01-07-2016, 13:34
Mam problem z otwarciem nagazowanego cydru, zamkniętego w butelkach po piwie z hermetycznym zamknięciem. Po otwarciu cały cydr wylatuje z butelek. Ktos ma jakąś rade jak to otworzyć?
Technika otwierania nagazowanego cydru
|
01-07-2016, 13:34
Mam problem z otwarciem nagazowanego cydru, zamkniętego w butelkach po piwie z hermetycznym zamknięciem. Po otwarciu cały cydr wylatuje z butelek. Ktos ma jakąś rade jak to otworzyć?
01-07-2016, 14:06
Mocno schłodzić i pochylić butelkę przy otwieraniu na 45 stopni.
Można jeszcze szyjkę przykryć czystym kuchennym ręcznikiem.
01-07-2016, 15:14
Cydr prawdopodobnie jest przegazowany. Zrób jak radzi drajla. Na przyszłość zlewaj cydr który do końca przefermentował cukier (Blg 0 lub wartości ujemnej) oraz nie przekraczaj dawki cukru do refermentacji powyżej 4 g/0,5 litra.
PS Proponuję byś cydr dość szybko spożył. Obawiam się byś nie wyprodukował ręcznych granatów ![]()
01-07-2016, 15:18
Nie nie na pewno nie jest przegazowany, cukru jest nawet trochę mniej niż 4 g
Dakos - skoro nie przegazowany to co go wypycha z tej butelki tak gwałtownie?
Butelkowałeś niedofermentowany i resztki tego niedofermentowanego cukru z cydru plus ten co wsypałeś dały zbyt duże nagazowanie i tyle.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz) Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
01-07-2016, 15:36
Chyba że jeszcze wlewałeś pod korek.
01-07-2016, 16:36
Innej możliwości nie ma. Musisz przeanalizować co się stało by na przyszłość nie popełnić tego samego błędu
![]()
01-07-2016, 17:55
Otwierałem 3 butelki podanym sposobem, było troszke piany, ale wybuchu nie było
![]()
05-07-2016, 19:59
(01-07-2016, 17:55)dakos napisał(a): Otwierałem 3 butelki podanym sposobem, było troszke piany, ale wybuchu nie było Jakbyś mógł opisać dokładnie proces: W stylu, ile zostawiłeś, wolnego miejsca, Czy cydr się pienił podczas dodawania cukru ? BLG ? Jak go trzymałeś, ile czasu w jakich temperaturach ? Oczywiście masz na myśli butelki ala Grosch ? Pozdrawiam
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 http://twitter.com/neuroup http://instagram.com/neuroup |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|