co bym wiedział że cukier został całkowicie przerobiony?
Szukaj
Odpowiedz
darboch Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 248
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2015
Lokalizacja: Zabrze
#23
09-06-2016, 19:05
Do zera
Darek
Szukaj
Odpowiedz
_Krzysztof_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 466
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: kuj-pom
#24
09-06-2016, 20:05
(09-06-2016, 19:05)darboch napisał(a): Do zera

Do 0 czy -4 tak jak jest przy winie u mnie ostatnio?
Szukaj
Odpowiedz
darboch Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 248
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2015
Lokalizacja: Zabrze
#25
10-06-2016, 06:08
Jak mam zero to zaczynam fazę butelkowania.
Darek
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Cydr-kilka pytań


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 15-05-2025, 01:43 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa