• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Kilka pytań odnośnie pierwszego nastawu

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Kilka pytań odnośnie pierwszego nastawu
mojpierwszycydr Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2016
Lokalizacja: localhost
#1
11-06-2016, 10:52
Dzień dobry

w środę rozpocząłem swoją przygodę z alkoholem domowym. Postanowiłem zrobić cydr z kartonika (sok riviva z biedronki). Poszło 20 l soku, 5 g drożdży do cydru słodkiego i półsłodkiego (http://piwoszarnia.pl/user/images/142524...dkiego.jpg), pożywka 5 g bodajże i syrop cukrowy (0,7 kg cukru w litrze wody). No i mam kilka pytań odnośnie tego nastawu:
1. Dziś jest czwarty dzień, czy powinny być już jakieś zmiany w nastawie widoczne gołym okiem? Póki co to mam takie kropki http://i.imgur.com/Gle5Jn0.jpg
2. Zapomniałem zmierzyć pierwszego dnia poziomu cukru. W czwartek i dziś było 10 blg, dobrze?
3. Wszystko dobrze z rurką? :> http://i.imgur.com/ftQVOwJ.jpg 

Wielkie dzięki za pomoc. 

Pozdrawiam.
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#2
11-06-2016, 11:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2016, 11:22 przez krzysztof1970.)
Obawiam się, że fermentacja w ogóle nie ruszyła. Kup szybko drożdże aktywne winiarskie. Najlepiej do win białych ale jak nie ma to obojętnie jakie. Przygotuj je zgodnie z instrukcją. Utrzymywanie dłużej takie stanu grozi "skiśnięciem" nastawu.
Krzysztof




Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#3
11-06-2016, 12:04
Te plamki budzą niepokój..
Odpowiedz
mojpierwszycydr Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2016
Lokalizacja: localhost
#4
11-06-2016, 12:41
(11-06-2016, 11:21)krzysztof1970 napisał(a): Obawiam się, że fermentacja w ogóle nie ruszyła. Kup szybko drożdże aktywne winiarskie. Najlepiej do win białych ale jak nie ma to obojętnie jakie. Przygotuj je zgodnie z instrukcją. Utrzymywanie dłużej takie stanu grozi "skiśnięciem" nastawu.

To co zrobić teraz? Mam jeszcze kilka paczek drożdży (mam jedną taką samą). Dodać jeszcze drożdży samych czy z pożywką? Do tego pewnie syrop cukrowy? Ile?
Szukaj
Odpowiedz
grzechu Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.478
Liczba wątków: 8
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Miejscowość położona 16 km na NE od Stargardu
Nastrój: Dużo zależy od danego momentu. Nie można mieć przecież cały czas tego samego nastroju. Chociaż ludzie się starają.
#5
11-06-2016, 12:51
Dodaj drożdże i zobacz co się stanie.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#6
11-06-2016, 12:57
A tak z ciekawości to w jaki sposób dodawałes drożdże, zgodnie z instrukcja na opakowaniu czy tak siup do fermentora.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
mojpierwszycydr Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2016
Lokalizacja: localhost
#7
11-06-2016, 13:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2016, 13:16 przez mojpierwszycydr. Powód edycji: zapomniałem o czymś. )
(11-06-2016, 12:51)grzechu napisał(a): Dodaj drożdże i zobacz co się stanie.
A co powinno się stać jak dodam drożdże? Nie zaszkodzi to nastawowi?  Same drożdże czy z pożywką?
Cytat:A tak z ciekawości to w jaki sposób dodawałes drożdże, zgodnie z instrukcja na opakowaniu czy tak siup do fermentora.
Tak jak na opakowaniu.

// W ogóle fermentacja ruszyła skoro są te kropki?
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#8
11-06-2016, 15:52
Te kropki narazie nie wiadomo o czym świadczą, ale dodać drożdże trzeba jak najszybciej aktywne uwodnione.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
mojpierwszycydr Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2016
Lokalizacja: localhost
#9
11-06-2016, 15:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2016, 14:20 przez drajla. Powód edycji: Połączyłem posty. )
(11-06-2016, 15:52)lech.kuba napisał(a): Te kropki narazie nie wiadomo o czym świadczą, ale dodać drożdże trzeba jak najszybciej aktywne uwodnione.

Właśnie zrobiłem matkę drożdżową, teraz tylko czekać. Możliwe, że te kropki to od soku bo ten sok po otwarciu należy wypić w ciągu czterech dni. Ale sam sok się nie skwasił, nie śmierdzi ani nie smakuje źle.

Przepraszam, że nie edytuje ale chcę żeby ktoś zobaczył ten post. ;) Zrobiłem matkę drożdżową i ona też nie ruszyła. Ja coś źle robię czy to wina drożdży?
Szukaj
Odpowiedz
grzechu Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.478
Liczba wątków: 8
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Miejscowość położona 16 km na NE od Stargardu
Nastrój: Dużo zależy od danego momentu. Nie można mieć przecież cały czas tego samego nastroju. Chociaż ludzie się starają.
#10
12-06-2016, 11:19
Wystarczy skopiować poprzedni post, wkleić do nowego, nowy wysłać, stary usunąć.

Napisz jakie teraz dałeś drożdże i przepisz opis przygotowania.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Szukaj
Odpowiedz
mojpierwszycydr Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2016
Lokalizacja: localhost
#11
12-06-2016, 11:26
4 łyżki cukru (20g?)
300 ml przegotowanej wody
250 ml soku
5g drożdzy (te same co wcześniej uzyte do nastawu) http://browin.pl/pub/thumbs/pub-uploads-...0-1000.png
10 g pożywki http://browin.pl/pub/thumbs/pub-uploads-...0-1000.png
zmieszałem, potrząsnąłem zakryłem korkiem z waty i tak sobie stało przy lodówce przez jakieś 18h?
Szukaj
Odpowiedz
grzechu Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.478
Liczba wątków: 8
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Miejscowość położona 16 km na NE od Stargardu
Nastrój: Dużo zależy od danego momentu. Nie można mieć przecież cały czas tego samego nastroju. Chociaż ludzie się starają.
#12
12-06-2016, 11:28
Ja bym dodał po maks. pół godziny.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#13
12-06-2016, 13:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2016, 13:13 przez lech.kuba.)
(12-06-2016, 11:26)mojpierwszycydr napisał(a): 4 łyżki cukru (20g?)
300 ml przegotowanej wody
250 ml soku
5g drożdzy (te same co wcześniej uzyte do nastawu) http://browin.pl/pub/thumbs/pub-uploads-...0-1000.png

Czyli nie postępowałes zgodnie z instrukcja na opakowaniu drozdzy, bo na Twojej fotce widać zupełnie co innego niż to co Ty zrobiles.

Ta pożywka DAP jest dodawana dopiero jak drożdże pracują, drożdże uwadnia się bez pożywki, czasami dodaje się pożywkę Kombi lub Activit ale tylko szczypte.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.420
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#14
12-06-2016, 14:13
Instrukcja podana jak na tacy . Czytać nie potrafisz czy co ?
Za dużo płynu i 10 g pożywki nie pozwolą drożdżom przeżyć.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
mojpierwszycydr Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2016
Lokalizacja: localhost
#15
12-06-2016, 14:30
(12-06-2016, 13:07)lech.kuba napisał(a):
(12-06-2016, 11:26)mojpierwszycydr napisał(a): 4 łyżki cukru (20g?)
300 ml przegotowanej wody
250 ml soku
5g drożdzy (te same co wcześniej uzyte do nastawu) http://browin.pl/pub/thumbs/pub-uploads-...0-1000.png

Czyli nie postępowałes zgodnie z instrukcja na opakowaniu drozdzy, bo na Twojej fotce widać zupełnie co innego niż to co Ty zrobiles.

Ta pożywka DAP jest dodawana dopiero jak drożdże pracują, drożdże uwadnia się bez pożywki, czasami dodaje się pożywkę Kombi lub Activit ale tylko szczypte.
No tylko, że taki zabieg zastosowałem do matki a nie do nastawu. No ale już wiem co (kto) mi zepsuł nastaw. ;)
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.420
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#16
12-06-2016, 14:35
Z tych drożdży nie robi się żadnych matek. Trzeba je tylko uwodnić w sposób podany na opakowaniu. MD (matka drożdżowa) robi się z drożdży na suszu jabłkowym.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
_Krzysztof_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 466
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: kuj-pom
#17
12-06-2016, 14:38
Ja używałem takie drożdże jak ty tylko do wytrawnych. Nie dawałem pożywki i pracują już 5 dzień i nie widać końca.
Woda jaką temperaturę miała?
I po co syrop cukrowy?
Szukaj
Odpowiedz
mojpierwszycydr Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2016
Lokalizacja: localhost
#18
13-06-2016, 09:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-06-2016, 10:05 przez mojpierwszycydr. Powód edycji: link padl )
(12-06-2016, 14:35)TEQUILA napisał(a): Z tych drożdży nie robi się żadnych matek. Trzeba je tylko uwodnić w sposób podany na opakowaniu. MD (matka drożdżowa) robi się z drożdży na suszu jabłkowym.

Wiem ale jako, że pierwsze wg instrukcji nie ruszyły to myślałem, że matka drożdżowa ruszy. ;;)

Cytat:Ja używałem takie drożdże jak ty tylko do wytrawnych. Nie dawałem pożywki i pracują już 5 dzień i nie widać końca.
Woda jaką temperaturę miała?
I po co syrop cukrowy?
Woda która? Przy drożdżach? Ok 25*C Syrop bo drożdże strong wymagały 18 blg a wcześniejsze to dodałem z innego przepisu (tak, głupie to było.)

A teraz najważniejsze: nastaw ruszył ale po trzeciej porcji drożdży.
 
Dodałem te drożdże (http://art-win.pl/sklep/75-thickbox_defa...strong.jpg) i ruszyło po 12 godzinach. No i teraz jest problem bo:
 
a) mam ponad 25 l nastawu i za bardzo drożdże nie mają miejsca by pracować. http://imgur.com/ztFwQOt http://imgur.com/2VOi83U Upuścić kranikiem trochę? Z 2 litry czy co? Musiałem dodać trochę syropu cukrowego (z 3l wody poszło) do 18 blg do tych drożdży.
b) w nastawie jest 15g drożdży i 30 g pożywki (i nie wiem które drożdże pracują a które nie). Zresztą pewnie po fermentacji cydr będzie "walił" drożdżami? Jak zneutralizować ten zapach?
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.420
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#19
14-06-2016, 15:08
(13-06-2016, 09:56)mojpierwszycydr napisał(a): .... Musiałem dodać trochę syropu cukrowego (z 3l wody poszło) do 18 blg do tych drożdży..........Zresztą pewnie po fermentacji cydr będzie "walił" drożdżami?

Jak masz 18 blg to się nie musisz już martwić czy CYDR będzie walił drożdżami :)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
mojpierwszycydr Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2016
Lokalizacja: localhost
#20
14-06-2016, 16:40
(14-06-2016, 15:08)TEQUILA napisał(a):
(13-06-2016, 09:56)mojpierwszycydr napisał(a): .... Musiałem dodać trochę syropu cukrowego (z 3l wody poszło) do 18 blg do tych drożdży..........Zresztą pewnie po fermentacji cydr będzie "walił" drożdżami?

Jak masz 18 blg to się nie musisz już martwić czy CYDR będzie walił drożdżami :)

To jest ironia czy nie? Jestem zielony w tych sprawach i nie wiem jak to odbierać. ;;)  To znaczy, że drożdże przepracują ten cukier i będzie CYDR? xD Ktoś mi pisał, że drożdże usuną poprzednie drożdże same.
Szukaj
Odpowiedz
grzechu Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.478
Liczba wątków: 8
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Miejscowość położona 16 km na NE od Stargardu
Nastrój: Dużo zależy od danego momentu. Nie można mieć przecież cały czas tego samego nastroju. Chociaż ludzie się starają.
#21
14-06-2016, 16:49
Nie martw się o cydr.
Zastanawiam się nad twoim nickiem. MojPIERWSZYcydr. Do każdego nastawu będziesz zakładał nowe konto? Pytam z ciekawości.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.420
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#22
14-06-2016, 17:06
(14-06-2016, 16:40)mojpierwszycydr napisał(a):
(14-06-2016, 15:08)TEQUILA napisał(a):
(13-06-2016, 09:56)mojpierwszycydr napisał(a): .... Musiałem dodać trochę syropu cukrowego (z 3l wody poszło) do 18 blg do tych drożdży..........Zresztą pewnie po fermentacji cydr będzie "walił" drożdżami?

Jak masz 18 blg to się nie musisz już martwić czy CYDR będzie walił drożdżami :)

To jest ironia czy nie? Jestem zielony w tych sprawach i nie wiem jak to odbierać. ;;)  To znaczy, że drożdże przepracują ten cukier i będzie CYDR? xD Ktoś mi pisał, że drożdże usuną poprzednie drożdże same.

Z 18 blg drożdże zrobią ponad 10% alkoholu a to już wykracza grubo ponad definicję cydru.
Będziesz miał wino jabłkowe. Cydr robi się z samego soku bez dodatku wody i cukru.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
mojpierwszycydr Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2016
Lokalizacja: localhost
#23
14-06-2016, 21:25
(14-06-2016, 16:49)grzechu napisał(a): Nie martw się o cydr.  
Zastanawiam się nad twoim nickiem. MojPIERWSZYcydr. Do każdego nastawu będziesz zakładał nowe konto? Pytam z ciekawości.

Nie, pierwszy pomysł jaki mi przyszedł przy zakładaniu konta na login. ;)
Cytat:Z 18 blg drożdże zrobią ponad 10% alkoholu a to już wykracza grubo ponad definicję cydru.

Będziesz miał wino jabłkowe. Cydr robi się z samego soku bez dodatku wody i cukru.
No chyba wino będzie jednak. ::D W takim bądź razie czemu na tych drożdżach strong jest napisane aby nastaw miał ok 18 blg? Powaliłem w sumie w przepisach bo dodawać to polecali cukier ale do soku z wyciskanych jabłek a nie soku z kartonu.  No cóż zobaczymy co wyjdzie. Po fermentacji jak będę rozlewał do butelek to dodawać cukier, tak?
Szukaj
Odpowiedz
grzechu Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.478
Liczba wątków: 8
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Miejscowość położona 16 km na NE od Stargardu
Nastrój: Dużo zależy od danego momentu. Nie można mieć przecież cały czas tego samego nastroju. Chociaż ludzie się starają.
#24
14-06-2016, 21:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2016, 21:32 przez grzechu.)
Możesz jeszcze jakoś zmienić login(do dwudziestu postów).

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#25
05-07-2016, 20:20
Te białe kropki to zapowiedź, nalotu pleśni. Jedyne, białe kropki, które jak widzę, powodują u mnie micro zawał serca. Zostawiłeś chyba, za dużo wolnego miejsca.
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Kilka pytań odnośnie pierwszego nastawu


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 07:02 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa