• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
1 2 3 4 5 … 16 Dalej »

Wino z wiśni - fermentacja w miazdze

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z wiśni - fermentacja w miazdze
tergaz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2016
Lokalizacja: Bełchatów
#1
20-07-2016, 08:04
Witam
Postanowiłem zrobić moje pierwsze wino, na naukę wybrałem wiśnie. Mam balon 15 litrowy i chciałbym uzyskać wino o zawartości alkocholu 14 - 15 %
Zdobyłem 8,5 kg owoców, zgniotłem je i wrzuciłem do wiaderka, dodałem pektopol, 0,5 litra wody, pożywkę do drożdży i drożdze ( femicru VR5), dodałem też trochę pirosiarczynu.
Teraz mam pytania.
1. Czy na razie postępuję prawidłowo?
2. Po jakim czasie powinny być widoczne efekty pracy drożdży ?
U mnie efekty pojawiły się po około 30 godzinach ( pienienie się miazgi i tworzenie się czapy z owoców). I teraz nie wiem czy fermentacja ruszyłam na drożdżach które dodałem czy na dzikich. Proszę o radę czy zostawić tak jak jest czy dodać ponownie drożdży
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#2
20-07-2016, 08:23
Ad 1 Nie! Nie dodaje się pirosiarczynu razem z drożdżami. Pirosiarczyn zabija drożdże.
Ad 2 Miałeś szczęście albo dałeś mało pirosiarczynu. Drożdże dzikie słabsze i ruszyło prawdopodobnie na drożdżach, które dodałeś. Skoro miazga się pieni i tworzy się czapa to po co nowe drożdże?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Szukaj
Odpowiedz
tergaz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2016
Lokalizacja: Bełchatów
#3
20-07-2016, 21:39
Dzięki za odpowiedź. Chyba rzeczywiście mam szczęście bo miazga pracuje aż miło.
Mam jeszcze pytanie jak długo trzymać w miazdze ?
Po zgnieceniu wiśni w soku było  około 16 blg cukru, teraz po dwóch dniach od nastawienia jest 11 blg. Przez niecałe dwa dni trzymałem w wiaderku zabezpieczonym tylko gazą, teraz przykryłem pokrywką z rurką fermentacyjną,
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#4
20-07-2016, 21:48
Jeśli wiśnie są z pestkami to 4-5 dni.
Krzysztof




Szukaj
Odpowiedz
tergaz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2016
Lokalizacja: Bełchatów
#5
21-07-2016, 08:18
Dzięki za odpowiedź.
Dzisiaj rano zmierzyłem poziom cukru i wynik wynosi 4 blg. Nie widać już pracy w rurce.
W takim razie czy powinienem już odcedzić owoce i sok zlać do balonu?.
W wiaderku już raczej nie mam miejsca na dodanie syropu cukrowego.
Do 8,5 kg owoców planuję dodać 2,5 kg cukru w trzech turach, oraz 5 litrów wody.
Czy to są dobre proporcje?
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#6
21-07-2016, 10:48
Według tych proporcji powinieneś uzyskać około 12 l wina o mocy 13 % całkowicie wytrawne. Nie dziel na trzy, wystarczy na dwa.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
tergaz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2016
Lokalizacja: Bełchatów
#7
21-07-2016, 15:32
Czy te 12 litrów mogę trzymać po fermentacji burzliwej w balonie 15 litrowym?
Jeżeli nie to w jaki sposób uzupełnić nastaw ?
Ile cukru dodać jeżeli chciałbym jednak półsłodkie? a może lepiej dosłodzić po fermentacji?
Sorry że tyle pytań na raz
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#8
21-07-2016, 16:00
Możesz trzymać w 15. Ilość cukru zależy od tego czy chcesz więcej % czy tylko słodyczy. Jak tylko słodyczy to musisz najpierw ukatrupić drożdże.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
tergaz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2016
Lokalizacja: Bełchatów
#9
22-07-2016, 07:53
Witam
W czwartek wieczorem odłączyłem owoce od soku. Dodałem 1 kg cukru i 2 litry wody, pomiar cukry wykazał 15 blg.
Na razie nastaw ładnie pracuje. Jak będą jakieś problemy to  będę się pytał o porady. Jak nie będzie problemów to dam znać co wyszło mi z tej pierwszej próby wytworzenia wina
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
tergaz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2016
Lokalizacja: Bełchatów
#10
02-02-2017, 16:02
Witam
Po kilkukrotnym zlaniu z nad osadu wino zostało dzisiaj zabutelkowane. W smaku wyszło bardzo dobre..
Początkowo smak nie był zbyt dobry i był tez nieprzyjemny zapach, lecz z każdym zlaniem znad osadu wino nabierało coraz przyjemniejszego smaku.
Mam pytanie.
Jak długo można przechowywać takie wino?
Planuję z każdego wina jakie zrobię zostawić 2 lub 3 butelki i za kilka lat zrobić degustację tych win.
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#11
02-02-2017, 17:49
Odważny jesteś, 6 miesięczne wino butelkujesz, moim zdaniem za wcześnie, a przynajmniej zasiarkowałeś.
Ja wino butelkuję najwcześniej po roku i to pod warunkiem że wszystkie parametry ma poprawne, klarowność, brak spadku blg, brak osadzania się nawet minimalnego osadu.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
kokala Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Dołączył: 03 2017
Lokalizacja: Warszawa
#12
23-03-2017, 14:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2017, 20:21 przez Boullii.)
nie wyszło wam za słodkie to wino ? ja zredukowałem cukier do 50 % i wtyszło idealne :)

Przeczytaj regulamin - TWA
Szukaj
Odpowiedz
lenny11 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 67
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2016
Lokalizacja: Ok. Łodzi
#13
12-07-2017, 07:13
Witam.
Wczoraj (11.07.2017) nastawiłem wino wiśniowe.
4kg wiśni zgniotłem ręcznie i wybrałem większość (~90%) pestek. BLG 12,5 - 4 = 8,5; kwasowość 12,8g/l
Dodałem 0.5l wody z odrobiną pektopolu i pożywką. Na razie cukru nie dałem.
Drożdże Maurivin B.

Ile trzymać owoce? Czytałem, że 4-5 dni jak są pestki. U mnie są, ale niewiele.
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#14
12-07-2017, 10:20
Jeżeli pestek faktycznie pozostało ~10%, to moim zdaniem możesz trzymać przez cały okres fermentacji burzliwej, przy takiej ilości pestek będzie bardzo niewielki posmak migdałów, mnie nawet mocniejszy posmak nie przeszkadza, a nawet uważam że dodaje charakteru.
Drożdże obniżą Ci poziom kwasowości na tyle aby dodatek wody był niewielki, ale wino przy niewielkim dodatku wody będzie ekstraktywne, mnie akurat takie smakuje:).
Lech
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
1 2 3 4 5 … 16 Dalej »

Wino z wiśni - fermentacja w miazdze


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 00:30 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa