Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polska Norma
#1
Witam,

Na stronie www.krwim.pl znalazłem polskie normy na wina i miody.
Czy ktos z Was czytał te te dokumenty?
Ciekawi mnie co jest tam napisane.
Ostatnio sciągnąłem rozporządzenie MRiRW z dnia 4 lutego 2003 r. w sprawie między innymi wymagań organoleptycznych winek i miodków.
I teraz własciwe pytanie:
Czy normy zawierają więcej informacji i czy warto je znac?
Pozdrawiam
Mario
Odpowiedz
#2
a mi strona się nie otwiera:(
Odpowiedz
#3
Mi też się nie otwierała...
Ale na pewno działa ten adres:
http://sitspoz.pl/krwim.html

/sasza
Odpowiedz
#4
Szkoda, że ze 102 osób nikt nie czytał tych norm

Pozdrawiam
Odpowiedz
#5
Nie czytał bo nie wszystkich to interesuje. Mnie osobiscie nie interesuje, bo przy wyrobie wina domowego na nic mi się nie przyda. A w momencie zakupu i tak nie jestem w stanie zrobic analizy czy dany produkt trzyma się norm. Tak więc dla mnie to strata czasu, ktorego i tak mam za mało
Niech się przejmują normami producenci, którzy sprzedają swoje wyroby w sklepach.
To mniej więcej tak samo jakbys chciał zainteresowac społeczeństwo normami wędlin, serów, czy czekolady. Wszak każdy spożywa, niektórzy robią, ale nikogo to nie interesuje
Odpowiedz
#6
tiaaak , normy sa malo interesujaco lektura ;-))
zwlaszcza jesli ich obowiazywanie jest "niekonieczne';)
..... bywaja uzyteczne, szczegolnie jesli ktos ma klopoty z zasypianiem.
A wlasciwie Mario to co chciales w nich znalezc ?:o
Odpowiedz
#7
Witam,

niechciałem nikogo urazic tym pytaniem.

Zapytałem o normy, ponieważ kiedys JM wspominał o normach na miód i tak sobie pomyslałem, że może ktos tak z "czystej" ciekawosci je przeczytał.

Kłopotów z zasypianiem nie mam;)

Pozdrawiam
Odpowiedz
#8
to o zasypianiu to sobie bylo powiedziane, w przestrzen netowa...

Mario, jesli Cie to ciekawi to w normach okreslone sa roznorakie parametry jakie powinny spelniac wina i miody, ktrore wprowadza sie do obrotu handlowego. Poniewaz sa to akty prawne juz nieobowiazujace wiec mam gdzies schowane bardzo gleboko, sama nie wiem gdzie.
Oprocz parametrow jakosciowych w normach znajduje sie metodyka wykonywania oznaczen np. zawartosci alkoholu, kwasowosci itd. Albo jak sie pobiera proby do badan fizyko-chemicznych.
Przy domowym wyrobie nie ma co ogladac sie na normy, tym niemniej moga czesem przyniesc jakas wskazowke np. jesli w normie poziom SO2 okreslonydo 200mg/l to mozna wywnioskowac ze nie nalezy sypac pirosiarczynu do 10 litrow wina wiecej niz 3,8g.
Niestety jezyk jakim sa napisane normy moze zniechecic nawet zagorzalych zapalencow. :tak:

pozdrowienia i milego studiowania :spoko:
Odpowiedz
#9
Bardzo Pani dziękuje za odpowiedź ;)

Serdecznie pozdrawiam

Mario


Skocz do: