• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Technika otwierania nagazowanego cydru

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Technika otwierania nagazowanego cydru
dakos Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 106
Liczba wątków: 19
Dołączył: 08 2015
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
#1
01-07-2016, 13:34
Mam problem z otwarciem nagazowanego cydru, zamkniętego w butelkach po piwie z hermetycznym zamknięciem. Po otwarciu cały cydr wylatuje z butelek. Ktos ma jakąś rade jak to otworzyć?
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#2
01-07-2016, 14:06
Mocno schłodzić i pochylić butelkę przy otwieraniu na 45 stopni.
Można jeszcze szyjkę przykryć czystym kuchennym ręcznikiem.
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.259
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#3
01-07-2016, 15:14
Cydr prawdopodobnie jest przegazowany. Zrób jak radzi drajla. Na przyszłość zlewaj cydr który do końca przefermentował cukier (Blg 0 lub wartości ujemnej) oraz nie przekraczaj dawki cukru do refermentacji powyżej 4 g/0,5 litra.
PS Proponuję byś cydr dość szybko spożył. Obawiam się byś nie wyprodukował ręcznych granatów :szampan:
Krzysztof




Szukaj
Odpowiedz
dakos Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 106
Liczba wątków: 19
Dołączył: 08 2015
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
#4
01-07-2016, 15:18
Nie nie na pewno nie jest przegazowany, cukru jest nawet trochę mniej niż 4 g
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#5
01-07-2016, 15:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-07-2016, 15:32 przez tata1959.)
Dakos - skoro nie przegazowany to co go wypycha z tej butelki tak gwałtownie?
Butelkowałeś niedofermentowany i resztki tego niedofermentowanego cukru z cydru plus ten co wsypałeś dały zbyt duże nagazowanie i tyle.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
Szukaj
Odpowiedz
_Krzysztof_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 466
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: kuj-pom
#6
01-07-2016, 15:36
Chyba że jeszcze wlewałeś pod korek.
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.259
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#7
01-07-2016, 16:36
Innej możliwości nie ma. Musisz przeanalizować co się stało by na przyszłość nie popełnić tego samego błędu:)
Krzysztof




Szukaj
Odpowiedz
dakos Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 106
Liczba wątków: 19
Dołączył: 08 2015
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
#8
01-07-2016, 17:55
Otwierałem 3 butelki podanym sposobem, było troszke piany, ale wybuchu nie było :)
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#9
05-07-2016, 19:59
(01-07-2016, 17:55)dakos napisał(a): Otwierałem 3 butelki podanym sposobem, było troszke piany, ale wybuchu nie było :)

Jakbyś mógł opisać dokładnie proces:
W stylu, ile zostawiłeś, wolnego miejsca,
Czy cydr się pienił podczas dodawania cukru ? 
BLG ? 
Jak go trzymałeś, ile czasu w jakich temperaturach  ?
Oczywiście masz na myśli butelki ala Grosch ? 

Pozdrawiam
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Technika otwierania nagazowanego cydru


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 15-11-2025, 22:51 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa