13-08-2016, 21:53
Nastawiłem wino ryżowe, ale nie jestem do końca pewny obliczeń. Za dane stałe zakładam
17g/1 = 1%
1kg cukru=0,6 l
Weszło 10 l wody i 1,85 kg cukru rozpuszczonego w 2 litrach wody (ponad, wiec uśredniając 13 l)
dla 10%
23l=1,7+3*0,17= 2,31 czyli 2,3 kg, ubytek cukru to 0,45 kg bo nie było
2,04=9%
1,84=8%
Czyli jak się zrobi, to będzie miało 8% ale teraz
Dolewam 5 l wody, dosładzam do 8%, czyli dodaję 0,68 kg cukru (bo 5 litrów*17gram*8%)
Chcę 18%, może być półsłodkie więc mi to nie robi, daję na 18%
18litrów*17gramów*10%=3,06 kg cukru
Razem 3,06+0,68=3,74kg
3,74*0,6=2,22l
Czyli powiedzmy 2,8 l wody
18+5=23
23l*18%*17kg=7,038kg
3,7+1,8=5,5 chyba że tego cukru nie to 3 litry z głowy i wtedy by trzeba tylko 0,5-0,6 kg dać ale nie wiem
czyli trzeba dosłodzić 1,5 kg tak czy nie?
jeżeli komuś chciało się to przeczytać i liczyć, to dziękuję z góry
17g/1 = 1%
1kg cukru=0,6 l
Weszło 10 l wody i 1,85 kg cukru rozpuszczonego w 2 litrach wody (ponad, wiec uśredniając 13 l)
dla 10%
23l=1,7+3*0,17= 2,31 czyli 2,3 kg, ubytek cukru to 0,45 kg bo nie było
2,04=9%
1,84=8%
Czyli jak się zrobi, to będzie miało 8% ale teraz
Dolewam 5 l wody, dosładzam do 8%, czyli dodaję 0,68 kg cukru (bo 5 litrów*17gram*8%)
Chcę 18%, może być półsłodkie więc mi to nie robi, daję na 18%
18litrów*17gramów*10%=3,06 kg cukru
Razem 3,06+0,68=3,74kg
3,74*0,6=2,22l
Czyli powiedzmy 2,8 l wody
18+5=23
23l*18%*17kg=7,038kg
3,7+1,8=5,5 chyba że tego cukru nie to 3 litry z głowy i wtedy by trzeba tylko 0,5-0,6 kg dać ale nie wiem
czyli trzeba dosłodzić 1,5 kg tak czy nie?
jeżeli komuś chciało się to przeczytać i liczyć, to dziękuję z góry