• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Owocowe v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 12 Dalej »

Mocne nalewki

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Mocne nalewki
mati_rybnik Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
04-07-2016, 18:28
Witam.

Zarejestrowałem się wczoraj na forum. Od dawna je obserwuję i witam wszystkich użytkowników ;; Do tej pory sobie co jakiś czas kupowałem "łiskacza" i sobie leżą i czekają na razie ::P tak wiem że za 20 lat 15 letnia nadal będzie 15 letnią ::P hehe Trochę się uzbierało Jacka i sporo Szkockiej.

Doszedłem do wniosku że chciałbym zrobić swoje nalewki owocowe. Własny wyrób to satysfakcja. Już zabrałem się za oglądanie butelek, etykiet, korków i innych rzeczy. Tak wiem zacząłem od du** strony ;;)

Nie znam się w ogóle na proporcjach, chciałbym zrobić nalewki które by mogły stać przez bardzo duży okres czasu. Chciałbym zrobić mniej więcej po 2 litry takiej nalewki by za rok czy trzy jedną sobie otworzyć i sprawdzić czy reszta nadal może leżeć i wszystko ok jak się robi z winami. Czy mógłbym prosić o przepisy na takie mocniejsze nalewki? Bo żeby alkohol się nie zepsuł stężenie musi wynosić 40%?

Bardzo byłbym wdzięczny za przepisy na owocowe nalewki które mogą dłużej leżakować.

Pozdrawiam.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
Liczba postów: 8.569
Liczba wątków: 400
04-07-2016, 19:00
(04-07-2016, 18:28)mati_rybnik napisał(a): Bo żeby alkohol się nie zepsuł stężenie musi wynosić 40%?

Witaj.

Polecam na długie leżakowanie nalewki z tarniny, suszonej węgierki, dereniówkę, wiśniówkę, nalewki miodowe.

Alkohol się nie psuje, a moc nalewek zależy od Twojego gustu.

Na forum są głównie sprawdzone przepisy, poczytaj, zobaczysz co Ciebie zainteresuje, to pytaj w odpowiednim temacie.
Powodzenia. :spoko:
Szukaj
Odpowiedz
mati_rybnik Offline
Nowy użytkownik

04-07-2016, 19:07
Jeszcze jedno pytanko :D Czy przepisy z książki kucharskiej Polska Kuchnia są dobre?

Znalazłem wiśniówkę, ale w przepisie piszę że zalać spirytusem zakorkować i zostawić na dwa tygodnie...potem zlać płyn, a owoce przesypać cukrem i wlać wódkę. Z tego co wyczytałem nie lejemy 95%. Tylko 70.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
Liczba postów: 8.569
Liczba wątków: 400
04-07-2016, 19:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-07-2016, 19:11 przez drajla.)
Przepisów w necie i w prasie jest pełno.

Ale tylko na tym forum są przepisy sprawdzone.

Generalnie, owoce zalewa się 70%.
Szukaj
Odpowiedz
mati_rybnik Offline
Nowy użytkownik

04-07-2016, 19:14
Zabieram się za szukanie. Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Jak ktoś chciałbym mi pomóc zapraszam do tematu ;)
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
04-07-2016, 20:17
Na stronie głównej Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników jest dział o nalewkach. Tam są sprawdzone przepisy. SWiMP
Krzysztof

Szukaj
Odpowiedz
mati_rybnik Offline
Nowy użytkownik

05-07-2016, 16:25
Bardzo Ci Krzysiu dziękuję za stronkę ;)
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Owocowe v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 12 Dalej »

Mocne nalewki

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 15-05-2025, 01:55 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa