20-07-2016, 08:04
Witam
Postanowiłem zrobić moje pierwsze wino, na naukę wybrałem wiśnie. Mam balon 15 litrowy i chciałbym uzyskać wino o zawartości alkocholu 14 - 15 %
Zdobyłem 8,5 kg owoców, zgniotłem je i wrzuciłem do wiaderka, dodałem pektopol, 0,5 litra wody, pożywkę do drożdży i drożdze ( femicru VR5), dodałem też trochę pirosiarczynu.
Teraz mam pytania.
1. Czy na razie postępuję prawidłowo?
2. Po jakim czasie powinny być widoczne efekty pracy drożdży ?
U mnie efekty pojawiły się po około 30 godzinach ( pienienie się miazgi i tworzenie się czapy z owoców). I teraz nie wiem czy fermentacja ruszyłam na drożdżach które dodałem czy na dzikich. Proszę o radę czy zostawić tak jak jest czy dodać ponownie drożdży
Postanowiłem zrobić moje pierwsze wino, na naukę wybrałem wiśnie. Mam balon 15 litrowy i chciałbym uzyskać wino o zawartości alkocholu 14 - 15 %
Zdobyłem 8,5 kg owoców, zgniotłem je i wrzuciłem do wiaderka, dodałem pektopol, 0,5 litra wody, pożywkę do drożdży i drożdze ( femicru VR5), dodałem też trochę pirosiarczynu.
Teraz mam pytania.
1. Czy na razie postępuję prawidłowo?
2. Po jakim czasie powinny być widoczne efekty pracy drożdży ?
U mnie efekty pojawiły się po około 30 godzinach ( pienienie się miazgi i tworzenie się czapy z owoców). I teraz nie wiem czy fermentacja ruszyłam na drożdżach które dodałem czy na dzikich. Proszę o radę czy zostawić tak jak jest czy dodać ponownie drożdży