• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Literatura, linki › Książki o nalewkach i likierach v
1 2 3 Dalej »

Domowy wyrób alkoholi. Kompendium.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Domowy wyrób alkoholi. Kompendium.
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#1
10-10-2016, 09:46
Wyszła taka księga, więc się chwalę, bo brałam udział w jej powstaniu.

http://ksiegarnia.pwn.pl/Domowy-wyrob-al...676,p.html
Chcesz żeby ktoś pomógł Ci w sprawie wina, miodu lub nalewki - przeczytaj to!

FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
tasmol Offline
zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.675
Liczba wątków: 245
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
#2
10-10-2016, 22:59
Frida zaskakujesz nas . Brawo Ty
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
SERVATOR Offline
Nalewkarski arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.013
Liczba wątków: 85
Dołączył: 05 2007
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: polskie owoce rulez!
#3
11-10-2016, 09:34
Możesz napisać coś więcej o tej książce?
Krzysiek
Jak ożywić NASZE forum A.D. 2015
Konkurs(IK) fotograficzny
KALENDARZ 2014
Konkurs na najprzedniejszą KONTUSZÓWKĘ
Nalewka TOP TOPÓW
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#4
12-10-2016, 06:21
To ładnie, można powiedzieć prezentowo, wydane tomiszcze na temat domowego wyrobu alkoholi. Jest o winach, miodach, wódkach, nalewkach, piwie i cydrze.
Ja napisałam teorię do nalewek, przepisy wydawca już miał, poprosił mnie o zrobienie korekty.
Chcesz żeby ktoś pomógł Ci w sprawie wina, miodu lub nalewki - przeczytaj to!

FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
Bogi Offline
Nalewkarski arcymistrz
******
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
#5
12-10-2016, 07:22
A kto był/jest autorem przepisów? Możemy zobaczyć spis treści? Gratulacje!



Szukaj
Odpowiedz
von Vinentropp Offline
Akcjonariusz
******
Liczba postów: 1.087
Liczba wątków: 36
Dołączył: 02 2006
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: między rewelką a deprechą
#6
12-10-2016, 09:50
W części opisowej nieźle dopracowana, rzadko spotykany dział "zaciery", w przypadku szczegółowych przepisów przerost formy nad treścią - vide reprodukcje. Format strony (a jest ich 350) to 240x350 mm i więcej tam powietrza i zdjęć niż tekstu.
Spis treści jest na 10 stronach...


Załączone pliki Miniatury
           
Szukaj
Odpowiedz
Bogi Offline
Nalewkarski arcymistrz
******
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
#7
12-10-2016, 10:07
To fatalnie, jak patrzę na benedyktynkę, to ten przepis już był publikowany często i gęsto, np. bezimienna książka "Nalewki. Wódki, miody, likiery i piwa" czyli zachodzi obawa, że to to samo, tylko nie konsultowane. Przepisy na zacier np. ekspresowy na chlebie i ziemniakach też tam są. Identyko w temacie angielskiej gorzkiej, też takie dziamdzianie, że niedojrzały owoc pomarańczy jest nie do dostania, a przecież on leży u Skworca. Czy w piwach jest przepis na Windsor ale? Jeśli tak, to to ta sama książka (250 stron, bo w tej, na którą patrzę nie ma win ani dodatkowych opisów), wydawnictwo Dragon, kategoria dobra kuchnia, cena 24,95zł, wydana 2012, tekst: Łukasz Fiedoruk.



Szukaj
Odpowiedz
cemik1 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 502
Liczba wątków: 6
Dołączył: 02 2010
#8
12-10-2016, 11:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2016, 11:42 przez cemik1.)
O ile dobrze widzę na zdjęciu:
Obrazkowo podane wszystkie składniki, alkohol we flaszce. Potem w przepisie (pomijając dostępność pomarańczy):
"Wszystkie składniki włożyć do woreczka i po 10 dniach wyjąć woreczek i wycisnąć go.."
Rozumiem, że wycisnąć tylko wtedy, gdy flaszka w woreczku przecieka lub się potłucze. Ale po co ten woreczek? Zdjęcia przypraw też takie sobie - jałowiec z igliwiem, kardamon też jakimś zielskiem. Kto cokolwiek kuma, dałby sobie radę tylko ze spisem przypraw, błądzący będzie dodawał igiełki.
Szukaj
Odpowiedz
SERVATOR Offline
Nalewkarski arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.013
Liczba wątków: 85
Dołączył: 05 2007
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: polskie owoce rulez!
#9
12-10-2016, 11:44
Ja rozumiem, że żyjemy w czasach "kultury obrazkowej" ale bez przesady...
Bardzo chciałbym wspierać prace naszych koleżanek i kolegów ale kupując tę książkę (chyba) czułbym się oszukany...
A poza tym mam już dość pozycji w których macza palce Pan Andrzej Fiedoruk bo one w większości zawierają te same przepisy (kiedyś większość pozycji wydawnictwa Baobab).
Krzysiek
Jak ożywić NASZE forum A.D. 2015
Konkurs(IK) fotograficzny
KALENDARZ 2014
Konkurs na najprzedniejszą KONTUSZÓWKĘ
Nalewka TOP TOPÓW
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#10
12-10-2016, 12:48
Moim zadaniem było napisanie części teoretycznej do nalewek i to uczyniłam. Uważam, że zrobiłam to rzetelnie.
Co do przepisów nalewkowych, to robiłam korektę, nie znając autora receptur. Głównie starałam się ujednolicić miary i wagi.
Wybaczcie, ale byłoby niezręcznością, gdybym oceniała tę książkę.
Ot, napisałam, że wydano książkę do której dołożyłam trochę swojej wiedzy.
Wiele osób z forum mnie zna i zna moją książkę o nalewkach i likierach, więc tym razem podzieliłam się taką nowiną.
Chcesz żeby ktoś pomógł Ci w sprawie wina, miodu lub nalewki - przeczytaj to!

FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
tasmol Offline
zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.675
Liczba wątków: 245
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
#11
12-10-2016, 23:23
Frida , Tobie nikt nic nie zarzuca. Wiemy , że dałaś z siebie ile mogłaś.

Teraz mamy takie czasy , że jak nie narysujesz tylko napiszesz to nikt nie będzie tego czytał. Bo czytać ze zrozumieniem to w tej chwili sztuka.
Chyba ten wspaniały czas , gdy czytaliśmy różne książki o tematyce winiarskiej i nie tylko minął bezpowrotnie. Taki Cieślak pomimo błędów ale bez obrazków to była lektura.

ps. Nasze forum przez młodzież też jest pewnie postrzegane jako coś archaicznego - każą szukać a nie podają krok po kroku.
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#12
13-10-2016, 05:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2016, 05:55 przez tata1959.)
Ja bym bardzo prosił o recenzje przepisów z tej książki. Rozsądne one czy bzdurne? Jeśli nie ma w nich rażących błędów czy jakichsik tfu tfu... herezji to sprawa oprawy graficznej itp. ma dla mnie znaczenie prezentacyjno-prezentowe. Tu bym Jasiu polemizować się odważył z Tobą (gdybym miał pozycję w łapkach i odwagi by starczyło) o zasadności obrazowej prezentacji składników - niech się młodzież uczy jak zioła wyglądają bo jak wygląda zioło to każdy młody już zapewne wie ;)
Ponadto Panu Fiedorukowi wolno powielać swoje przepisy ile mu się tylko zechce.
Fajnie by było przeczytać tutaj rzeczowe (!!!) oceny samych przepisów. Szkoda, że PWN nie wrzucił scanu kilku/nastu stron z przepisami tak, żeby można było nie kupować kota w worku bo palące w oczy NOWOŚĆ i PROMOCJA obok jakiejś wydumanej przekreślonej ceny jakoś żałośnie amatorsko i nieszczerze wyglądają (jak może być w promocji coś co wcześniej nie miało jeszcze ceny?).

Frida - moim zdaniem nie musisz się tłumaczyć za świat cały. Twoja pozycja i wiedza jest znana, wkład do tej książki oczywisty i tyle w temacie. Krawcowa nie jest winna, że panna suknię przez nią uszytą ubrała na lewą stronę i tyłem do przodu na dodatek.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#13
13-10-2016, 06:32
Tasmol, tata, dziękuję.
Chcesz żeby ktoś pomógł Ci w sprawie wina, miodu lub nalewki - przeczytaj to!

FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
Bogi Offline
Nalewkarski arcymistrz
******
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
#14
13-10-2016, 11:09
(13-10-2016, 05:47)tata1959 napisał(a): Ja bym bardzo prosił o recenzje przepisów z tej książki. Rozsądne one czy bzdurne? (...)
Fajnie by było przeczytać tutaj rzeczowe (!!!) oceny samych przepisów.
Jeśli założyć, że przepisy w dziale "wódki gatunkowe" są w oparciu wszystkich trzech książek J. Cieślaka, to: przepis na jarzębiak jest niepełny, przepis na allasch nie podaje w jaki sposób sporządzić ekstrakt kminkowy, piołunówka w składzie ma gałązki piołunu oraz herbatę ekspresową, zaprawa do angielskiej gorzkiej w stosunku do oryginalnego przepisu zawiera mniejsze ilości składników (np. w oryginale anyżu jest 5g, tutaj tylko 3), niedojrzałego owocu pomarańczy zaś powinno być 40g, a nie 5, w oryginale nie ma również kardamonu, w tej pseudo-benedyktynce nie ma normalnego czasu maceracji, jest tylko odstawić na godzinę i zanim zacznie działać mieszanka spirytusu i wody, to już dodaje się syrop, przez co ani się spirytus nie przegryzie, ani zioła wyekstrahują, sam "trunek" zaś będzie miał moc bliżej i powyżej 60% czyli powinien być jeszcze rozcieńczony do mocy benedyktynki, a o tem ani słowa.



Szukaj
Odpowiedz
grzechu Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.478
Liczba wątków: 8
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Miejscowość położona 16 km na NE od Stargardu
Nastrój: Dużo zależy od danego momentu. Nie można mieć przecież cały czas tego samego nastroju. Chociaż ludzie się starają.
#15
13-10-2016, 14:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2016, 14:47 przez grzechu.)
Czyli z całej książki warta uwagi jest tylko część opisowa Fridy.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#16
13-10-2016, 15:50
(13-10-2016, 14:46)grzechu napisał(a): Czyli z całej książki warta uwagi jest tylko część opisowa Fridy.

Nie za łatwo ferujesz wyroki?
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
Szukaj
Odpowiedz
grzechu Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.478
Liczba wątków: 8
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Miejscowość położona 16 km na NE od Stargardu
Nastrój: Dużo zależy od danego momentu. Nie można mieć przecież cały czas tego samego nastroju. Chociaż ludzie się starają.
#17
13-10-2016, 16:51
Może za łatwo. Skupiłem się głównie na 3-4 wypowiedziach innych i na podstawie tego wydałem osąd.
Jeśli cała książka jest taka jak na zdjęciach, to gdyby ją wydrukować tak, jak ja bym chciał, to pewnie góra 200 stron by miała.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Literatura, linki › Książki o nalewkach i likierach v
1 2 3 Dalej »

Domowy wyrób alkoholi. Kompendium.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-05-2025, 18:30 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa