Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miody zaprawiane
#1
Witam
(szczególnie wielbicieli miodów zaprawianych)

Przygotowując takowy miód, chmiel i inne przyprawy, dodajecie podczas gotowania brzeczki, czy wrzucacie je do balonu i fermentujecie je razem z brzeczką?

Pzdr
Mario
Odpowiedz
#2
Przyprawy dodaje się podczas warzenia miodu. Jesli zależy Ci na wyciągnięciu np. goryczki z chmielu wtedy dodajesz go na początku gotowania, natomiast jesli chcesz uzyskac zapach chmielu to na 5-10 minut przed końcem. Można częsc dac w połowie, w resztę pod koniec gotowania.
Odpowiedz
#3
Ja postapilem wg Cielsaka. Pogotowalem to ciut w jakims woreczku i zaraz wywalilem.

POZDR K
Odpowiedz
#4
Powiem tak (napiszę :) ), problem w tym, że ja brzeczki nie ważę (takie byc może skrzywienie :)).
Jak myslcie, jeżeli dodałbym te składniki na początku (a może w połowie, a może na końcu) fermentacji, jak może to wpłynąc na efekt końcowy?

Pzdr
Mario
Odpowiedz
#5
Alez mozes robic jak chcesz.
Mozesz przeciez warzyc tylko ciupke brzezki i w tym te dodatki. Mozesz je pogotowac tylko w wodzie, ktora i tak dodajesz.
Mozesz je w kocu do balona ale tu masz mniejsze pole do kontroli ile to ma w tym plywac no i potem cedzenie...Raczej odradzam.

POZDR K
Odpowiedz
#6
Najlepiej dodac do wody, którą i tak warto przegotowac. Miodek będzie niesycony, a to co trzeba przejdzie do wody.
Fermentowanie z przyprawami może dac niespodziewane efekty. Zagotuj w wodzie, ostudź i dodaj miód.
Odpowiedz
#7
...dodamy więc do wody!
dzięki
pozdrawiam
mario
Odpowiedz
#8
A ja nie dodałem ani do wody, ani do brzeczki, ani nie syciłem z brzeczką (miód robie niesycony). Miodek będzie mimo to zaprawiany i to prawdopodobnie z jednego nastawu będzie litewski, kapucyński i może jakis jeszcze :)
Robię nalew na 70 % spirytusie z ziół i przypraw przeznaczonnych do zaprawienia miodu, którym doprawię miodek przy zlewaniu do butelek przeznaczonych do dalszego dojrzawania.
:)
Odpowiedz
#9
Do wody!!!!!:o ależ fuj,przecież alkohol zdecydowanie lepiej ektra...(cenzura)...uje wszystkie substancje aromatyczne i smakowe.Niewielka jego ilosc na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc.;)
Odpowiedz
#10
witam,

po postach Adama i Dzidka... przemyslę jednak sposób zaprawiania miodków :tak:
:tak:

Pozdrawiam

Dzidek - dzięki za przesłanie drożdży i gratisa - oczywiscie!!!!!!!!



Skocz do: