08-12-2016, 14:33
Witam,
wino z ciemnych winogron N/N nastawione na samym soku (bez wody) 10 października 2016. Sok miał 19 BLG i 9,6 g/l kwasów. Kwasowość mierzona kwasomierzem z Biowinu. Wino dosłodzone było do 15% i fermentowane na drożdżach Burgund z Biowinu (najpier przez 10 dni w miazdze). Obecnie jest drugi raz zlane z nad osadu i już dosyć ładnie sie wyklarowało. Jest wytrawne BLG ok -2. Nie dawałem piro.
W smaku, jak dla mnie, jest już dobre i nie wydaje mi się żeby było jakoś szczególnie kwaśne (piłem dużo gorsze komercyjne
, choć oczywiście czuć że jest jeszcze młode niedojżałe - dlatego zastanawiam się czy coś robić z kwasem, którego według wiedzy z forum jest zbyt dużo jak na wino wytrawne.
Kwasowość mierzyłem dwa razy - soku i młodego wina i wychodziła mniej więcej ta sama. Do pomiarów rozcieńczałem dwukrotnie sok (żeby łatwiej zaobaczyć zmianę koloru) i wynik mnożyłem x2. Wynik odczytywałem od razu przy pierwszej zmianie barwy na zieloną. Czy pomiar tym kwasomierzem może być bardzo niedokładny?
Planuję też dodać do niego teraz trochę chipsów. Co radzicie:
1. czy dodać węglan wapnia,
2. wystawić na balkon, żeby się wytrącił kamień,
3. rozcieńczyć trochę wodą,
4. nie robić nic tzn. dodać chipsy i znieść do piwnicy do temperatury ok 12 stopni na dojżewanie
Pozdrawiam.
wino z ciemnych winogron N/N nastawione na samym soku (bez wody) 10 października 2016. Sok miał 19 BLG i 9,6 g/l kwasów. Kwasowość mierzona kwasomierzem z Biowinu. Wino dosłodzone było do 15% i fermentowane na drożdżach Burgund z Biowinu (najpier przez 10 dni w miazdze). Obecnie jest drugi raz zlane z nad osadu i już dosyć ładnie sie wyklarowało. Jest wytrawne BLG ok -2. Nie dawałem piro.
W smaku, jak dla mnie, jest już dobre i nie wydaje mi się żeby było jakoś szczególnie kwaśne (piłem dużo gorsze komercyjne

Kwasowość mierzyłem dwa razy - soku i młodego wina i wychodziła mniej więcej ta sama. Do pomiarów rozcieńczałem dwukrotnie sok (żeby łatwiej zaobaczyć zmianę koloru) i wynik mnożyłem x2. Wynik odczytywałem od razu przy pierwszej zmianie barwy na zieloną. Czy pomiar tym kwasomierzem może być bardzo niedokładny?
Planuję też dodać do niego teraz trochę chipsów. Co radzicie:
1. czy dodać węglan wapnia,
2. wystawić na balkon, żeby się wytrącił kamień,
3. rozcieńczyć trochę wodą,
4. nie robić nic tzn. dodać chipsy i znieść do piwnicy do temperatury ok 12 stopni na dojżewanie
Pozdrawiam.