• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 66 67 68 69 70 71 Dalej »

zlewanie czworniaka

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
zlewanie czworniaka
zx_spectrum Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 28
Liczba wątków: 5
Dołączył: 05 2003
Nastrój: "Chemia to poezja" - moj psor z chemii
#1
15-07-2004, 23:37
Witam,
14 czerwca nastawilem czworniaka (drozdze Tokaj Multimexu, pozywka nie pamietam jaka), baling chyba 27-28'. Baling sprawdzalem tydzien temu - wynosil jakies 6,5', miod od tej pory jeszcze popracowal (ale niewiele). Na dnie jest spora warstwa jakiegos osadu (wyglada TROCHE jak drozdze piekarnicze? moze faktycznie trupki drozdzy), na 2-3 palce.
Mam 2 pytania - Pierwsze: czy zlewac ?
Drugie: czy musze uzupelniac miejsce w balonie po zlaniu i pozniej do klarowania ? (nie mam czym :( ).

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc,
ZX_Spectrum
Szukaj
Odpowiedz
Jarek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 514
Liczba wątków: 10
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Gliwice
#2
16-07-2004, 14:49
1. Jeżeli przestał fermentowac - to trzeba zlewac.

2. Twój miód powinien miec ok. 16% alkoholu. Taki produkt uważa się za trwały, więc nie powinno się nic stac, jesli nie uzupełnisz.
Szukaj
Odpowiedz
zx_spectrum Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 28
Liczba wątków: 5
Dołączył: 05 2003
Nastrój: "Chemia to poezja" - moj psor z chemii
#3
17-07-2004, 10:45
Witam,
Dzieki za porade. Wino godzine temu zlalem z nad osadu.
Faktycznie, cos 16% ostatecznie powinno byc.. obecnie ma 14% i troche. Moze dodac spirytusu zeby podniesc do 16% ? Moze ktos juz tak robil ?

Pozdr.
ZX_Spectrum
Szukaj
Odpowiedz
Skrzych
Unregistered
 
#4
17-07-2004, 11:05
Zostaw na 6 tygodni cichej fermentacj, decyzję podejmiesz po drugim zlaniu.

Krzysztof
Odpowiedz
TomekS Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 49
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2003
Nastrój: good :)
#5
21-07-2004, 14:28
ja bym tam spiritu :) nie dolewal....
Szukaj
Odpowiedz
Artiks Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 224
Liczba wątków: 26
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Witnica
Nastrój: gromadzę energię ki
#6
21-07-2004, 23:03
Dobrze, że zlałes znad osadu, bo mój trójniaczek trzymany za długo nad osadem zyskał srednio miły smaczek uboczny. Taki mułowy posmak... Zapach był porządku i generalnie smak miodu też. Ale cos mi nie pasowało. Następnym razem zlałem ,,mjut'' znad osadu po chyba osmiu tygodniach, w każdym razie szybciej niż poprzednio. I tego posmaku już nie było. Za to zrobiłem inną kichę - za szybko zabutelkowałem i wyszedł miód musujący :glupek:. Przyszedł teraz czas na miód, w którym już nie popełnię błędów - do trzech razy sztuka! :)
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 66 67 68 69 70 71 Dalej »

zlewanie czworniaka


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 09-07-2025, 20:41 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa